A legjobb sajtos rudat amúgy az unokanővérem, Judi gyártja. Emlékszem még mikor gyerekek voltunk, akkor Judi minden egyes ünnepre sajtos rudat sütött, és még arra is emlékszem, hogy nyersen is finom volt, mert mindig ránk szólt, hogy ne együk meg az egészet nyersen :) Maminál sütötte, természetesen, és az egész konyhát finom sült-sajt-illat szállta meg, isteni volt, most is érzem az orromban. De nem tudom sajnos azt a receptet, amit Judi sütött meg, majd lehet el is kérem tőle, bár ez is nagyon jó, amit most majd itt leírok nektek.
Meg még egy dolgot akartam ezzel kapcsolatban. Sehol máshol nem hallottam még a Judit névnek a Judi formájú becézését, csak nálunk, otthon, Berényben. Lehet, hogy máshol nem is szólítják így a Juditokat? Nem tudom, nekem ez mindig is olyan fura volt, hogy a Juditok a legtöbb helyen csak "simán" Juditok és kész. Én szeretem a Judi nevet, t-nélkül is. Na ezt csak azért írom ide, hogy ne nézzetek hülyének, akik nem ismeritek ennek a névnek az ilyen irányú becézését.
És akkor a recept:
Hozzávalók:
- 14 dkg áttört főtt krumpli (nem tudom, miért éppen 14 dkg, és eddig azt se tudtam, hogy ha megfőzöm a krumplit, akkor nehezebb lesz, pedig logikus, mert felvesz egy csomó vizet, de hát ennyi, ezért is érdemes főzni, mert az ember ilyen remek tapasztalatokkal gazdagodik, amit még az egyetemen se tanítanak, éljen az otthon tanulás főzés közben :) )
- 14 dkg liszt
- 14 dkg margarin
- 14 dkg reszelt sajt
- a tetejére kevés felvert tojás és szintén reszelt sajt (kb 5 dkg)
No mindegy. A főtt krumplihoz hozzákevertem a margarint, mikor még nem hűlt ki a krumpli teljesen, így elolvadt a vaj is. Átnyomtam krumplinyomóval a krumplit, majd hozzáadtam a reszelt sajtot és a lisztet, és gyúrtam egy kicsit. Mikor összeállt, akkor kétszer egymás után kinyújtottam és 3-ba hajtottam, majd a hűtőben 1 órát pihentettem. Amikor letelt a pihenési ideje, kinyújtottam vékonyra, kis téglalapokra vágtam.
Majd megkentem tojással és megszórtam reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt meg is sül.
Legközelebb úgy fejlesztem tovább, hogy a tésztába gyúrok mindenféle zöldfűszert, sajnálom, hogy ez most nem jutott eszembe :( De nagyon finom lett így, natúron is!
A sikere meg amúgy nagyon nagy lett ennek az egészen egyszerű rúdnak. Editke is szereti, ette reggelire meg vacsora helyett is, és Zsombinak is nagyon bejött, egész egyszerűen Kata-keksznek hívja, ami tök cuki tőle :)
Editke meg a rúdevés közben vadul szokik rá a bugyira, bár nem mindig sikerül jól használnia, néha pelusként funkcionál, de azért csini benne a kis feneke :D
Ezt meg csak azért, mert nagyon laza, ahogyan Mamija pogiját majszolja a nagy kupi közepén :)
Ezt tuti kipróbálom, egyszerűen hangzik, remélem az is :) Editke meg cuki, mint mindig :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog nektek is!
Törlés