Az egyik kedvenc levesem a palócleves. Ha van jó kis pörkölt alapunk, akkor nagyon könnyű elkészíteni, ha nincsen, vagy nem tudunk jó pörköltet készíteni (én nem tudok...), akkor nehéz és kihívás. De nekem most szerencsém volt, mert Krisztián egészen önkéntes alapon elkészítette a pörköltet és nekem csak a babbal és a krumplival volt egy kis dolgom. Így azt mondhatom, hogy egyszerű és gyors leves, és nagyon finom, persze ha valaki magára vállalja a pörköltfőzést :)
Hozzávalók:
- fél kg sertéshús (igen, amúgy tudom, hogy birkából kellene, de én azt nem annyira szeretem)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- pirospaprika, ízlés szerint, meg minőségtől függően
- 30 dkg zöldbab
- 1 burgonya (aki nem annyira ch csökkentő, annak lehet bele több is)
- 2 babérlevél
- olaj
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- só, bors
Először a pörköltet kell elkészíteni a husiból. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk kevés olajon. Rátesszük a kockára vágott husit és rövid ideig pirítjuk, majd rátesszük a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés vizet öntünk alá, hogy le ne kapjon az alja. Ha a hús levet ereszt, akkor nem is kell alá víz. Teljesen puhára főzzük.
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk és a babbal valamint a babérlevéllel együtt feltesszük főni. Ha megfőtt, leöntjük a levét és a kész pörkölthöz öntjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, összeforraljuk és készen is van.
Be is lehet rántani a levest, de szerintem ez olyan sűrű, hogy felesleges még lisztet is tenni bele, de ez ízlés kérdése. Nagyon finom, bár gusztusos képet készíteni egy ilyen zsíros levesről elég nehéz :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése