2012. január 15., vasárnap

Rájöttem

hogy szeretem a zellert, pedig szent meggyőződésem volt 30 évig, hogy ki nem állhatom :) Valószínűleg a kinézete miatt nem is kóstoltam meg soha, anya meg nem erőltetett soha ránk semmi kaját, ha nem akartuk enni. Ilyen villanásként szerettem meg kb 8 éve a spenótot, aztán tavaly ősszel a sütőtököt és  most meg a zellert.
Krisztián talált egy receptet valahol a neten, ahol olcsó vacsoraötletekkel szolgáltak, és ezek közül volt az egyik ez a zelleres recept. Mivel most amúgy is nagy fogyókúrába kezdtem-már amit a szoptatás megenged-, ezért kapóra is jött ez a kaja, mivel nincsen benne se krumpli, se tészta se más extra szénhidrát és mellé még finom is. Mondjuk azt nem tudom, mekkora a kalóriatartalma ennek az ebédnek, de gondolom azért kevesebb, mint egy rakott krumpli.
Elkészítési ideje Krisztián szerint "á, fél óra alatt megvan az egész", valójában úgy jó egy óra mindennel együtt. A nemszeretem meló benne a nyers zellernek a lereszelése, valami okból kifolyólag én minden zöldséget utálok reszelni, és a húsgombócok megsütése, mivel bebüdösíti az egész lakást. De más probléma vagy nehézség nincs is ezzel a kajával, egyszerű, viszonylag gyors, és szerintem egészséges is.
Íme a recept, majd ha megtalálom a forrást, akkor bemásolom ide.


Wokban sült zeller húsgombóccal
A húsgombóchoz:
40 dkg darálthús
1 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, felkarikázva
1 gerezd fokhagyma lereszelve
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
½ zsömle, beáztatva, kinyomkodva vagy gluténérzékenyeknek 1 ek csicseriborsó liszt
1 tojás
A sütéshez kevés étolaj

A zellerhez
1 zeller
1 kk cukor
1 ek étolaj
1 csomó újhagyma a zöld szárával együtt
2 csomó petrezselyem
1 citrom leve
só, bors ízlés szerint

A húsgombócokhoz mindent összegyúrtam, majd vizes kézzel kis gombócokat formáltam belőle. Serpenyőben kevés olajon, folyamatosan forgatva a gombócokat szép pirosra sütöttem.
A zellert lereszeltem, elkevertem a cukorral, majd serpenyőben  forró olajon megpirítottam. Több részletben sütöttem meg benne a zellert, egy adagot csak rövid ideig, amíg a pici cukor színt nem adott neki. Végül az összes kész zellerre nyomtam a citrom levét, majd elkevertem a petrezselyemmel és az újhagymával. Sóztam, borsoztam.
Nekem természetesen jól csúszott mellé az alkoholmentes sör is, Krisztiánnak meg a normál. Egyszer csak vége lesz a szoptatásnak és ihatok én is rendes sört :)
Editke meg holnaptól bölcsis lesz, hihetetlen, milyen gyorsan nő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése