Viszont ami mindig nyerő, az a töltött gomba. A legfinomabb az ízletes champion nevű gombából készül, azonban azt csak az egyetem előtt áruló bácsitól lehet beszerezni. Sejtésem szerint nincs is ilyen nevű gomba, de ez az árus bácsi mindig olyan élvezettel mondja ki, hogy már én is így hívom. Inkább barna csiperkének szoktam látni kiírva a boltba, de a boltiak sosincsenek olyan szépek és finomak, mint az egyetem előtti bácsié.
Általában darált hússal töltöm meg a gombákat, hogy Krisztiánnak is a kedvére tegyek, de a juhtúróval és zöldfűszerekkel készített töltött gomba is nagyon finom ám.
2 személyre kell
- 6 nagy gombának a feje (tönkjéből lehet gombalevest, gombás csirkecicit vagy gombafasírtot csinálni)
- kb. 25 dkg darált husi (sose mérem ki, csak úgy érzéssel valamennyi)
- 1 nagy fej hagyma
- 1 tömlős sajt (tejszínest szoktam, de lehet zöldfűszeres is)
- só, bors
- reszelt sajt, vagy mozzarella a tetejére
A gombafejeket egy hőálló tálba teszem, alá kis olajat szoktam még tenni, hogy ne égjen le, de a gomba amúgy is sok levet enged, így ez akár el is maradhat.
A husis cuccot beletöltöm a gombafejekbe, ráreszelem a sajtot, vagy ráteszem a szeletekre vágott mozzarellát és kb 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.
Nem kell a gombának sok sülés, a husi meg már amúgy is sült, ezért gyorsan megvan. Mi rizzsel szoktuk enni, ha nagyon sietek, akkor a rizst egyszerűen a még nyers gombák alá öntöm, öntök rá tejet vagy tejszínt (elég sokat, hogy ellepje, mert aztán úgyis magába fogja szívni) és szépen megsütöm a gombákkal együtt. Kicsit olyan lesz, mint a tejberizst, csak sós, de jól beszívja a gomba levét is, és nem kell annyit mosogatni, hiszen egy tálban megvan a köret is :) Az ötletet amúgy egy nénitől hallottam a héven, csak ő a husi alatt csinálta meg ugyanígy a rizst. Nem nekem mondta, hanem egy másik néninek, de elloptam az ötletét, és nekem nagyon bevált ez a rizsfőzési módszer. Ezért így név nélkül is köszönet a néninek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése