Tegnap Zitától kaptam egy kiló cseresznyét (bio :)), mert állítása szerint annyi termett nekik, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, és rám gondolt, hogy hátha szívesen megeszem. Nagyon rendes tőle, mert bár én nem vagyok az a nagy gyümölcsevő, főleg most, hogy kötelezve vagyok rá, hogy hetente egy napot csak gyümölcsöt egyek, szóval örültem azért neki, mert van egy tök jó cseresznyés süti receptem, amit még egyszer a Stahl konyhájából vettem. Szóval a tervem az volt, hogy megsütöm azt a babapiskótás cseresznyés sütit. Viszont otthon nem volt babapiskóta, a boltba meg nem volt kedvem elmenni munka után, mert leszakadt az ég, és így is bőrig áztam szó szerint, ezért gyorsan kerestem a neten egy másik receptet. Sokat nem elmélkedtem rajta, hogy melyik legyen, mert a hazaindulás előtti 2 percben találtam ki, hogy akkor gyorsan nekem kell egy sütirecept. Ezért kinyomtattam az elsőt, amit a google a mindemegettén talált :) Tehát a recept innen van. Persze ezen is változtattam, mint minden recepten, amitől Krisztián mindig rosszul van, de szerintem muszáj, hogy az ember a saját gondoltait is belevigye a receptekbe is :)
Tehát a recept:
Hozzávalók:
- 14 dkg sütőporos liszt
- fél teáskanás őrölt fahéj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 4 evőkanál tej
- 8,5 dkg vaj - megolvasztva
- 35 dkg lédús, érett cseresznye, leszárazva és kimagozva
- A tetejére:
- 2,5 dkg finomliszt
- negyed teáskanál őrölt fahéj
- 2,5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg vaj, kockákra vágva és megpuhítva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki - vagy béleljünk ki sütőpapírral - egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek, szétszedhető tortaformát. Tegyük a lisztet, a fahéjat és a cukrot tálba, keverjük össze. Alakítsunk ki mélyedést a közepébe, és tegyük bele a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Keverjük össze, és alaposan dolgozzuk ki, hogy sűrű, sima keveréket kapjunk. Akkor jó, ha kemény, és nem folyós. Kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan egyengessük el a tetejét. Szórjuk rá a cseresznyét, és óvatosan nyomkodjuk bele. Borítsuk a tetejéhez valókat tálba. Morzsoljuk össze a vajjal, hogy morzsához hasonló keveréket kapjunk, majd dolgozzuk össze, amíg borsó nagyságú darabokká áll össze. Hintsük a cseresznye tetejére. Süssük 35-40 percig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad a massza. Hagyjuk a tortaformában addig, amíg olyan melegre hűl, hogy meg tudjuk fogni. Azután vegyük ki a formából, hűtsük ki, majd fahéjas porcukrot szitáljunk a tetejére.
Én jóval kevesebb cukrot tettem bele, és nekem így is kicsit édes lett a tetején a morzsa. Az alja pont elég édes lett, abba kb fele annyi cukrot tettem, mint a recept írja (2,5 dkg). Sütőporból egy fél zacsit tettem bele, mert azt nem írta a recept, hogy mennyi kell, lehet kevesebb is elég lett volna. Tejet én kihagytam belőle, mert úgy láttam, hogy anélkül is pont elég folyós a tészta, jó állagú is lett a sütés után. Szerintem nekem szétfolyt volna, ha azt a sok tejet is beleteszem, bár tény, hogy a vajat nem mértem hozzá, csak úgy érzéssel tettem bele, és valószínűleg az több volt, mint ami a receptben van. Cseresznyéből sokkal többet is lehetett volna bele tenni, legközelebb biztos vagy 3 sorba halmozom rá a gyümölcsöt. A tetejére a morzsába nagyon kevés cukrot tettem, nekem így is pont elég édes.
A lényeg, hogy a süti nagyon finom lett, bár lehet nem veszi fel a versenyt a Stahl-féle sütivel, de egyszerűbb megcsinálni, és nem kell hozzá semmi extra hozzávaló sem. Igazából ez az adag olyan 2 személyes, nem lesz belőle túl sok, aki nagyobb társaságnak csinálja, szerintem simán lehet 2 adagot is csinálni, a formába meg bőven belefér.
Én jobban szeretem az ilyen krém nélküli sütiket, Krisztián kevésbé, de ebből ő is evett 2 szeletet még este azon melegében, meg ma vitt is magával, úgyhogy azt gondolom, ez elég elismerés a sütimnek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése