2014. január 11., szombat

Paleo. Glutén. Higgyük? Ne higgyük? Megegyük?

Körülöttem valahogy egyre szaporodnak az ilyen-olyan allergiások. És ha jobban megnézem, a legtöbben a gluténra érzékenyek. Én amíg nem volt gyerekem, azt se nagyon tudtam, mi az a glutén, vagy glutén érzékenység. Nyilván ez tök gáz, de bevallom töredelmesen, annyira nem foglalkoztatott ez a kérdés. Nekem bajom sose volt kajától, már hogy allergiás legyek rá, így nem izgattam magam ezen, bár tudtam, hogy van olyan ismerősöm, aki nem ehet mondjuk sima péksütit. Azt nem tudtam, hogy kb mindenben van glutén, ami előre feldolgozott kaja, de később aztán megvilágosodtam. Amikor Editke még kisebb volt (most amúgy már nagy, ha valaki nem tudná...), akkor az volt a trendi, hogy fél éves korában adjunk neki glutént, és úgy lehet megelőzni a gluténérzékenységet. Na ekkor kezdtem el rajta töprengeni, mi is az a glutén, meg ennek az egésznek mi értelme van. Aztán az információ áradt felém, megtudtam, hogy tök sokan gluténérzékenyek, ami talán még a tejérzékenységnél is rosszabb, vagy nehezebben áthidalható allergia. Nálunk a családban nincsen ilyen beteg, remélem nem is lesz. Azóta meg már 5x megváltozott az ajánlás, hogy mikor adjunk a gyerekünknek glutént, hogy jó legyen; de van olyan elképzelés is, hogy a glutén, mint olyan, nem is jó nekünk, embereknek. Hogy akkor mégis miért termesztünk annyi gabonát, és miért nem kukoricát meg amarántot eszik mindenki, azt nem tudom. Talán a kukoricabogár miatt :D 
Aztán nem csak az allergiások vannak sokan, de a különféle táplálkozók is, ilyenek az "update"-sek, a "paleo"-sok, a vegákról már nem is beszélve, de ők már régóta köztünk vannak. A peleosok azonban viszonylag újkeletűek, és egyre több követőjük akad. Amennyire én értem, a paleo táplálkozás gluténmentest is majdnem jelent, ezért jön most itt a paleo, de mi is az? Elvileg a paleolit táplálkozók a Paleolitikumban, vagyis őskorban élő ember táplálkozását követik. Hogy pontosan honnan tudják a követők, hogy mit ehetett az ősember, azt nem tudom, de ez a tájékozatlanságomból adódik valószínűleg, de szerintük több fehérjét, és mindenképpen kevesebb szénhidrátot, mint manapság. Ma kb a kajánk 50-55%-át szénhidrát teszi ki, a paleolit szerint ennek 30-35% körülinek kellene csak lennie, a többi helyét átvenné a fehérje (hús, semmiképpen nem tejtermék). Mivel az emberi genom az őskori ember óta (aki sok húst, tehát fehérjét, és kevés szénhidrátot, tehát gabonát ettek) a kutatók szerint se változott lényegesen, ezért a földművelés elkezdése (és ezzel a több szénhidrát; gabonák fogyasztása) után megkezdődött a különböző, kvázi gabonára visszavezethető betegségek kialakulása (hiszen nem alakult hozzá az emésztésünk genetikailag a sok gabonához, maradtunk a fehérjénél), ami manapság tetőződik a paleolit táplálkozók szerint is. Ilyen például a gluténérzékenység, de a vadabb kutatások (és itt tényleges kutatásra alapoznak, tehát beállított, neves kutatók általi kísérletek tulajdonképpen az emberi táplálkozás hatását tanyulmányozandó) különböző rákos betegségekkel (méhnyakrák) is összefüggésbe hozták a sok szénhidrát fogyasztást. Ezentúl a paleolit táplálkozó nemcsak a gabonát, de a cukrot is kerüli. Nem fogyasztanak továbbá tejterméket sem, bár bizonyos sajtok kivételt képeznek. Aztán kizárják a magas glikémiás indexű cuccokat is, mint ahogy egyértelműen a készételeket (semmi meki vagy pizzarendelés!). Krumplit se esznek, na ezért nem lennék én soha paleolit ember.
Tény, hogy valami igazsága van a paleolit táplálkozóknak. Ha jobban megnézzük, lényegében Norbi se nagyon mond mást, oké, ő a tejterméket nem zárja ki, meg a krumplit se (nyilván más különbség is van, de én nem mélyedtem ennyire bele egyikbe se). A low-carb meg nem más, mint hogy ne együnk annyi szénhidrátot. Tehát mielőtt pfújolunk, érdemes kicsit elgondolkodni. Már azon, hogy nincsen új a nap alatt. Meg azon is, hogy ha nem is leszünk paleolit táplálkozók, kicsit legyünk tudatosabbak (már ha akarunk egyáltalán). Ha mondjuk fogyni szeretnénk, vagy csökkenteni a bevitt kajával okozott kárt a szervezetünknek. A cukor pl egyértelműen nem jó. Az se új dolog, hogy ne használjunk margarint, helyette inkább sertészsírt (Norbi nem ezt sulykolja? a cukor az ellenséged, a zsír a barátod. hm??). Szóval van itt sok olyan dolog, amit érdemes végiggondolni, és akármennyire is marhaságnak tűnik, hogy az ősember étrendjét követjük, logikusan végiggondolva lehet ám jó dolgokat is levonni az egészből. Nevezhetjük ezt paleolit táplálkozásnak, vagy low-carbnak, akár Norbi updatenek is, de lehetne okos ember diétája is akár. "Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos" tudjuk ezt már Rómeó és Júlia óta :D 
Szóval a paleolit táplálkozásból amit én el tudok fogadni, az az, hogy kevesebb szénhidrátot együnk. Miért? Mert magamon tapasztalom, hogy ha nem eszek kenyeret, kiflit, low-carb zsömit, barnacipót, akármi liszteset, akkor lemegy 2 kiló. Tehát józan paraszti ésszel is lehet benne vmi, hogy ha ilyet eszek, akkor felugrik 2 hét alatt 2 kiló, lásd karácsonyt. Ha csak ezt hagyom ki, akkor meg lemegy. Ez nem véletlen. Aztán a cukor kérdéskör. Egyértelmű, hogy nem jó, mellőzzük. Hogy most ez nálam azt jelenti, hogy nem teszek a kávémba cukrot, vagy üresen iszom a teát, az részletkérdés; ki min tud fogni. Másba nagyon nem teszek cukrot, de mondjuk a sütikből nem mindig lehet kihagyni. Ha kihagyom, akkor helyette stívia. Vagy szukralóz (tudom-tudom, az nem olyan jó, de a stívia a tejes dolgokban kiérződik). A tejről és a tejtermékekről nem vagyok hajlandó lemondani. Igaz, joghurtot nem eszek. Danonet meg gyümölcsöset főleg nem, nem terem a földön annyi eper, amennyi csak a danone joghurtokba kellene, amellett tele van cukorral. És ennyi, bezáródik a sor. Nem sok, tudom.
DE, érdemes a paleolit receptek között tallózni, még ha utáljuk az újhullámos őrületeket, akkor is. Például ki ne szeretne liszt nélküli pizzát enni (karfiolból, ki hallott ilyet, de finom!!!), ergó este büntetlenül finomat enni? Én szeretnék. Ki ne szeretné megkönnyíteni a fogyókúráját vagy csak könnyebben tartania súlyát jó ötletek segítségével, amiket a liszt kiváltására adnak a paleosok? Én igen. Nem, nem fogom kihajítani az ablakon se a liszttartalékaimat, se az 5 kg-s krumpliszsákomat, fogok még kenyérlángost enni este 11kor, de nem minden áldott nap. Hanem ésszel. Ha egyik nap dőzsöltem ch-ban, másnap odafigyelek, ettől még nem leszek paleolit táplálkozó, de ami nekem szimpi, azt át tudom venni, így mindenki jól jár (főleg én :D). 
És íme, az első gluténmentes, bár nem paleolit receptem, amit Gabojszától lestem el.
Hozzávalók:
  • 150 g margarin
  • 190 g kukoricaliszt
  • 120 dk trappista vagy parmezán sajt
  • 2 teáskanál oregánó
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és próbálunk nem idegeskedni azon, hogy nem áll össze a tészta, később sem fog... Rudat formázunk belőle, majd 1 órára hűtőbe tesszük és pihentetjük folpackba csomagolva. Utána kis szeleteket vágunk belőle (nekem széttört az egész, így kézzel kis korongokat formáztam a tésztából), és 190 fokon 20 percig aranybarnára sütjük. Elsőre, aki nem szokta a kukoricalisztet, furcsa íze lesz, de 2 után nekem már nagyon ízlett :D Legközelebb nagyobbra fogom formázni őket, mert nekem elég kicsik lettek. El tudok mellé képzelni egy tejfölös mártogatóst is. Vagy paradicsomosat is :)

Ímmel-ámmal Editke is megette, de szerintem neki még túl furcsa volt a kukoricaliszt, hát majd szoktatom ehhez az ízvilághoz is. 

2 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon tetszik! Ha hiszed ha nem kedvet csináltál hozzá és meg fogok nézni 1-2 paleo receptet. Te ettél már olyan karfiol alapú pizzát??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ettem, majd felteszem már a receptet, de azt túlzás pizzának nevezni, rájöttem, sajnos....

      Törlés