2013. május 24., péntek

Sajtos rúd

Nagyon szeretem a sós sütiket meg a kekszeket is, az a nagy igazság. Pogácsát soha nem tudtam igazán jót sütni, nem igazán tudom, hogy miért nem, de valami sósat és jót muszáj nekem is megtanulnom, és most meg is találtam a nekem való (tehát pofonegyszerű és gyors) sós süti receptet, ami nem más, mint egy sajtos rúd. A sajtos rúd már majdnem pogi, szóval azért haladok, ha nem is turbó tempóval, de hátha majd 40 éves koromra fogok tudni jó pogit is sütni. Remélem.
A legjobb sajtos rudat amúgy az unokanővérem, Judi gyártja. Emlékszem még mikor gyerekek voltunk, akkor Judi minden egyes ünnepre sajtos rudat sütött, és még arra is emlékszem, hogy nyersen is finom volt, mert mindig ránk szólt, hogy ne együk meg az egészet nyersen :) Maminál sütötte, természetesen, és az egész konyhát finom sült-sajt-illat szállta meg, isteni volt, most is érzem az orromban. De nem tudom sajnos azt a receptet, amit Judi sütött meg, majd lehet el is kérem tőle, bár ez is nagyon jó, amit most majd itt leírok nektek.
Meg még egy dolgot akartam ezzel kapcsolatban. Sehol máshol nem hallottam még a Judit névnek a Judi formájú becézését, csak nálunk, otthon, Berényben. Lehet, hogy máshol nem is szólítják így a Juditokat? Nem tudom, nekem ez mindig is olyan fura volt, hogy a Juditok a legtöbb helyen csak "simán" Juditok és kész. Én szeretem a Judi nevet, t-nélkül is. Na ezt csak azért írom ide, hogy ne nézzetek hülyének, akik nem ismeritek ennek a névnek az ilyen irányú becézését.
És akkor a recept:
Hozzávalók:
  • 14 dkg áttört főtt krumpli (nem tudom, miért éppen 14 dkg, és eddig azt se tudtam, hogy ha megfőzöm a krumplit, akkor nehezebb lesz, pedig logikus, mert felvesz egy csomó vizet, de hát ennyi, ezért is érdemes főzni, mert az ember ilyen remek tapasztalatokkal gazdagodik, amit még az egyetemen se tanítanak, éljen az otthon tanulás főzés közben :) )
  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg margarin
  • 14 dkg reszelt sajt
  • a tetejére kevés felvert tojás és szintén reszelt sajt (kb 5 dkg)
Én nem tudtam pontosan 14 dkg főtt krumplit kimérni, hiába van szipi-szupi konyhai digitális mérlegem, akkor se, ezért én úgy döntöttem, hogy mindenből azonos mennyiség és akkor jó is lesz, hiszen az alap receptben is mindenből 14 dkg kell, de egy agymenés, miért pont 14???????? Miért nem 15 akkor már?
No mindegy. A főtt krumplihoz hozzákevertem a margarint, mikor még nem hűlt ki a krumpli teljesen, így elolvadt a vaj is. Átnyomtam krumplinyomóval a krumplit, majd hozzáadtam a reszelt sajtot és a lisztet, és gyúrtam egy kicsit. Mikor összeállt, akkor kétszer egymás után kinyújtottam és 3-ba hajtottam, majd a hűtőben 1 órát pihentettem. Amikor letelt a pihenési ideje, kinyújtottam vékonyra, kis téglalapokra vágtam.
Majd megkentem tojással és megszórtam reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt meg is sül.
Legközelebb úgy fejlesztem tovább, hogy a tésztába gyúrok mindenféle zöldfűszert, sajnálom, hogy ez most nem jutott eszembe :( De nagyon finom lett így, natúron is!
A sikere meg amúgy nagyon nagy lett ennek az egészen egyszerű rúdnak. Editke is szereti, ette reggelire meg vacsora helyett is, és Zsombinak is nagyon bejött, egész egyszerűen Kata-keksznek hívja, ami tök cuki tőle :)
Editke meg a rúdevés közben vadul szokik rá a bugyira, bár nem mindig sikerül jól használnia, néha pelusként funkcionál, de azért csini benne a kis feneke :D
Ezt meg csak azért, mert nagyon laza, ahogyan Mamija pogiját majszolja a nagy kupi közepén :)

2 megjegyzés:

  1. Ezt tuti kipróbálom, egyszerűen hangzik, remélem az is :) Editke meg cuki, mint mindig :)

    VálaszTörlés