2011. október 3., hétfő

Egyik kedvenc sütim

az almás bortorta. Először Judiéknál ettem ilyen sütit, Attila sütötte a nagymamájával, hát valami isteni finom volt. Aztán anya elkérte tőlük a receptet, de elhagyta, végül a neten újra megtalálta és így került el hozzám is. Én valamiért azt gondoltam, hogy ez egy bonyolult süti lehet, de nem az, még nekem is sikerült elsőre megsütni, Klaudia szülinapjára. Más kérdés, hogy szerintem neki annyira nem ízlett, de én teljesen odavoltam akkor is ettől a sütikétől :) Néhány napja meg annyira almás süti ehetnékem lett, hogy muszáj volt ismét megcsinálnom az almás bortortát. Bár a szoptatás miatt most szőlőlével csináltam, a tejmentes diétám miatt pedig a tejszínhab is lemaradt a tetejéről, de nekem így is nagyon ízlik.
Hozzávalók:
  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez pedig:
  • 5 dl száraz fehérbor (szőlőlével is finom)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 1 kg savanykás alma
  • 1 zöld citrom reszelt héja
  • 2,5 dl tejszín
  • pirított, reszelt mandula
Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit sima tésztává. Nem kell sokat gyurmákolni, gyorsan összedolgozzuk és mehet is a hűtőbe fél órára folpackba csomagolva. A töltelékhez keverjük össze kevés borral a pudingport, adjuk hozzá a többi bort, a cukrot és főzzük fel, mintha rendes pudingot készítenénk. Hámozzuk és reszeljük le az almát, csöpögtessük le  és csavarjuk is ki a levét, majd keverjük hozzá a citromhéjat is. A tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át még egyszer és nyújtsuk ki vékonyra. A tésztával béleljünk ki egy 24 cm-s kikent, kilisztezett tortaformát (én nem margarinnal és liszttel kenem ki, hanem sütőpapírt rakok a formába, így a mosogatás egy részét is megúszom és tuti, hogy nem ragad oda a tészta a forma oldalára), csináljunk peremet is neki. Az almát keverjük össze a boros-pudingos keverékkel, ezt rakjuk a tésztára és 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg a sütit 40 perc alatt. Ha megsült, hűtsük ki, a tejszínt verjük fel kemény habbá, tegyük a torta tetejére és szórjuk meg a mandulával.
Isteni lesz a süti, ez garantált :) Én kapcsos tortaformában szoktam sütni, ami nagyon praktikus, kivéve ha az ember nem nyomja rendesen bele a karimába a forma alját, mert akkor úgy jár vele, ahogy most én is, hogy amikor megpróbálja kivenni a kész sütit a sütőből, szépen felnyomja a süti alját és kiborul belőle a töltelék. Jobb esetben a padlóra folyik, rosszabb esetben be a sütőbe, ami az én esetemben is történt, és lehet levakarászni a forró sütőről a jó kis ragacsos almamasszát :) Senki ne kövesse a példámat. Ezért egyben nem is fényképeztem le a torát, mert az egyik fele elég viharvert lett, viszont egy szép szeletet tudtam belőle vágni:

És most már elmaradhatatlan, hogy Editkéről is csatoljak ide egy aktuális képet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése