2011. december 23., péntek

Karácsonyi narancsleves

Otthon nálunk szenteste mindig halászlé és sült hal a menü sült krumplival és franciasalátával. Amire vissza tudok emlékezni karácsonyra mindig ezt ettük. Karácsony első napján pedig töltött káposzta. Egyedül a második napján nincs meghatározva, hogy mit eszünk :) Én ezt nem bánom, bár egészen egyetemista koromig nem voltam hajlandó megenni semmit, amiben hal is van, ezért a szentestei kaja nekem másképpen alakult, anya mindig a kívnságomnak megfelelő kaját készítette. Ami legtöbbször rántott csirkemell volt a hal helyett, a halászlé helyett meg egy darabig nem ettem semmit, csak fanyalogtam az asztalnál, hogy hogyan lehet halászlevet enni, olyan, mintha az ember tavat enne :) Ezt minden évben elismételtem, szerintem kibírhatatlan gyerek voltam, félek is, hogy Editke milyen gyerekké cseperedik, mert ha rám fog hasonlítani, akkor nem lesz könnyű dolgunk :)
Aztán kb 6 évvel ezelőtt anya valahol felfedezte a narancslevest, ami az én szentestei kedvencem lett. Azóta ezt eszem a halászlé helyett és teljesen meg vagyok vele elégedve. Időközben a halat is hajlandó vagyok megenni, ezért már nem kell nekem külön rántott husikat gyártani, ami gondolom nagy könnyebbség anyának. Csak egy kérésem volt anyához a hallal kapcsolatban, hogy vágja le a fejét, mielőtt egyben megsüti, mert képtelen vagyok úgy enni belőle, hogy ott néz rám a gülü szemeivel. Egyik évben letakartam szalvétával a hal fejét, azóta minden évben felhozza valaki ezt, és ezen nevet az egész család, hogy hogy lehetek ilyen gyenge lelkű a halakkal szemben, miközben egyáltalán nem vagyok se finnyás se ilyen gyengéd szívű az állatokhoz. De nem tehetek róla, engem ne nézzen vacsora közben egy sülthal.
Az idén először életemben nem anyáéknál leszek szenteste, hanem ők jönnek hozzánk vendégségbe. A "vendégség" része nem is igaz annyira, mert anya süt egy rahedli sütit, tehát én nem sütök, hozza a halászlét, tehát azt se nekem kell megcsinálni, marad a hal és a krumpli sütése, a franciasaláta elkészítése, és a narancsleves megfőzése.
Igazából nem is kell főzni a narancslevest, csak összeönteni. Egyszerű, gyorsan kész van és isteni finom. Ha marad belőle másnapra is, az csak még jobb, mert kicsit összeérnek az ízek.
És itt a recept:
Hozzávalók:

4db narancs
4dl 100%-os narancslé
4dl natúr joghurt
6-8 dkg porcukor
1cs. vaníliás cukor
4 tojás
2-3 ek.narancslikőr

Elkészítés:
Alaposan megmosott narancsok levét kifacsarjuk, kettő narancs héját tálba reszeljük (tényleg jól mossuk le a narancs héját, mert a felületén jó sok gombaspóra lehet, még jobb, ha tasakos reszelt narancshéjat veszünk). Összeöntjük a kifacsart lét, a dobozos narancslét és a joghurtot. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és habverővel alaposan összekeverjük, majd 2 evőkanál narancslikőrrel megbolondítjuk kicsit. Ha kész, kicsit lehűtjük. A tojások fehérjét pici porcukorral kemény habbá verjük és lobogó vízbe szaggatva habgaluskát készítünk.
Tálalás előtt még egyszer jól összekeverjük a levest. Tányérba szedjük a levest és a tetejére tesszük a habgaluskát, díszíteni lehet a lereszelt narancshéjjal.
Hátha valaki kedvet kap ehhez a leveshez még így karácsony előtt :)
Boldog, békés karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése