2012. március 2., péntek

Nővérkém

beizzított, hogy otthon is tudok csinálni zabtejet, nem kell megvenni a drága boltit, és milyen nagyon finom és egyszerű is elkészíteni. Be is lelkesedtem szépen, hiszen amire Márti azt mondja, hogy egyszerű megcsinálni, az tényleg mindig úgy is van. És már abból is kezdett elegem lenni, hogy literszámra vesszük a DM-ben a zabtejet, már ha lehet éppen kapni, mert tuti, hogy pont akkor fogy el mindegyik boltban, amikor én akarok egy nagyobb mennyiséget vásárolni. Egy egyszerű pudingba is kell fél liter, szóval gondoltam, mit nekem, akkor legyártom én is otthon, milyen jó lesz nekem :)
A recept igen egyszerű, nem kell sokminden hozzá. Egy deci zabpelyhet fel kell tenni főni kb fél liter vízben, egy fél óra alatt meg is puhul szépen.


Ha ezzel megvagyunk, akkor egy botmixerrel össze kell turmixolni az egészet és levesszűrőn leszűrni a nagyobb darabokat. Ez a legmelósabb része, de mivel a laborban literszámra kellett csinálni a borsós táptalajt, amit 2x is le kellett szűrni, így ebben már nagyon otthon vagyok, a zabpelyhet meg könnyebb is volt átpasszírozni, mint a borsót :) A látvány nem túl gusztusos, kicsit nyúlik is, meg a színe sem éppen a legszebb, de ennél a fázisnál én még bizakodó voltam.


A szűrés után még hígítani kell, mert állítólag ez az átszűrt kicsit ronda dolog a zabtejszín.


Megkóstoltam, engem sajnos abszolúte nem emlékeztet a tejszínre :( Kb 3x-ra hígítottam fel, és úgy olyan állaga lett, mint a boltinak, az íze is hasonló. Meg is voltam elégedve az eredménnyel, egészen addig, amíg bele nem tettem a kávémba, amiben kicsapódott valami a zabtejemből és egészen gusztustalanná tette a kávét :( Végülis becsukott szemmel egész elfogadható volt.... Aztán néhány nap múlva még olyan nyúlós nyálkás is lett az egész, hogy gusztusom sem volt beletenni a kávéba. Tájékoztattam erről a változásról a nővéremet is, aki közölte, hogy jaaaaaaa, 2-3 nap alatt megromlik, nem érdemes sokat csinálni belőle.... :D
Még nem döntöttem el, hogy csinálok-e második adagot, érlelem magamban a dolgot egy kicsit.
Zabpelyhet meg Editke is eszik már, és nagyon ízlik neki barackkal. Mondjuk barackkal szerintem bármit megenne :)

2 megjegyzés:

  1. jujj, sikerült megtalálnom a megjegyzést :)))
    Ja, hát tényleg ezt a kis infót elfelejtettem, hogy gyorsan a végére kell jutni a zabtejivásnak...
    Viszont, ha előtte egy kis olajon megpirítjuk a zabpelyhet, és még adunk hozzá egy csipet sót és némi cukrot, finomabb lesz, és nem nyúlósodik meg. Olyan hamar :)))

    VálaszTörlés
  2. :DDD Végre a kis nővérem is idetalált :D Kipróbálom ezt az újat is, hátha!

    VálaszTörlés