Azon túl, hogy házi készítésűek még környezetkímélőek is, mert a Zöld Ház oldalán is azt lehet olvasni, hogy az a legjobb karácsonyi ajándék, ami nem termel sok szemetet, és ez az, amit megeszünk. Mondjuk akkor a legkörnyezetkímélőbb, ha az ajándékozott meg is eszi, tehát ha olyan, amit szeret, ezért majd jövőre csak annak adjuk ezt a két ajit, aki garantáltan szereti is az alkotóelemeket, de ilyet nem lesz nehéz találni ilyen barátot, mindkettő nagyon finom :)
Az elsőt már egyszer feltettem ide, de majd gyorsan utána is nézek, a pácolt sajt. Nem tettem fel, pedig milyen sokat csináltam már! Az ötlet Gabojásztól van, innen, egészen pontosan. Lehet csinálni feta sajttal, mozzarellával vagy bármilyennel, én mozzarellával csináltam, de ettem már penészes sajtot is ilyet, nővérem csinálta, isteni finom volt.
Először is veszünk egy szép csatos üveget, lehet műanyag is, bár Krisztián szerint az gagyi, szerintem nem, tehát ha puccosat akarunk, akkor üveg, ha nem, akkor műanyag. Én most műanyagot vettem, egyszerűen azért, mert nem is volt a boltban üvegből. Ha megvan az üveg, akkor felszeleteljük a sajtot, ha nem mini mozzarellát veszünk, én azzal szoktam, mert a "rendes" sajtból kicsit folyik a lé, ha bepácoljuk, és akkor nem mutat olyan jól, mint a mini mozzarella. Ha a szeleteléssel is megvagyunk, akkor előveszünk egész borsot, bazsalikomot, oregánót, és pucolunk rengeteg fokhagymát. Az üveg aljára szórunk oregánót, bazsalikomot, teszünk 3-4 gerezd fokhagymát, szórunk rá egész borsot, és beterítjük ezt a fűszer réteget sajt réteggel. Erre megint fűszer jön, aztán sajt, amig be nem telik az üvegünk. Én most tettem bele fokhagyma granulátumot is, de nem sósat, csak a sima fokhagymaőrleményt. Aztán pedig teleöntjük az üveget olíva olajjal, és betesszük pár napra a hűtőbe pácolódni a sajtokat. Szerintem isteni finom, bár én mindent szeretek,amiben van sajt :)
Képet nem készítettem róla, de Gabojszánál meg tudjátok nézni. Aki még ennél is kicsit extrább ajándékot akar, az díszítheti üvegfestékkel az üveget, vagy matricával, kinek mire van ideje és kedve.
A másik egy szintén egyszerű dolog, a karamella. Már olyan karamella, amit bele lehet tenni tejbe és akkor olyan, mint a kakaó, csak nem az, hanem karamell :) Szóval értitek. Én nem igazán emlékszem, hogy gyerekkoromban ittunk volna itthon karamellát, csak arra, hogy Mami mindig csinált égetett cukrot, amit én nagyon-nagyon szerettem és a karamell alapja. Most onnan jut sokszor eszembe, hogy milyen jó is a karamell, hogy reggel mikor viszem Editkét bölcsibe, akkor általában érzem, hogy mit fognak reggelizni, teát vagy hagymát éppen, és a karamell, hát az a legjobb illat, ami fogadni tud reggelente :) Persze, tudom, nem egészséges, mert tömény cukor és a fogaknak sem jó, de sajnos kaja terén nem vagyok túl szigorú anya, mert egyrészt arról meg vagyok győződve, hogy a fogak romlása genetikai dolog, másrészt meg a cukorból energiát nyer a gyerekem, és elnézve, hogy mennyit rohangál, szüksége is van arra az energiára :) Persze a bölcsiben is csak heti 1x van karamell, otthon is plusz kb 1x kap, azt gondolom ez még nem annyira vészes kategória, de nyilván nem vagyok egy dietetikus.
Karamell recept:
- 25 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál víz
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- csipet só
Amikor szép barna színű, akkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a tejszínt. Azt nem írta a recept, hogy ez jól össze fogja rántani a cukrot, kb kőkemény lett az egész és vért izzadtam, mire újra beoldottam a cukrot...Hozzáadjuk a vajat és a sót is, és alacsony hőmérsékleten homogenizáljuk. Ezután kis edényekbe töltjük, és betároljuk a spájzba. Vagy szép edénybe töltjük, feliratozzuk és odaadjuk ajándékba. Ha kihűl, akkor jó kemény lesz, de kanállal ki lehet szedni és ha tejbe tesszük, akkor újra elolvad szépen. Szerintem nagyon finom, Editke is szereti. Köszönöm a receptet Mártinak, mert igazából Barnusnak adott, mikor náluk voltunk karamellát, én meg jól elirigyeltem és legyártottam :D
A két ajándékot Niki és Dóri kapták. A sajtról senki nem nyilatkozott, pedig az tutifix, hogy nagyon finom, lehet csak egyszerűen megették és kész, várják, hogy kapjanak még egy adagot :) A karamellről már Dóri mondta, hogy isteni finom, és el is kérte a receptet, én meg még el se küldtem neki, de akkor itt megtalálod, Dóri! Midnenesetre én mindkettőt nagyon szeretem, és a családom is, szóval ha van kedvetek, próbáljátok ki, vagy ajándékozzátok el :)
És akkor a karácsonyi partyról is egy kép, ahol elajándékoztam ezeket a dolgokat. Köszönjük szépen Dórinak, Lizusnak és Karesznak a szíves vendéglátást :) és a baráti ölelést :D
Lizussal, koccintás
Áronnal és Lizussal már nagyban dübörög a kukievészet:
Krisztiánnal és Lizussal teszveszezés:
Én olyan szerencsés vagyok, hogy mindkettőből kaptam és igen, ahogy írtad: egyszerűen csak megettük és el is felejtettem írni, hogy milyen isteni volt. Egy baja volt: kevés volt. :D Úgyhogy köszönöm a recepteket, mindkettőből fogok gyártani, mert tényleg nem tűnnek bonyolultnak de mindkettőért odáig voltunk.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett mindkettő. Az a sajt, nagyon finom, és egyszerű is, nem mintha azt gondolnám, hogy bonyolultat nem tudnál megcsinálni, Dóri! :)
TörlésSajnálom,hogy összerántotta a tejszín. Én emlékszem, hogy ezt még zabtejjel csináltam. Lehet, hogy meleg volt az is,amikor beletettem. Vagy lehet, hogy a teflon edény miatt nem lett kemény... Azóta én is csináltam, és nekem is összerántotta... nem tudom, hogy hogyan sikerült először :(
VálaszTörlésAz biztos, hogy nem kevertem, Gordon Ramsay szerint ez a titok nyitja, hát..., nem tudom.