Szalonnát sütni egy élmény, nekem mindenképpen, pedig nem vagyok egy városi gyerek, hogy csak néhanapján süssek szalonnát, hiszen otthon anyáékkal nagyon sokszor sütöttünk még csak úgy, hétköznap is vacsira szalonnát (legalábbis én így emlékszem). Apa annyira nem szeret szalonnát sütni, nem is tudom igazából miért nem; hogy a szalonnát magát nem szereti (kizárt) vagy hogy büdösek leszünk tőle, nem tudom, de a tüzet mindig ő generálja a szalonnasütésekhez. Aztán persze ki kell mindenféle jót pakolni a tűz mellé, hagymát, uborkát (újabban ilyen puccos módon tzatziki salátát csinálunk az uborkából a zsíros kenyér mellé), esetleg krumplit, hogy hajába megsüljön, és indulhat is a szalonnasütés, és leginkább a zsíroskenyér gyártás. Igazából én a sült szalonnát annyira nem is szeretem, de a zsíros kenyeret! Hmmm, vég nélkül tulajdonképpen. Amúgy én nem szépen sütöm a szalonnát Krisztián szerint, hanem kifejezetten égetem, de nekem ez 22 évig nem okozott problémát, akkor nem most fogok rajta változtatni, azt hiszem. Mert ugye mindenki tudja, hogy szépen sütni szalonnát csakis parázs fölött lehet, na de kinek van türelme kivárni mire lesz parázs (ergo leég egy rahedli fa)? Nekem nincs, kész, ha szalonnasütés van, akkor én minél hamarabb be akarom tolni a zsíroskenyereket és kész, ez van. Bár elég fejlődőképes vagyok, mert ezen a mostani szalonnasütésen tényleg kivártam, hogy legyen parázs, mert Editkének is én csöpögtettem kenyeret, és azért a gyerekemet nem akarok PACH-okkal terhelni, amik poliaromás szénhidrogének, legalábbis így emlékszem, és amik nagyon károsak az emberi szervezetre (amúgy a kávéban meg a teában is rengeteg ilyen van, mondtam is Krisztiánnak, hogy én azzal az évi 3 szalonnasütéssel az odaégett szalonnáimmal soha nem fogom utolérni azt a PACH mennyiséget, amit ő a napi 6 kávéjával felvesz, szóval ennyi :)). A legnagyobb szalonnasütő-társam anya mellett Kriszti, aki minden alkalommal kb márciustól-októberig rávesz, ha alkalmas helyen találkozunk, hogy süssünk már szalonnát, mert az ő családja nem ilyen szalonnasütő-fan, mint az enyém (vagyis inkább, mint anyukám), így aztán általában vagy anyával ketten, vagy Krisztivel ketten sütünk szalonnát, a férfiak meg vagy betársulnak, vagy nem (de mindenképpen ők szítják a tüzet, aztán a nagy munkát jó sok sörrel öblítik le). Krisztinek van egy spéci szalonnasütő szerkezete is, ami két nagy vaslemez nyéllel, és így tök gyorsan és hatékonyan lehet akár tűzbe tartva is zsíros kenyeret készíteni mindenféle PACHok nélkül. Csak egy baj van azzal a szerkezettel, hogy igaz, hogy gyorsan (kb 10 perc) alatt megsül 2 nagy adag szalonna és lesz belőle gyönyörű fehér (nem odakapott fekete) zsíroskenyér, de nincsen meg nyárs nélkül az igazi szalonnasütő hangulat, még büdösek se leszünk ennyi idő alatt, szóval ezzel az eszközzel nem az igazi szalonnát sütni, bár kétségkívül nagyon hatékony. Akkor jó, ha tényleg meghalunk egy pár szelet zsíroskenyérért, de nem akarunk ott görnyedni a tűz fölött sokáig. De én szeretek ott görnyedni és szénné égetni a szalonnát, az az igazság. Kriszti nagypapájától tanultam azt is, hogy a szalonnába zsírcsatornákat kell vágni késsel, hogy jól kifolyjon belőle a zsír. Addig sose hallottam ezt a kifejezést, hogy zsírcsatorna, pedig tök jó kifejezés, persze otthon is bevagdostuk a szalonnát, de nem adtunk a bevágásoknak ilyen jó nevet :)
Mi az idén először Regináékkal sütöttünk szalonnát, a gyerekek is nagyon élvezték. Ez most a továbbiakban egy ilyen képes bejegyzés lesz, mert továbbra sincsen nagyon időm írni, de nagyon akarok, és érzem is a hiányát, mert nem tudom min kiélni ebbéli hajlamaimat, dehét ez van. Az olvasóim nagy része úgyis ismer, tehát örülni fog Editke és Zsombi képeinek, a harmadik kisfiú pedig egy kis szomszéd, Dominik (akinek az apukája Pista, és akit Editke érthetetlen okból nagyon szeret :) már Pistát :D). (A képeket nem tudom letölteni a számítógépemre, így még csak képes bejegyzés se lesz.... Ha egyszer mégis sikerül, beteszem ide a képeket.)
Kész a kenyér (és nem égett, nincsen benne PACH, hurrá!)
Mi az - bocs, Anya!!! - anyám az a PACH???????
VálaszTörlésErre én is kíváncsi lennék... :D
VálaszTörlésTessék itt a pontos, szabatos megfogalmazás nektek:"Poliaromás szénhidrogének (PAH-ok): nem tökéletes égéskor
VálaszTörléskeletkeznek (pl. dohányfüst, pirított kenyér, füstölt áruk).
Rákkeltő, mutagén hatású anyagok igen kis mennyiségben is". Majd ha lesz időm, írok róla többet :D
Lécci, lécci, lécciiiiii!!!
Törlés