2013. január 28., hétfő

Még egy muffin, ami sikerült!

Ami azt is jelenti, hogy nem vagyok béna a muffinsütéshez, vagy azt, hogy megértem a dologra :) Pedig a szilikonos szipi-szupi muffinsütőm egy helyen megadta magát és elszakadt, ennek ellenére is tökéletesen funkcionál egy kis alufóliával a szakadás alatt, de megígértem magamnak, hogy ha tényleg ilyen ügyesen tudok muffint sütni, akkor beszerzek egy másikat. Amúgy vehetnék csak simán muffinpapírt is, de nekem az valamiért science fiction; hogy nem lobban lángra a sütőben (nyilván olyan papírból van, mint a sütőpapír, amitől abszolúte nem idegenkedek, nem tudom, ettől miért, na mindegy, majd megérek erre is nyilván). Pedig olyan szépek vannak, egyik-másikhoz még ilyen beszúrós díszítő elem is jár :)
Ez a recept is Stahl Judit féle, aki amúgy rengeteg sok féle muffinraceptet leír az egyik szakácskönyvében, én most a meggyes mákosat választottam. Elsősorban azért, mert a Kriszti tortájából még megvolt a fél üveg meggybefőtt, amit semmi más értelmesre nem tudtam felhasználni, egyik családtagom se rajong csak úgy a meggyért, én sem. A mákot meg szeretjük, minden mennyiségben jöhet, Editke meg legalább jobbat alszik tőle, szegénykém, megint köhögős volt egy kicsit, így rá is fér az extra pihenés.
A recept egyszerű és nagyszerű, hamar megvan, mint a legtöbb muffin, és finom is, elvégre semmi olyan nincsen benne, ami ne lenne jó.
Hozzávalók:
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • fél vaniliarúd (én nagyvonalúan kevesebb cukrot és egy vaniliás cukrot tettem bele, nem vagyok hajlandó annyit fizetni a vaniliarúdért, amennyibe kerül, még ha extra nagyon finom lesz tőle a süti, akkor sem)
  • 2 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg darált mák (én többet tettem bele, nem bántam meg)
  • 1 kk sütőpor (persze én beletettem egy fél zacskót, ez is para nálam, hogy 1 kk-tól tuti nem fog megsülni)
  • fél kk fahéj (nemtom, Judit hogyan tud még egy kávéskanalat is megfelezni, én egy egészet tettem bele, lesz ami lesz, finom lett)
  • 1 citrom
  • 4 ek tej
  • 10 dkg magozott meggybefőtt
A puha vajat összehabosítjuk a cukorral, mehet bele a vaniliás cukor, vagy a vanilia kikapargatott belseje, aztán egyenként a tojások is. A liszthez szórjuk a mákot és a sütőport, majd az őrölt fahéjat, összekavarjuk és a tojásos masszához adjuk. A masszára reszeljük a citromhéjat (én szárított, sima fűszercitromhéjat használok, mert nem bírom értelmesen lereszelni a citromot, amúgy meg meggyőződésem, hogy nem lehet rendesen lesikálni a citrom héját, így meg legalább nem görcsölök ezen), hozzáöntjük a tejet, majd összekeverjük a lecsepegtetett meggybefőttel. A kész tésztát kiadagoljuk a muffinformákba, elvileg 12 darab lesz ebből a mennyiségből. 20 perc alatt 200 fokon megsül. És nagyon finom!
Editkének is ízlett, aminek főleg azért örültünk, mert 2 napig kb tejből és fotoszintézisből tartotta fenn magát, bár zöld színtestei nincsenek, így nagyon csodálkoztunk, hogy hogyan tud ilyen formában létezni, de neki ez is sikerült (amúgy a szemfogakat növeszt, ez lehet az egyetlen értelmes magyarázat a dologra, mert amúgy egy haspók)
És Bundinak is ízlett, aki a mókus, és anyának még külön képek Bundiról, hogy el tudja képzelni :D
Bundi amúgy is mindenhova követi Editkét, még a sóbarlangba is, ahova Lizussal ment a kis nyuszi gyógyulni a köhögéséből:

2 megjegyzés:

  1. Húúú nagyon guszta! Kár, hogy nem laktok közelebb, mondom én. :D Persze nem csak a sütijeid miatt, még a végén 100 kiló lennék... De azért is, mert a csajok tényleg nagyon cukik voltak együtt, meg kellett őket zabálni. Még puszit is adtak egymásnak. :)
    A mogyorókrémes recepted amiről meséltél az is muffin recept?

    VálaszTörlés
  2. Puszi is volt? Krisztián nem is mondta :( A mogyorókrémes az nem muffin, hanem vmi amerikai keksz, hát meg fogom sütni, majd Edtike nem kap belőle, mert nagyon jól néz ki, és csokis is.... Hát költözzetek közelebb, Dóri! Csendes hely meg minden :DDD

    VálaszTörlés