Na ez az a bejegyzés cím, ami igencsak meglepő az én blogom. Mert eddig úgy volt, hogy nem szeretem a rákot. Se semmiféle tengeri herkentyűt, amiről azt se lehet tudni, hogy melyik az eleje. Nem. Azért nem, mert egy horvátországi nyaralás alkalmával, mikor is először ettem (volna) tenger gyümölcseit, akkor egy nagyon vicces figurával nyaraltunk éppen, aki nagyon aprólékosan írta nekem le, hogy a polipok majd hogyan fogják a nyelőcsövemet a kis lábaikkal és tapadókorongjaikkal simogatni, a rákok ollójáról és farkukról már nem is beszélve, hogy én szépen szólva is kiadtam magamból azt a bazi drága vacsorát. Mondjuk Krisztián utólagos állítása szerint az a haltál romlott is volt, vagy valami nem volt vele oké, és azt nem bírta a gyomrom, nem Gyuri hülyeségeit, hát nem tudom, melyikben van nagyobb igazság. De lényeg a lényeg, hogy én így azóta nem is adtam esélyt semmiféle tenger gyümölcsének, semmilyen formában. Mondhatta nekem bárki Spanyolországban, hogy a tintahalnak isteni az íze vagy a paellaban kár kihagyni a kagylót, meg nyaralások alkalmával, hogy a polip és a rák csak fehérje, mondhatni husi, egyem csak meg; nem ettem. És pedig milyen rosszul tettem, mert a hétvégén kiderült, hogy szeretem a rákot. Vagy legalábbis van olyan rák, amit megeszek :) A polipra a kis lábaival mondjuk továbbra se vágyok...
A recept Reginától és a Nők Lapja Konyhától származik, de én variáltam rajta egy kicsit. Nekem valahogy az öntet is többre sikerült, nem tudom, miért, lehet azért is, mert a lányok (Editke meg Liza) üresen ették a tésztát, és így kevesebb lett végülis a tészta. Nem tudom, nekem így is, úgy is ízlett.
Hozzávalók:- egy zacskó konyhakész mirelit rák (ezek ilyen kis farkok voltak, kukacszerűek, Lidliben vettem, valami fűszer is volt rajta alapban)
- egy zacsi tészta
- 3 evőkanál zöld pesto
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál aprított petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- kevés madársaláta
- só, bors (ezt én kihagytam)
A tésztát megfőzzük. A zúzott fokhagymát 2 kanál olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a rákokat és kb 4 perc alatt megpirítjuk őket. A rákot jó előtte kiolvasztani teljesen, mert ha fagyos, jó sok leve lesz, én azt leöntöttem menet közben. Ha kész, szórjuk meg 1 kanál petrezselyemmel. A pestót összekeverjük a majonézzel és a maradék 2 kanál olajjal, belecsepegtetjük a citrom levét is, majd hozzákeverjük a maradék petrezselymet. Forgassuk össze a tésztát az öntettel, és csipkedjük rá a salátát, majd helyezzük rá a rákokat. Melegen és langyosan is nagyon finom! És lehet enni fogyisoknak is, elvileg (az újság szerint) egy adagban csak 330 kalória van. Az igazán nem sok. Én durumból készítettem, ha az számít valamit :) (amúgy igen, abban sokkal kevesebb az esély a toxinos szemekre!)
A lányok nem kóstolták meg, helyette engem fésültek, meg egymást.
Aztán üres és margarinos kalácsot ettek, még jó, hogy puccos vacsit főztem...
Naná, hogy jó, mert nekem viszont nagyon ízlett! :D Köszi, hogy leírtad, meg is csinálom a héten, mert azóta is erről ácsingózok!
VálaszTörlésÉn meg itt nézegettem a maradékot, nem vitt rá a lélek, hogy megegyem a kis rákokat, de Krisztiánnak bejöttek :D
Törlés