Ez a recept egyszerűen nagyon szuper, annyira jól el vannak találva benne a dolgok, hogy tényleg olyan, mint az eredeti. De tényleg! Nem csak hasonlít, vagy olyasmi, nem ez OLYAN. Teljesen.
A receptet persze nem én találtam ki, bár lennék ilyen ügyes, hanem az egyik kedvenc blogomról származik, a Praktikák sok gyerekhez oldalról. Sajnos ez a recept sem diétás, sőőőőőt, de azért egyszer-egyszer csak belefér.
Én kifejezetten nagyon szeretem az ehető karácsonyi ajándékokat amúgy, mert nem kell attól tartani, hogy ha nem tetszik a megajándékozottnak, akkor majd a szekrény egy rejtett zugában végzi, és állandó lelkiismeret furdalást okoz az ajándékozottnak is (ha meglátja, mindig elszorul a szíve, hogy vajon az ajándékozó észrevette-e, hogy soha nem hordja azt a felsőt/nem tette ki a képet a falra, nem hordja azt az ékszert stb) hiszen ha nem ízlik, akkor maximum oda lehet adni a szomszédnak, vagy megeszi a kutya, de azért akiknek karácsonyi ajándékot adunk, azokat már csak ismerjük annyira, hogy tudjuk, hogy jelen esetben egy Baileyst megiszik-e vagy sem. Ha meg, akkor tuti ötlet ez a házi recept. Az én számításaim szerint kb feleannyiba (vagy még kevesebbe) kerül, mint az eredeti, de annál sokkal több, hiszen mi készítjük, a sok cukron kívül (na meg az alkoholon... :D) más mérgező anyag, vagy ízfokozó vagy tartósítószer vagy akármi sincsen benne. Aztán az üveget is lehet kedvünk és a megajándékozott kedve szerint díszíteni, aminek csak a fantáziánk szabhat határt. Szóval a kreativitás és az egyediség is kipipálva, de sok macera nem lesz vele. Barátoknak szerintem remek ajándék, de nekem a sógor is ezt fogja kapni, és vélhetően örülni is fog neki :) És nem egy századik csokit kap, ami olyan szép, hogy merő véletlenségből elfelejti megenni ;)
És a recept:
Hozzávalók:
- 5 evőkanál kristálycukor
- 4 dl habtejszín
- 2 tubus sűrített tej (gyerekkoromban hogyimádtam magában, jajjjj...)
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 4 dl whiskey
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, és lehetőleg nem kevergetjük, vagy ha igen, akkor fakanállal, ne fémmel. Ha ez megvan, akkor lassan, szinte cseppenként adjuk hozzá a tejszínt. Én nem annyira cseppenként adtam, de nem lett csomós, ha mégis csomós lenne, forraljuk, míg el nem keverednek a csomók. Ha a tejszín is benne van, akkor mehet bele a sűrített tej. Ezután felforraljuk ezt a jó kis cukorbombát és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, hozzáadjuk az alkoholt (ne forrón tegyük ezt, elpárolog az alkohol az italunkból!), és kész is, lehet szép üvegbe önteni, és várni a dicsérő szavakat, mert azok biztosan lesznek!
Hobbiragasztóval ragasztottam az üvegre a címkét, és néhány karácsonyi matricával tettem "ünnepivé" :)
Első körben Dóri kapott belőle, láthatóan örült neki :D


EZDEJÓ ötlet!!! Köszi! :)
VálaszTörlésSzivesen :)
TörlésÉs miylen finom.... :D Sajna azóta minden este innom KELL... ;)
VálaszTörlésAzért nem sajnállak nagyon, hogy innod kell ;)
Törlés