Elég nagy fába vágtam a fejszémet, elhatároztam, hogy az idén nem bolti rétest, vagy rétestésztát fogunk enni, hanem én gyúrok saját tésztát. Tavaly anya már csinált nekünk rétestésztát, azzal könnyű dolgom volt, mert csak kinyújtottam, betöltöttem, és megsütöttem. A tészta elkészítése ennél azért kicsit nehezebb feladatnak ígérkezett, és anya se biztatott azzal, hogy könnyű lesz elkészíteni.
Egyelőre a végeredmény se biztos, mert csak holnap lesz meg a puding próbája, hiszen holnap sütjük majd meg a rétest Krisztiéknél, de azért ránézésre már jól néz ki a tészta. Aztán ki tudja. Nyersen semmi extra íze nincsen, mondjuk a rétestésztának nincs is semmi íze, hiszen abban a töltelék a lényeg.
Na szóval nem volt egyszerű a tészta, de nem is lehetetlen. De el kell ismernem, hogy nehéz volt kiverni hólyagosra a tésztát, és a lisztes zsírt is nehéz volt rákenni a papírvékony tésztára, de a végeredmény (remélhetőleg, milyen optimista vagyok...) megéri.
Amúgy én szégyenszemre nagyon szeretem a bolti, előre betöltött mélyfagyasztott rétest. Ami tök gáz, tudom, mert nyilván nagyon sok ízfokozó meg mifene van benne, de én a csirkefalatkákat is szeretem :( Így aztán még nagyobb kihívás volt, hogy tésztát gyúrjak magam, hiszen vehettem volna előre legyártottat is, amit csak betolok a sütőbe és kész is, és finom is, és mosogatni se kell sokat. A bolti előre csomagolt (papír) rétestésztát viszont a fagyasztott töltöttel ellentétben nem szeretem, ezért az nem is volt opció, hogy olyat töltünk be. Ezért aztán egyértelmű, hogy nekem kellett tésztát nyújtani :)
A recept anyától van, nem tudom, hogy ő hol látta ezt a receptet, nekem telefonon diktálta le, de talán még mama recepteskönyvében van. Igen, egészen biztos vagyok benne, hogy onnan van, szóval családi recept :)
Hozzávalók:
- 22 dkg liszt (nem, nem tudom, miért pont 22...)
- egy diónyi zsír vagy margarin ( de tuti jó a zsírtól lesz)
- csipet só
- egy egész tojás
- annyi tejföl, hogy a tészta ne legyen folyós, de kemény se (ez az igazi meghatározás, nekem kb 3 púpos teáskanálnyi kellett, de ez a tejföl állagától is függ)
- majd még kell a tetejére 10 dkg zsír és 10 dkg liszt
Első körben az összes hozzávalót összegyúrjuk (kivéve tehát a 10 dkg liszt és 10 dkg zsír egyveleget) rugalmas nem folyós nem kemény tésztává, és lelkesen verjük kézzel, míg hólyagos nem lesz. Ez a része egyáltalán nem könnyű, és kézzel kell csinálni, a gépre ez tuti fel fog tekeredni, én nem is töltöttem vele időt. Akinek nem szokta a keze, annak nehéz lesz, tényleg, de meg lehet szokni. (TRX után meg extra nagyon gáz ilyen dolgokkal foglalatoskodni...) A tészta "kiverését" leírva elmagyarázni nem lehet, ha látta valaki a mamáját vagy az anyukáját tésztát készíteni, akkor tudja miről van szó, ha nem, akkor én szívesen megmutatom :) Szóval hólyagos legyen a tészta. Ha az, akkor nagyon vékonyra kinyújtjuk.
Összekeverjük a 10 dkg zsírt a 10 dkg liszttel,
és ezt a keveréket a kinyújtott tésztára kenjük. Anya azt mondta, hogy kanállal csináljam, de én inkább kézzel egyengettem el a tetején ezt a zsíros masszát.
Több helyen ki is lyukadt, de ezt is előre mondta anya, hogy így lesz, és nem kell aggódni, mert majd ha megvagyunk a kenéssel, akkor jó szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, és egymásra kerülnek a lyukas részek, így nem gond a lyuk.
Ha ezzel megvagyunk 3 részre osztjuk a tésztát, kinyújtjuk, betöltjük és megsütjük. A tetejét meg kell kenni tojással, hogy szép piros legyen.
Editke ebben a tésztakészítésben nem vett ugyan részt, mert már aludt, de amúgy lelkesen gyúrja a tésztát, legyen az bármilyen (meg aztán eszi is...).
Ezúton kívánok minden kedves Olvasómnak nagyon boldog új évet, és minden szépet 2014-re, amit csak szeretnétek!
Boldog Új Évet Nektek is és várom az újabbnál újabb, szuperebbnél szuperebb kreatívkodásaidat!
VálaszTörlésKöszi Niki, puszi!
Törlés