2011. június 22., szerda

Másik

nagy kedvenc vendégváró csipegetnivalóm a mini tortillatekercs. Valamilyen sütögetős újságban találtam az alap ötletet, aztán természetesen a saját ízlésemnek megfelelően "fejlesztettem" tovább. Nem egy gyors dolog, de megéri vele pepecselni.
A tortillákat lehet készen is venni, én úgy szoktam, de aki a sajátját szeretné enni, az talál nagyon sokféle receptet is a neten (pl. ezt, bár annyit hozzátennék, hogy az originalle tortilla kukoricalisztből van). Én még nem készítettem magam tortillát, ezért nem tudom, melyik a jó recept, de annyira nem is különböznek egymástól a receptek, szóval nagyon elrontani szerintem nem lehet. Viszont a boltban megvenni a legegyszerűbb. Nekem nagyon ízlett a Lidlis fokhagymás és spenótos ízesítésű tortilla is, de az egyszerű ízesítés nélküliek is finomak.
A tortillákat egyesével teflonos serpenyőben át kell melegíteni, hogy egy kicsit ropogósak legyen, én azt se bánom, ha kicsit leég, bár az nem túl egészséges. Lehet alá löttyinteni egy kis olivaolajat, azonban ne túl sokat, mert szereti magába szívni az olajat a tortilla. Ha átpirult, akkor hagyjuk kicsit hűlni őket, addig pont el lehet készíteni a "rávalókat".
Hogy mivel kenjük meg a tekercseinket, az teljesen a fantáziánkra és a hűtő aktuális tartalmára van bízva. Nekem az alap a tömlős sajtkrém, ami lehet sima tejszínes vagy valamilyen ízesítésű, a füstölt sajtos is nagyon finom. Két változatot írok le, ami nekem bejött.
Az első a füstölt sajtos-rukkolás verzió. Kell hozzá:
  • füstölt sajtkrém
  • tejföl
  • rukkola
  • reszelt sajt (bármilyen, de füstölttel a legjobb)
  • kicsire összevágott olivabogyó (elmaradhat, enélkül is finom)
  • kevés mustár
  • só, bors
A második kedvencem a fokhagymás-sonkás változat:
  • tejszínes sajtkrém
  • tejföl
  • ízlés szerint fokhagyma (én elég sokat beleteszek 4-5 gerezdet)
  • kicsire összevágott vöröshagyma (ha valakinek ez már túl sok hagyma. lehet bele metélőhagymát is tenni, azzal is nagyon finom, és színesíti is)
  • kicsire összevágott kaliforniai paprika (el is maradhat)
  • csirkemell (vagy bármilyen másmilyen) sonka (vagy tarja, vagy ami otthon van éppen)
A tejföl igazából azért kell bele, mert nekem a tömlős sajtok mindig kicsit sósak, és ezzel kicsit fel lehet lazítani a sajtkrémet (azon kívül a dietetikus szerint egy-egy tömlős sajtkrémben annyi só van, ami egy felnőtt napi adagja... ha megtalálom a cikket erről, beteszem ide). A rukkola/sonka kivételével a hozzávalókat összekeverjük, ha valamit még szertnénk beletenni, azt meg beletesszük :) A kész alapot rákenjük a megpirult tortillákra, ráhalmozzuk a rukkolát/ a kicsire összevágott sonkát, és mint a palancsintát, feltekerjük a tortillákat. Utána kis szeletekre vágjuk és fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy ne göngyölődjenek le. Az alap recept ezt írja, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tortillák nekem teljesen szétnyomódtak, ahogy szét akartam vágni őket, úgyhogy én azt a módszert választottam, hogy a tortillát előre elvágtam 4-5 szélesebb csíkra, azokat kentem meg és tekertem fel, így szépek is lettek a tekercseim.
A kész tekercseket egy tálra rendezzük, és ha akarunk, kecsapot vagy salsa szószt is kínálhatunk mellé.
A végeredmény pedig így néz ki:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése