Anyukám fogja érteni a bejegyzés címét, a többiektől elnézést kérek, de ezt nem írhatom le (nem bírná ki a blogger, lehet leállna a motor vagy ilyesmi), hogy miért kifli és miért croissant :)
Anyukám nagyon isteni kolbászos kiflit tud sütni, aminek a receptjét még nem sikerült elkunyerálnom tőle, de most feltett szándékom, hogy ide be fogom másolni magamnak és minden kedves olvasómnak is. A recept kicsit hasonlít Nóra virslis kiflijére, de abban nincsen tejföl, ebbe az anya félébe viszont jó sok kell, legalábbis most végignéztem, ahogy gyúrja, és tett bele vagy 3 kis pohárnyi tejfölt.
A virslis vagy kolbászos kifli nálam felér egy pogácsával, aki ismeri, az tudja ez mit jelent; éjjel-nappal, hajnalban, fogyókúra alatt, tehát BÁRMIKOR készen állok ilyen töltött kiflik és pogácsák evészetére (zabálására is...). Hogy ez mennyire Norbi update, gondolom semennyire, tehát nyilván hizlal, ha reggel esszük, ha este. Egyszer egy fórumon olvastam, hogy valaki feltette a nagy kérdést, hogy a ropi tényleg hízlal? Mire jöttek az okosabbnál okosabb válaszok, mennyi a kalória a ropiban, hány szálat lehet megenni egy nap és a többi, mire egy valaki odaírta, hogy a ropi, mint olyan magában nem hizlal, hiszen ha egy szálat eszel, tuti nem fogsz meghízni, a probléma a mennyiséggel van :) Gondolom a kérdező nem egészen erre volt kíváncsi, de azért ezt megjegyeztem magamnak, minden viszonyítás kérdése. Szóval nekem meggyőződésem, hogy a pogácsa és a töltött kiflik se hízlalnak, ha nem az év 365 napján 0-24-ben eszem őket, így ha anya süt, akkor vég nélkül zabálom, nincs kecmec. Én akkor is szeretem, mikor már 4 napos, és kiszáradt, ahogy a pogácsát is, csak akkor kell mellé egy pohár tea vagy egy jó kávé. De ha rám van bízva egy zacskó töltött kifli, az tuti nem fog 4 napig állni az a baj.... :)
Nóra virslis kiflijének a receptjét már egyszer leírtam itt, most egy sokkal-sokkal gyorsabb változat következik, amihez nem kell tésztát gyúrni, csak venni egy adag fagyasztott leveles tésztát. Nagyon okos ember volt, aki kitalálta ezt a megoldást, mert édes és sós sütik sütéséhez is kiváló, és minden süti gyorsan elkészül belőle, mert egyrészt nem kell tésztát gyúrni, másrészt meg nagyon gyorsan megsül a tészta a sütőben. Tehát teljesen kisgyerekes anyukabarát megoldás :)
Én most virslis kiflit sütöttem. Vettem 8 darab virslit, mindegyik kettévágtam. A leveles tésztát kiolvasztottam, és nagyon vékonyra kinyújtottam, majd 16 egyenlő vékony csíkra vágtam (közben Editke is segített a dolgokban, ki nem maradhat semmiből, ugye...kérdés, hogy miért néz rám ilyen arccal, nem tudom már, biztos nem adtam neki tejet, vagy ilyesmi)
Aztán a csíkokat feltekertem egy-egy fél virslire, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, megkentem tojással a tetejüket (a tojást kifújtam, ugye közeledik a húsvét, Editke halálra rémült tőle...még emlékeztető címkém is van, amit az uram írt nekem és a képen a kis nyuszi és a lelógó paprika között látható, "A tojást fújd ki" szöveg) és kb 20 perc alatt 210 fokon megsütöttem.
Aztán odaadtam a nyulamnak, mert ő nem füvön él, és ízlett neki, szerencsére. Bár amiben virsli van, az már neki rossz nem lehet (itt se nekem vagy a virslis kiflimnek szól ez a vigyor, hanem az apjának, aki a háttérben bohóckodott, hogy jókedvű kép is legyen már).
Mivel anyát nem sikerült tegnap utolérnem, ezt a bejegyzést meg már közzé akarom tenni, így a kolbis-kiflis receptet majd ma vagy holnap beteszem egy új bejegyzésbe, úgyis jön hozzánk látogatóba Mamija, nagy lesz a kis nyuszi öröme. Addig meg csináljatok ilyen leveles tésztás kiflit, a croissant sütést meg hagyjuk csak meg a hosszú hétvégére, akkor úgyis jobban van ideje az embernek :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Az első képen Editke annyira nagylányos már, nagyon szépséges, a második képen meg nagyon cuki, kis mosolygós, megzabbantom.
VálaszTörlésNem tudom, mikor tanulom már meg végre, hogy ne este lefekvés után olvassam a blogodat, ha nem akarok korgó gyomorral aludni :D
De aranyos vagy Judit, de sztem azon a képen azzal a grimasszal úgy elrontja a cuki kis képét, de nekem így is szép mondjuk :) Tessék délután nézni, vagy reggel, és akkor lehet is még enni utána, vagy megsütni és este enni ;)
Törlés