Néhány visszajelzés alapján most olyan recepteket is leírok, amik alap receptek, tehát aki nap mint nap főz, annak valószínűleg teljesen a fejében van a recept, de aki meg csak most kezdi meg a művészkedést a konyhában, annak esetleg jól jöhet.
Így az első ilyen receptem az alaptárból a bolognai spagetti öntete. Nyilván erre a szószra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, én most itt a saját kedvencemet írom le. Amúgy is nagyon szeretem a bolognai spagettit, meg a milánóit is, az egyik legnagyobb kedvenc kajám a milánói sertésborda, amit szintén sokan sokféleképpen készítünk, én itthon nemigen csinálok ilyen kaját, leginkább éttermekben eszem csak ezt a féle tésztát. Több jó és kevésbé jó élményem is van a milánói sertésbordával (egyszer egy pincér nemes egyszerűséggel az ölembe öntötte; a gimis menzai konyhán szerettem meg, és így talán ez az egyetlen pozitív gimnáziumi élményem...), de most ez ugye a bolognai.
Szerintem kifejezetten elrontja az egész kaját, ha ilyen-olyan alapokkal készítjük el, persze nyilván néha egyszerűbb megvenni a félkész terméket, de a saját egészségünk érdekében ne tegyük, többet árthatunk vele, mint gondolnánk. Szóval én nem "alapozok" semmivel (maximum pálinkával ;) ), hanem minden részletét magam készítem a szósznak. Vagyis majdnem mindegyiket, paradicsomot azért nem préselek hetente :)
Hozzávalók:
- fél kiló darált sertéshús (de pulykával és csirkemellel is ugyanolyan finom lesz)
- kb 3 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2,5 dl sűrített paradicsom
- só, bors
- oregánó, bazsalikom (vagy csak az egyik, én mindkettőt teszek bele)
- reszelt trappista
- 1 zacskó spagettitészta (a durum elvileg egészségesebb, kérdés, hogy milyen "méregtől" félünk jobban)
Editke imádja a tésztát, bár itt éppen pizzás csigát eszik, de annak a lényege talán ugyanaz (mármint a töltelék), mint a bolognai spagettinek.
Gabónak is ez az egyik kedvenc kajája!
VálaszTörlésEditke olyan szép!! :)
Nagyon köszönöm, Anita, kedves vagy!
Törlés