egyszerű kaja a rizses husi, vagy kicsit puccosabb néven a rizottó. Valamiért én sose csináltam még, csak a menzán ettem még a gimiben, meg talán néhányszor rendeltem kajafutártól is, de az nem igazán ízlett, nekem valamiért a menzai az "igazi". A Rózsa menzáján amúgy is jól főztek, van onnan néhány kedvenc kajám, többek között a milánói sertésbordával is ott kötöttem életre szóló szerelmet valamikor 16 éves koromban.
Anya se nagyon főzött otthon rizses húst, nem tudom miért, pedig tegnap rá is kérdeztem, azt mondta, hogy ő is szereti meg apa is, így aztán rejtély, hogy mégis miért nem ettünk soha otthon rizses húst.
Receptem nagyon nem volt hozzá, csak úgy kb néztem meg a Horvát Ilonában, hogy ő mit ajánl, hogy kell elkészíteni, aztán csináltam én magam, ahogy gondoltam :)
Hozzávalók:
- 50 dkg valamilyen husi, én pulykacombból csináltam
- 1-2 vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- kb 25 dkg rizs
- zöldségek, szabadon választva- én répát és pórét tettem bele
- só, bors, olaj
Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát, mintha pörköltnek csinálnánk, rá a kockára vágott husit, ezt egy kicsit összepároljuk. Ha félig megpuhult a husi, akkor mehet bele a rizs, én ezt is rápirítottam egy kicsit, majd beletettem a felszeletelt zöldségeket, felöntöttem egy kevés vízzel, és pároltam. Még 2x öntöttem alá vizet, ahogy a rizs szívta fel, hogy ne legyen száraz, de ne legyen túl sok víz sem alatta, mert akkor olyan főtt ízű lesz az egész, az nem jó. Elvileg zöldborsóval akartam csinálni, de ember tervez-Isten végez, elfelejtettem a boltban, hogy az is kellene venni, mert egyszerűen annyian voltak a Lidliben, hogy alig győztem Editkével kerülgetni a bevásárlókocsikat... Úgy kell nekem, kellett nekem csütörtök délelőtt menni, mindig akkor kezdődnek az akciók, és ilyenkor özönen vannak. De így répával és póréval is nagyon finom lett a végeredmény. Még gondoltam, hogy lehetett volna bele tenni egy húsleveskockát is, lehet még jobb íze lett volna, de nekem így is kitűnő volt, pont erre vágytam. Nem egy nagy puccos kaja, de gyorsan készen van, és egy baba mellett azért ez nagy előny :) Legközelebb gombával fogom csinálni, biztos azzal is nagyon finom.
Képem nincsen róla, mert meg is ettük egyből az egészet :) De Editkéről van :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése