Szóval két torta receptet akarok itt is megörökíteni, egyrészt magamnak, mert néha már a receptes mappám áttekinthetetlen rendetlenségben leledzik, itt meg segít nekem a kereső :) másrészt meg hátha nektek is megtetszik majd valamelyik recept. Az egyik egy kicsit egyszerűbb mákosguba-torta, a másik meg egy kicsit bonyolultabb, de azért szintén gyerekbarát (időben, hozzávalókban és elkészítésben egyaránt) mézeskalács torta.
A mákosguba-tortát már régóta el akartam készíteni, mert nagyon jól néz ki, és nem utolsó sorban Krisztián imádja a mákos gubát, így gondoltam, hogy a torta is bejönne neki, nem is tévedtem. Ha naponta csinálnék 6 kifliből mákos gubát, akkor az is elfogyna, szóval tényleg nagy mákos guba fogyasztó Krisztián. Én a gubát mindig kifliből csinálom, rendes gubarudat nem vettem még soha, nem is nagyon látok a boltban, anya néha abból csinálja a gubát, de én semmi különbséget nem vélek felfedezni a kifliből és a gubarúdból készített változat között. Én magam meg még nem fogtam gubarúd készítésébe, pedig anya szerint az sem lenne túl bonyolult, biztosan igaza van, de a kiflit nekem sokkal egyszerűbb megvenni a boltban. Mákosguba-torta receptet nagyon sokat lehet találni a neten, én kreáltam magamnak egy sajátot, több recept összeollózásával.
Hozzávalók:
- mákosguba alap (ahhoz én 6 kiflit szoktam felhasználni, kb 3/4 liter tejet, 3-4 evőkanál mézet, cukros mákot)
- 2-3 tojás
- 1 vaniliás pudingpor
- kb egy liter tej
- és aki akar még pluszban sokat hízni, tejszínhab :) (én nem akarok, de azzal igazán finom)
A guba nálam így néz ki, rengeteg mákkal:
És a kész süti, ami majdnem torta, akár az is lehetne:
És ha tényleg nagyon finomat szeretnénk, akkor tegyünk minden szeletre szépen tejszínhabot, de annyit, mint a sarokházon van, azzal lesz az igazi energia és cukorbomba, és igazán finom!
A gubatorta Editkének is nagyon ízlett, bár a guba szóval meggyűlt a baja, nem tudja kimondani, egyem meg. Mindent mond rá a bubától, a buján keresztül a bubuig, a gubát viszont nem sikerül neki, de mi azért jót szórakozunk a szavain, lehet azért is nem mondja ki szépen, had örüljenek a szülei egy kicsit :)
A főzést néha megunja azért, és macit öltöztet, szigorúan fekve, ameddig én a tortákkal bajlódok:
Amúgy a védőnő azt mondta, adhatunk már Editkének mákot (mondjuk karácsonykor is evett már...) és nagyon durván hat rá a mák, ha mákosat eszik, iszonyat sokat alszik délután. Aztán lehet semmi összefüggés, de én már 3x is ezt tapasztaltam, szóval csak van benne valami. Nem véletlenül itták régen a mákteát :)
A másik torta receptem egy no name (vagy csak én nem ismerem) receptes újságból van, amit kölcsönbe kaptam Andreától, aki nagyon-nagyon finomakat tud sütni és főzni, és a munkatársam egyébként. Egy tök másik torta receptet akartam kimásolni ebből a receptes újságból, de végül ez a torta lett a befutó, mert viszonylag gyorsan és egyszerűen meg lehet sütni.
A tortát amúgy Krisztina szülinapi tortájának szántam, csak egy bökkenő volt, hogy ebédre hívtam Krisztiéket, és a szülinapünneplés előtti napon én este kirúgtam a hámból, és 4 másik anyukatársammal (külön neked, Márti és neked is Dóri, hiszen mindketten imádjátok ezt a szót :)) együtt moziba mentem, ezért tényleg olyan receptet kellett találnom, ami pár óra alatt elkészíthető és fogyasztható torta elkészítését tartalmazza. Ez a meggyes mézeskalács-torta pont ilyen.
Hozzávalók
A tésztához:
- 120 g cukor (én felesben csináltam stíviával)
- 120 g vaj
- 1 cs vaniliás cukor
- 3 tojás
- 200 g liszt
- 1 ek kakaópor
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk sütőpor (én sose hiszem el, hogy az elég, egy fél zacsival tettem bele)
- vaj a forma kikenéshez
- zsemlemorzsa a megszóráshoz (ez az utolsó kettő nálam nem kellett, mert én sütőpapír-fan vagyok)
- 100g méz
- fél tk örölt fahéj
- fél narancs leve
- 7 zselatinlap (amit én nem tudok, hol lehet venni, ezért helyettesítettem 2 zacskó instant zselatinfixszel, Dr Oetker, nálam csak ez válik be)
- 250 g natúr joghurt
- 400 g tejszín
- 200 g meggybefőtt
- díszítéshez kandírozott gyümölcsök (én almacsipszet használtam)
Díszítetlenül így nézett ki a tortám:
Az eredeti recept szerint kandírozott gyümölcsökkel kellett volna díszíteni a tortát, de én a csokiba mártott almacsipsz mellett döntöttem, és nem volt rossz választás, nagyon jól illett a torta jellegéhez, és szépen is mutatott rajta, bár ez a kép valahogy nem adja igazán vissza a torta szépségét, de azért csak elhiszitek nekem, hogy jól mutatott rajta:
És ami nem utolsó, finom is volt a torta, egy nap alatt elfogyott az egész, igaz voltunk rá 5-en, ha pocaklakókat is számítunk, akkor meg 6-an, és ez egy elég kicsi torta volt.
És hogy nehogy az a vád érjen, hogy csak sütivel tömöm a gyerekem, íme egy példa, hogy sütisütés közben ez a pózoló nyúl azért legtöbbször almát eszik:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése