2014. január 12., vasárnap

Farsang? Fánk!

A farsangi ideje már most megkezdődött, hiszen ez az időszak a keresztény vallás szerint vízkereszttől (január 6. a karácsonyi ünnep lezárása) hamvazó szerdáig (változó időpontban van) tart, amikor is lakomákkal, mulatságokkal, bálakkal illik tölteni az időt. És farsang fánk nélkül nincsen, ezt még egy óvodás is bőven tudja :) Csak az a baj, hogy jórészt a jelmezekben és a fánkban ki is merül mindenkinek a tudása a farsangi ünnepkörről, az hogy vízkereszt még csak csak megy is mindenkinek, de a hamvazószerda... Tapasztalatom szerint az embereknek halvány lila kisegítő fogalmuk sincsen erről, ezért egy kis fejtágítás, mi miért is van. Ha már egyszer farsangolunk... Azért is jó ezeket a dolgokat észben tartani, mert már egy akár 2 éves gyerek is tud kérdezni érdekeseket, és ha már egyszer megkereszteltük azt a szerencsétlen gyereket, meg vízkeresztről, farsangról beszélünk neki, akkor egyszer szöget fog ütni a fejébe, hogy mitől vízkereszt a vízkereszt. Persze okos szülők ki tudják vágni magukat, de talán érdemes időt fordítani rá, hogy néhány dologban megvilágosodjunk :) Aki ezeket a dolgokat tudja, nyugodtan ugorja át, egy szupi, büdösség nélküli fánkreceptet fog alul találni! 
Vízkereszt: a karácsonyi ünnepkör zárása, lebontjuk a fát, miegymás. Miért vízkereszt? Mert a katolikus templomokban ilyenkor történik a víz megszentelése (megkeresztelése), tehát ekkor válik szenteltvízzé. Ezt a szenteltvizet régen a hívők hazavitték, és sokféleképpen hasznosították; hitték, hogy használ a betegségek ellen, a rontás ellen, megitatták vele az állataikat, és még a földet is locsolhatták vele. Vízkereszt után jött a vigadozások, beöltözések ideje, régen az esküvőket is inkább ebben az időben tartották, mert később, a nagyböjt idején már nem volt szabad mulatozni. 
A farsang egyáltalán nem keresztény alapokon nyugszik, sőt, eleinte tiltották is a keresztények, mert pogány dolognak számított. Később aztán (mint olyan sok mindent) beépítették a keresztény ünnepek sorába ezt is. A farsang az újjászületés, a téltemetés (télűzés), de a szerelem és a felnőtté válás ünnepe is egyben. Nálunk a leghíresebb farsangolók a busók, ki ne hallott volna a mohácsi busójárásról. 
Húshagyókedd: a farsangtemetés napja (volt), innentől kezdve régen már nem volt szabad semmiféle mulatozást rendezni, hiszen kezdődött a húsvét előtti nagyböjt időszaka. A böjtölők innentől kezdve nem ettek húst és zsírral készített ételeket (régen minden zsírban sült, ezt ne felejtsük el, amibe ma olajat teszünk, így nagy lemondás volt ez). 
Hamvazószerda: a nagyböjt első napja, húsvét előtti 40 napon van. Mitől hamvazó? Az ókereszténység idején a mezítlábas, zsákruhába öltözött nyilvános bűnösöket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett, és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük. Hamvazószerdán – elsősorban a katolikus egyházban – szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnap barkáinak hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”, illetve „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak!”
És ennyi okosság után jöjjön a recept :) De előtte még a fánkról! Imádom a fánkot, mint minden sütit, persze. "Rendes" fánkot nem volt még merszem sütni, csak a túrófánkkal és banános fánkkal próbálkoztam, azok jól sikerültek, anya ördögfánkját meg egyértelműen bármikor bármilyen mennyiségben meg tudnám enni. De hogy én olajban süssek fánkot, ahhoz nem tudom, minek kellene történnie, talán egy nagyobb lakás kellene hozzá, ahol egy fél órás sütés után nem kell 1-2 órát szellőztetni az összes (tehát minkét) szobában is, hiába voltak csukva az ajtók. Amerikai konyha, ennyi szerintem elég is a magyarázathoz, miért nem sütök sűrűn olajban, főleg télen.  De most a neten találtam egy sütőben készült fánk receptet, tehát olaj nélküli fánkot. Halleluja, ez az én receptem, és bátran ajánlom mindenkinek, mert nagyon jól be is vált, és isteni finom. Az eredetin változtattam, ezért ezt a receptet a sajátomnak könyvelem el :D
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaniliás cukor
  • 2 csomag instant élesztő (kell bele mindkettő, nem tévedés!)
  • 10 dkg margarin
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 tojás
A lisztet az élesztővel és a cukrokkal összekeverem. Kell mindkét élesztő, hiába van egy csomag fél kg liszthez, akkor is kell ennyi, hogy jó legyen a tészta a sütőben sütve. A tejet és a felvert tojásokat hozzáadjuk a lisztes keverékhez és kézzel vagy robotgéppel (kézzel se ördöngösség, és akkor energiát is spórolunk ;)) szépen kidolgozzuk a tésztát. 

Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk az olvasztott margarint is, ezzel még tovább gyömöszöljük a tésztánkat. Ha megvagyunk vele, akkor egy órát kelesztjük. Kelesztés után kb fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, ha vékonyabb, az sem baj. Egy nagyobb és egy kisebb szaggató eszközzel karikákat vágunk ki a tésztából, a közepét és a széleket begyúrjuk és újra nyújtjuk, amíg el nem fogy a tészta. 

Zsírpapíros tesire tesszük és még fél óráig kelesztjük, letakarva meleg helyen. Ezután 190 fokon 10 perc alatt szépre sütjük őket.

A tetejét lehet cicomázni olvasztott csokival vagy cukormázzal, úgy olyan kis fánkokat kapunk, mint amit az amerikai filmekben esznek a rendőrök mindig, de ez annál látványra is sokkal finomabb :) Mi egyszerűen lekvárral ettük, mit mondjak, mindenkinek nagyon bejött. 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Nagymamám rengeteg fánkot sütött, amit mifelénk pampuckának hívnak, Balázs mindig jókat vidul ezen. :D
    Ez a sütőben sült változat nagyon tetszik, ki fogom próbálni! :)
    Editke meg gyönyörű, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pampucka elnevezést nem ismerem, pedig mi közelről "származunk". Remélem nektek is bejön ez a sütős változat, frissen az igazán finom! És köszönöm, hogy olvasol és írsz nekem! :)

      Törlés
  2. Editkéről ez az utolsó kép.. :) Imádom!

    VálaszTörlés
  3. Tegnap megcsinaltuk a fankot, de kicsit kemeny lett. Nem adtuk fel, ma ujra megcsinaltuk (ja, mert a tegnapi adag mar elfogyott :) ) es most TOKELETES. Annyi a titka, hogy nekunk 6 perc eleg volt a sutesre, mert kisebbeket szaggatunk es raktunk vizet a sutobe. Koszonjuk, virulunk es nem uszunk a zsirszagban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy kipróbáltátok, Ildikó! Ezt én is olvastam valahol, hogy ha sütőben sütünk, tegyünk oda egy kevés vizet, és akkor nem szárad ki, de nekem nem jutott volna itt eszembe, ezért köszi!!!! puszi!

      Törlés