2015. január 26., hétfő

Minifánk farsangra

avagy hogyan süssünk viszonylag egyszerűen amerikai doughnut-ot? Ami így leírva még borzalmasabb, mint az amerikai filmekben, de hát az van, hogy én nagyon-nagyon szeretem. Mert kicsi (és az egyetem óta tudom ám jól, hogy a jóból kicsit adnak ;) ), csokis, édes, finom és mert FÁNK. Mindent szeretek, ami fánk. Szerintem menthetetlen vagyok süti ügyileg, de hát ez van. Cserébe meg is sütök mindent, szóval kicsit kifordítva a mondást,  amit elvesztünk a vámon, megnyerjük a réven. 
Igazából ebben a minifánkban az a jó, hogy nem kell hozzá minifánk sütő, és olajban se kell sütni, és pofon egyszerű. És nem érdemes alább adni, fél kiló liszt a minimális mennyiség, amivel megcsinálhatjuk, hallgassatok rám! 
Aztán történet is van hozzá, mert Editke mindig annyi vicces dolgot tud mondani :) Mondom neki, hogy na gyerekem, igaz, hogy betegen ülünk itthon, de már nem vagyunk betegek, csak lábadozunk, és holnap jönnek az unokatesók is, és farsang is van, ezért mi most minifánkot fogunk sütni. Néz rám azokkal a gyönyörűséges szemeivel (amúgy azon is mindig elcsodálkozok, hogy hogyan tud ilyen nagyon szép gyerekem lenni, dehát nyilván elfogult vagyok vele), és azt kérdezi: "Mini fánkot? De anya, miért nem minni egeret sütünk?" :D 
Hozzávalók a minifánkokhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor (helyette én stiviát tettem bele)
  • vanilia aroma, vagy vaniliás cukor
  • egy egész kocka élesztő
  • 10 dkg margarin
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
A kétszeri kelesztést sajnos ennél a receptnél se ússzuk meg, de megéri. Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral és langyos tejjel. Addig a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet és a vanilia aromát vagy a vaniliás cukrot. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, az élesztős cuccot, és a tojásos-cukros tejet, szépen kidolgozzuk. Ha már szép a tésztánk, hozzáadjuk a puha vajat is, azzal is eldolgozzuk. Egy órán át meleg helyen kelesztjük. Ezután kinyújtjuk ujjnyira, és türelmünktől függő mértékűen kicsi karikákat szaggatunk belőle. A mini karikáknak a belsejébe még kisebb szaggatóval lyukat készítünk, így lesz igazi mini fánkunk :) 
Sütőpapíros tepsire tesszük a minifánkokat, és még egyszer fél óráig kelesztjük őket. Nekem ebből a mennyiségből 75 minifánkom lett :) Ha még egyszer megkelt, akkor 190 fokon, a sütő aljába egy lábasban forró vizet téve sütjük kb 8-10 percig, semmiképpen se tovább, mert odaégnek-kiszáradnak. Aki szerencsés, és tud a sütője gőzölni, az mindenképpen azzal a funkcióval süsse, de nagyon jól működik egy hőálló tálba tett víz is.
Kisülés után türelmünktől függően vonjuk be ilyen-olyan csokimázzal, és szórjuk meg díszítő cukorral. Nekem ebben Editke is segített, persze, és nagyon élvezte, főleg, hogy előre kijelentette, hogy ami "véletlenül" kiesik dekorszív, azt egyértelműen ő fogja megenni. Elég sok kiesett a tálból, ki érti ezt :)


Editkének, a képek alapján is látható, hogy nagyon ízlett a fánk, díszítéssel és anélkül is, de szerencsére Mártiéknak is bejött, a fiúk is ették, meg a szülők is, szóval nem szégyenült meg ez a sok kis minifánk. Igaz, itt a hagymás rostélyost eszik, de olyan kis cukik, hogy muszáj idetenni ezt a képet :)

2 megjegyzés:

  1. ÚÚÚ ezek tényleg nagyon édik lettek. :-) Nagyon finom is gondolom.. ;)

    VálaszTörlés
  2. Legalább az egyiknek lehettek volna "minni egér" fülei is :)

    VálaszTörlés