Nem, nem én sütöttem meg, sajnos, ezt a nagyon finom tortát, szerintem nem is tudnám elkészíteni. Attila, a legjobban sütő-főző unokaöcsém csinálta meg. Attila amúgy is nagyon ügyes sütés-főzésben, de ez a torta, hát ez valami isteni nagyon finom lett. Bár mondjuk mi nem finom, amit ő készít? Olyat én még nem ettem, ami az ő keze alól rossz lett volna.
Amúgy Attila már celeb :) Na jó, nem, de azt mesélte, hogy amikor elmentek megkóstolni Pesten az ország tortáját, akkor a cukrász férfi, aki készítette az ország tortáját, megkérdezte tőle, hogy ő-e az a mezőberényi fiú, aki tavaly is megsütötte otthon az ország tortáját. És hát ő az :D És ha belegondolunk, hogy Mezőberény egy tök kicsi város itt az Alföldön, és ez a pesti ember mégis megjegyezte, azért az nem semmi. Szerintem.
Attila már beígérte néhány napja, hogy ha megkóstolta a tortát, és fel is kerül az internetre a receptje, akkor megsüti, és hoz belőle kóstolót. Igazából hoznia se kellett, mert én annyira rá voltam indulva a somlói revolúció nevű csodatortára, hogy odamentünk Attilához, hogy megkóstoljuk :) Jött velem anya is meg a nyunyubélus. Mindannyiónknak nagyon ízlett, bár Editke epret is evett hozzá.
A receptet csak kimásolni tudom a netről, tehát ez nem kipróbált recept, csak ideteszem, hogy a képekhez legyen recept is. Aki esetleg el akarja készíteni, Attila biztosan nagyon szívesen segít neki, az övé nagyon tuti finom lett.
A recept innen van.
Hozzávalók:
A grillázs tésztához:
- 145 g tojásfehérje (1 tojásfehérje kb. 25 g)
- 60 g tojássárgája (1 tojássárgája kb. 15 g)
- 50 g cukor
- 20 g liszt
- 80 g dió grillázs
- 30 g darabos dió
- 55 g dió
- 25 g cukor
- 135 g narancs
- 70 g cukor
- 5 g pektin
- 4 g zselatin
- 1-2 narancs héja
- 70 g 33%-os tejszín
- 165 g 54%-os étcsokoládé
- 50 g tojássárgája
- 50 g 40%-os rum
- 240 g tejszínhab
- 90 g 33%-os tejszín
- 200 g 33,1%-os fehércsokoládé
- 55 g tojássárgája
- 5 g zselatin
- 15 g víz
- 1 vaníliarúd
- 430 g tejszínhab
- 40 g tej
- 75 g 54% étcsokoládé
- 8 g glükóz
- 20 g 85% vaj
Rétegezés alulról felfelé: grillázs tészta, étcsokoládé mousse, narancs betét, fehércsokoládé mousse, ganache krém
Grillázs tészta
Durvára vágott dióból és cukorból grillázst készítünk. Ha kihűlt, apróra daráljuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a cukorral kihabosítjuk a tojássárgáját, összekeverjük a grillázzsal és a liszttel, majd a felvert fehérjével. A tetejét megszórjuk a darabos dióval, és 155 C°-on enyhén gőzös sütőben 30 percig sütjük.
Étcsokoládé mousse
A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínt 80 C°-ra felmelegítjük, és hozzácsorgatjuk a tojássárgájához folyamatos keverés mellett. Az étcsokoládét megolvasztjuk 38 C°-ra, és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínt. Kihűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a rummal és a felvert tejszínhabbal.
Narancs betét
A cukrot elkeverjük szárazon a zselatinnal és a pektinnel. A narancs héját lereszeljük és a a levét kinyomjuk, a héjat teatojásba tesszük. Hozzákeverjük a pektines-zselatinos cukrot, 5 percig hagyjuk duzzadni. Egy percig forraljuk, majd kihűtjük kézmelegre, és ráöntjük a kifagyasztott étcsokoládé mousse-ra.
Fehércsokoládé mousse
A zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínhez hozzáadjuk a beáztatott zselatint és felmelegítjük 80 C°-ra. A tojássárgáját kihabosítjuk, és hozzákeverjük a meleg zselatinos tejszínt. A fehércsokoládét megolvasztjuk 36 C°-ra, és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínhez. Kihűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a felvert tejszínhabbal.
Ganache
A tejjel felmelegítjük a glükózt és a vajat 80 C°-ra, és belekeverjük az étcsokoládét.
Díszítés
Őrölt dió grillázzsal megszórt fehércsokoládé pasztillával és tejszínhabbal.
ÉS Attila isteni finom tortája:
Megkóstoltuk, nagyon finom volt! Köszönjük, Attila! Süssél nekünk még sok finom sütit! :*
Jézus, én ezt még recept alapján sem tudnám elkészíteni, nagyon ügyes az unokaöcséd! :)
VálaszTörlésEn se... De majd csinalok valami lebutitott valtozatot, mert nagyon finom volt! :)
Törlés