2013. június 10., hétfő

Hagyományos receptek

Ezek nem azok a nagy újító kaják, ami reform, meg Sthal meg minden, hanem egyszerű, a Horváth Ilona recepteskönyvben is megtalálható receptek, amik néha tök jól tudnak jönni, ha az embernek már semmi épkézláb ötlete nincsen, hogy mit főzzön ebédre, ami gyorsan el is készül és finom is. Szóval ez a retro-receptek bejegyzése lesz, hogy kicsit puccosítsak a bejegyzés nevén :)
Az első egy leves, hogy szépen felépítsük az ebédünket, ami tarhonya leves. Tegye fel a kezét, aki az elmúlt egy hónapban evett ilyet, vagy egyáltalán eszébe jutott, hogy van tarhonyaleves is a világon. Nekem is csak onnan villant be a lehetőség, hogy anyukám főzött, és Editke csak úgy nyomta befelé, mondjuk mit nem... de ezt a levest különösen nagyon szereti. Egy bökkenő volt a dologban, hogy Krisztián egyetlen felkiáltással költözött velem össze, hogy mindent megeszik, csak a tarhonyát nem. De úgy gondoltam, hogy ez a leves annyira nagyon finom, hogy ezt meg fogja ő is enni. Azért mondjuk féltem kicsit, hogy az asztalra csap, hogy ezt mégis hogyan gondoltam, de neeeeeem, ő nem az a fajta ember, szerencsére. Sőt, mikor meglátta a fazékban a levest, akkor közölte, hogy ez nem is úgy néz ki, mint az a menzai tarhonya, amit ő nem szeret, szóval akkor már éreztem, hogy dombon a tanya, ahogy a régi matektanárom fogalmazott mindig.
És a recept, anyukámtól van és isteni:
Megpirítunk kevés olajon egy-két-három marék tarhonyát, amennyi levest akarunk, én többet csináltam, mint ami egyszerre elfogy, 3 marékkal tettem bele, és anya szerint 3xra fognak duzzadni a tarhonyák. Na szóval megpirítjuk, hogy barnák legyenek. Ha megpirultak, teszünk mellé egy krumplit összevágva (vagy kettőt, vagy hármat) egy kis zellerzöldet vagy zöldséggyökeret vagy vegetát :) Felöntjük vízzel, hogy ellepje jól, és főzzük. Az elpárolgott vizet pótolni kell. Ha minden megpuhult, akkor vagy felöntjük tejjel, vagy nem, én felöntöttem, sőt, még tejszínt is tettem bele, isteni finom lett, Editke 3 merőkanállal evett belőle.
Kb fél óra alatt készen van, finom, gyors, bonyolult dolgok se kellenek hozzá, ezért igazán anyuka-barát kaja.
A második retro-receptem pedig a tojásos galuska.
Először is 2 tojásból galuska tésztát készítünk (tojást összekeverjük kb 3 ek olajjal, hozzáadunk kb fél kg lisztet és annyi vizet, hogy ne túl sűrű galuskatésztánk legyen) és megfőzzük vízben. Ha megfőtt, akkor leszűrjük és olajjal összekeverjük, hogy ne álljon össze a galuska. Én szaggatóval szoktam galuskát csinálni, mert Krisztián a kicsi galusokat szereti, meg szerintem is finomabb úgy :) Ha ezzel megvagyunk, akkor 4 tojást elkeverünk 3 dl tejjel, és mint a rántottát, kevés olajon serpenyőben megsütjük, de csak addig, amig a tojások félig kemények lesznek, ne száradjanak ki. Ezt hozzákeverjük a kész galuskához, és meg is vagyunk a főzéssel:
Ez is gyorsan megvan, ha még öntött salátát is csinálunk hozzá, amivel a legfinomabb a világon, akkor se töltünk egy óránál többet a tűzhely mellett.
A galuska is bejött Editkének, mindent nagyon szeret, aminek bármiféle köze is van a tésztához.

3 megjegyzés:

  1. nekem ez a fajta tarhonya leves teljesen új, még sosem hallottam így! Ki fogom próbálni. Nálunk a tarhonya leves az inkább olyan gulyásos szerű.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk pedig olyan, mint a krumplileves, csak tarhonyával. :) Ilyet még én sem ettem, de biztos finom, majd kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Na kíváncsi vagyok, nektek hogy ízlik majd.

    VálaszTörlés