Előre leszögezem, a tészta elkészítése kissé bonyolult, de ha van időnk 3x megkeleszteni a tésztát, akkor semmi probléma. Meg ha türelmünk is van hozzá, akkor meg pofonegyszerű :D Nem diétás, igazi nehéz kaja, na de mikor együnk nehezet, ha nem januárban, télen? :) Bár én ezt a tepertős hajtogatottat bármikor, bárhol meg tudnám enni azt hiszem.... Isteni finom, nekem legjobban langyosan ízlett (és persze meg is ülte a gyomromat, ahogy kell, pedig karácsonykor edződött ám rendesen), de azért másnap sem kell kidobni, nagyon finom.
A receptet Limaránál láttam. Kicsit elgondolkodtam azon, amit a nemtudomhanyadik törvényről írt, hogy kinek mi a tulajdona, és a beleegyezése nélkül nem lehet sehova kitenni a recepteket, csak akkor, ha a szöveg első pár sorát idézzük. Én nem idézem őt, meg változtattam is a recepten, de nem is értem, ezzel a dologgal mi a teendő, vagy akkor nekem most mit kellene csinálni, engedélyt csak nem kérek tőle, hogy a blogomra kitegyek egy megváltoztatott receptet. Vagy ilyen világban élünk, hogy ezt ki kell írni, hogy a képeket ne lopja el senki, meg a recepteket ne jelentesse meg nyomtatásban senki? Ha igen, akkor szomorúbb ez a világ, mint én azt hittem, és valószínűleg így áll a dolog. Mindenesetre én köszönöm Limarának azt a sok-sok receptet, amit feltölt az oldalára, annyira jókat süt, hogy csak nézni is jólesik az embernek. Van szupi alkalmazása is androidos okostelefonra, ingyenes, szóval azt is le fogom tölteni, ha egyszer is lesz rá időm, és ha a szürkeállományom is felér majd az ilyen dolgokhoz. Ha nem, akkor meg majd Krisztián felteszi nekem, mert rendes ember :D Szóval olvassátok, nézegessétek Limara oldalát, nagyon megéri! Bár aki fogyókúrázik, az inkább ne nagyon nézegesse, mert úgyis ihletet kap, és ezek a finomságok az én meglátásom szerint nem igazán fogyisak, de hétvégén azért még beleférhet!
És akkor a hozzávalók az én változatomban (lefeleztem az adagot és módosítottam néhány helyen):
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 felvert tojás fele, a másik felét majd a tetejére kenjük
- 50 g krumplipüré pehelypor (leírva is borzalmas, de nagyon okos találmány, mi még táptalajt is főzünk belőle a gombáknak, és amibe csak kevés áttört főtt krumpli kell, abba én ilyet szoktam tenni, mert sokkal gyorsabb, mint egy krumplit megpucolni, megfőzni, ezt csak bele kell szórni a tésztába és kész, van Knorros, vagy negyed kilós, zabpehelyszerű kiszerelés is, a Knorrosnál vigyázzunk vöröshagymás ízű is van! )
- 2 dl tej
- fél deci víz
- egy zacskó instant élesztő
- cukor az élesztő felfuttatásához
- 5 dkg olvasztott margarin
- 15 dkg darált tepertő
- kb 2 teáskanál margarin (vagy zsír) a tepertő krém állagának eléréséhez.
Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet a sóval, a krumpli pehelyporral összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, a tejet, a felvert tojás felét és kézzel összegyúrjuk. Én tettem bele még kevés vizet is, mert nem akart összeállni a tészta. Ha a tészta már jó állagú, akkor hozzáadjuk az olvasztott margarint, azzal is gyúrjuk egy ideig, amig fel nem veszi a tészta az összes margarint. Ha ez megvan, akkor egy óráig kelesztjük a tésztát. Az instant élesztővel nem fogunk olyan szép tésztát kapni, mint a frissel, de ne keseredjünk el, szép magasra fog sülni majd, ha a sütőbe kerül.
Közben a tepertőt ledaráljuk és a margarinnal vagy a zsírral kihabosítjuk.
Ha megkelt a tészta, négy egyenlő részre vágjuk, és papírvékonyra kinyújtjuk őket. Az első tésztát leterítjük és megkenjük a kihabosított darált tepertő egyharmadával. Ráterítjük a következő tésztát, arra is kerüljön tepertőkrém, majd jön a harmadik tészta, és arra újabb tepertőkrém. Az egészet befedjük a negyedik tésztadarabbal, és még egyszer átnyújtjuk a négy tésztát így egyben.
Ezután a tésztát gondolatban három részre osztjuk, és mint egy levélpapírt, az egyik oldalát középre hajtjuk, majd arra a másik szélét. Így már még sokkal több hajtás lesz a tésztánkon.
Ezt a hajtogatást megismételjük a tésztacsíkunkon a másik oldalára is ugyanúgy, így lesz egy téglalap tésztánk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk (én itt is nyújtottam még rajta). A tésztát letakarva 30 percig kelesztjük újra. Ha ez megvan, akkor a tésztát bevagdaljuk egy éles késsel, ahol a kockák széleit szeretnénk majd.
Letakarjuk, és megint kelesztjük 20 percig. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a tetejét megkenjük a felvert tojás másik felével.(Jó, ha van két kenőtollunk...)
180 fokon a tetejét megpirítjuk 25 perc alatt.
Majd fóliával lefedve újabb 20 percig sütjük. Ha megsült, szeleteljük és langyosan, ha bírja a gyomrunk, megesszük :D
Adunk a gyerekeknek is. :D
Aztán majd jól lejátszanak tele gyomorral a kuckóban, két telefonnal:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése