2014. január 10., péntek

Bolognai spagetti

Néhány visszajelzés alapján most olyan recepteket is leírok, amik alap receptek, tehát aki nap mint nap főz, annak valószínűleg teljesen a fejében van a recept, de aki meg csak most kezdi meg a művészkedést a konyhában, annak esetleg jól jöhet.
Így az első ilyen receptem az alaptárból a bolognai spagetti öntete. Nyilván erre a szószra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, én most itt a saját kedvencemet írom le. Amúgy is nagyon szeretem a bolognai spagettit, meg a milánóit is, az egyik legnagyobb kedvenc kajám a milánói sertésborda, amit szintén sokan sokféleképpen készítünk, én itthon nemigen csinálok ilyen kaját, leginkább éttermekben eszem csak ezt a féle tésztát. Több jó és kevésbé jó élményem is van a milánói sertésbordával (egyszer egy pincér nemes egyszerűséggel az ölembe öntötte; a gimis menzai konyhán szerettem meg, és így talán ez az egyetlen pozitív gimnáziumi élményem...), de most ez ugye a bolognai.
Szerintem kifejezetten elrontja az egész kaját, ha ilyen-olyan alapokkal készítjük el, persze nyilván néha egyszerűbb megvenni a félkész terméket, de a saját egészségünk érdekében ne tegyük, többet árthatunk vele, mint gondolnánk. Szóval én nem "alapozok" semmivel (maximum pálinkával ;) ), hanem minden részletét magam készítem a szósznak. Vagyis majdnem mindegyiket, paradicsomot azért nem préselek hetente :)
Hozzávalók: 
  • fél kiló darált sertéshús (de pulykával és csirkemellel is ugyanolyan finom lesz)  
  • kb 3 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2,5 dl sűrített paradicsom
  • só, bors 
  • oregánó, bazsalikom (vagy csak az egyik, én mindkettőt teszek bele)
  • reszelt trappista 
  • 1 zacskó spagettitészta (a durum elvileg egészségesebb, kérdés, hogy milyen "méregtől" félünk jobban)
A hagymát megpucoljuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a husit, és megpároljuk a hagymán. Hozzáöntjük a paradicsomot, ha túl sűrű, akkor felengedhetjük kevés vízzel (a boltikból az Aranyfácánnak van a legmagasabb szárazanyag tartama, azt hiszem 17%, az nagyon jó minőségű is, de bármilyen sűrített paradicsom megteszi). Sózzuk, borsozzuk ízlés és kóstolás szerint, majd az oregánót és/vagy bazsalikomot is rászórjuk, amivel még rottyantunk egyet rajta. A tésztát a leírás szerint megfőzzük. A tészta tetejére halmozzuk a szószt, reszelünk rá sajtot, és jó étvággyal megesszük :) Gyorsan elkészülhetünk vele, de sajnos egyáltalán nem fogyis, de talán 2 hetente egyszer belefér mindenkinek ebédre tésztát enni.
Editke imádja a tésztát, bár itt éppen pizzás csigát eszik, de annak a lényege talán ugyanaz (mármint a töltelék), mint a bolognai spagettinek.

2 megjegyzés: