2013. június 26., szerda

Müzli, ami otthon készül

és nagyon finom! Soha nem gondoltam volna, hogy én magam fogok itthon müzlit gyártani, vagyis variálni azon, hogy miből mennyit tegyek bele, és egyáltalán, hogy elkészítsem neki az alapot is. Tényleg nem. Szeretem a müzlit, nagyon is, reggelire leginkább azt eszek, mert csak tejet öntök rá és kész is, nem kell sokáig elmélkedni és finom is. Szerencsére Editke is szereti az ilyen típusú gyors megoldásokat reggelire, bár ő inkább a kukoricapehelynél marad, azt mondjuk nem tudok csinálni itthon :) de lehet az elkövetkező 10 évben még arra is rászánom magam, főleg, ha az aspergillusokat tanulmányozó hallgatómmal meg tudjuk állapítani, hogy a bolti kukoricapehelyben (amit ki tudja, milyen kukoricából készítenek...) több-e a toxin (aflatoxin) vagy sem. Ha több, mint a sima szemes kukoricában, akkor tutifix, hogy Editke vagy rászokik a müzli evésre reggel vagy megtanulok kukoricapelyhet gyártani :) Furcsa módon a nyúlbéla a sima kukipelyhet szereti, így igazán egyszerű dolgom van, nem kell ciniminist vagy chocapicot vagy nem tudom miféle drága ízesített agyoncukrozott valamiket adnom neki, nagyon szereti a simát is, mi meg nem áruljuk el neki, hogy van ízesített :) Amúgy a bölcsiben persze reggelizik még egyszer, senki ne mondjon semmit, én nem tudom elképzelni, miért eszik ennyit ez a gyerek, de amig nem kövér, addig nagyon nem izgat, hát egyen. Én is szeretek sokszor enni, miért ne szerethetne ő is (ezt olyan jó leírni korgó gyomorral - és jól begyógyszerezve valamint felpuffadt arccal...- és frissen kiműtött bölcsességfoggal, amivel mondjuk kb egy hétig nem tudok müzlit enni...).
A recept Mártitól van. Nem tudom, ő honnan szerezte, így nem tudok semmi elsődleges forrást megnevezni, ami pedig ugye még a tudományban is nagyon fontos, nemhogy a blogolásban, de tényleg nem tudom, ha valaki ráismer a saját receptjére, akkor nyugodtan linkelje be, hogy honnan van, és a dolog lezárva :)
Hozzávalók:
  • 20 dkg zabpehely átszitálva
  • 1 dl méz
  • 1/2 dl olaj "eredetileg olíva, de nekem a napraforgó jobban bejött, és biztosan jó repce olajjal is"-Márti :)
A mézet és az olajat össze kell melegíteni, különben nem lesz jó (Márti azt írja, hogy egyszer ő is megspórolta, és tényleg nem jó, én összemelegítettem, segítségem is volt). 
Majd össze kell keverni jó alaposan a zabpehellyel. 
Tepsiben, vagy rácson sütőpapíron jól szét kell teríteni. 200 fokon kb. 20 perc alatt sül aranybarnára. Vigyázni kell, mert utána könnyen ég. Nekem kicsit le is égett, mert valami miatt azt gondoltam, hogy ez a 20 perc ez muszáj, tehát kevesebb nem lehet, aztán néztem meg, hogy mit írt tesóm...
Jó, ha közben egyszer át tudjuk keverni, de akkor sem lesz rossz, ha ez elmarad. Amikor kivesszük, még ragacsos, de ahogy kihűl, ropogós lesz.
Ekkor kell hozzákeverni:
  • 5 dkg szárított vörös áfonyát / sárgabarackot
  • 5 dkg pirított, aprított mogyorót / mandulát
  • 5 evőkanál reszelt étcsokit / kókuszreszeléket
  • 1 marék mazsolát
Én ezt úgy módosítottam, hogy a vörösáfonya és a sárgabarack helyett aszalt szilvát vágtam bele apróra, mert éppen ez volt itthon. A pirított mogyoró vagy mandula helyett pedig szeletelt mandulát tettem bele. A csokiból milkát reszeltem rá sajtreszelőn, és mazsolát nem tettem bele. Tehát végülis csak az alap lett olyan, amit Márti írt. Viszont Márti tényleg így csinálta meg, és isteni nagyon finom úgy is! Csak én abból gazdálkodtam, ami itthon volt.
Utólag gondoltam rá, hogy tehettem volna bele Editke natúr kukoricapelyhéből is, legközelebb azt is keverek hozzá.
Nagyon finom a végeredmény, én az egyik felét abba a fém dobozba tettem, amiben Mártitól is kaptuk a müzlit, a másik felét meg üvegbe tettem. Az üvegeset ettük hamarabb, mert állítólag megpuhul idővel ez a müzli az üvegben, nálunk erre esélye se nagyon volt, Editke is szereti. Neki leginkább abban a szakaszban ízlett a müzli, amikor a sima zabpelyhet összekevertem a mézes-olajos cuccal, kanalazta befelé, de nem mertem neki sokat engedni, hogy egyen, nehogy megfájduljon a pocakja, bár neki szerintem semmitől nem fájdulna meg, amennyi mindent össze tud zabálni néha....
És mivel pont ma négy éves Barnuska, ezért ide is Barnusos képet teszek :)
Anyukám isteni finom lúdláb tortájával:
Aki nagyon éhes volt....
És hogy Márti se maradjon le, együttfürcsi :)

2 megjegyzés:

  1. Itt a forrás:)

    http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2006/12/pirtott-ropogs-mzli-karcsonyra.html
    Sok pusziii!
    Editkét megzabálom, olyan cuki. Főleg amikor azt mondja: Barnustta :)

    VálaszTörlés