Nagyon szeretek véletlenszerűen receptes újságot kapni. Alkalomra is, persze, de ha úgy érkezik, váratlanul, hát az nagyon jó érzés tud lenni :) Sose, de tényleg soha nem gondoltam volna, hogy én élvezni fogom valaha a receptes újságok olvasását. Gyerekkoromban ezt valami nyilvánvalóan nagyon értelmetlen elfoglaltságnak gondoltam, de most, hát pálfordulás ment végbe az életemben, mert ha egy teljes hetet kellene recepteket olvasnom napi 8 órában, szerintem akkor is élvezném még az utolsó napon is. Nem tudom megfogni, hogy mit szeretek annyira benne, kikapcsol, elképzelem, hogy majd elkészítem, és aztán (főleg ezt...) jól megeszem a finom fogásokat és hmmmm, meg hááááhhh, nagyon jó lesz :D Hát ezért szeretem. Aki nem érti, az gondolom nem szeret főzni, gyerekként én se szerettem, sőt...
A receptes újság most Nők Lapja konyha, és aki gondolt rám, az Regina. Ezúton is köszönöm, nagyon sok remek recept van ebben a számban, igaz még őszi. De nem baj, tőlem nyári is lehetne akkor is lelkesednék :D
Az eredeti neve Rákóczi túrós lekváros pite, de nekem ez nem tetszik, mert egyáltalán nem olyan, mint a Rákóczi túrós, bár nem vagyok cukrászatilag művelt, szóval ez lehet vmi eljárást takar, mindenesetre nekem lekváros-túrós pite néven fog futni.
Hozzávalók:- 20 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag sütőpor
- én tettem bele vaniliás cukrot is, az az eredetiben nem volt
- a töltelékhez: 50 dkg túró, 2 dkg búzadara, 12 dkg porcukor, egy citrom leve, 15-20 dkg baracklekvár, 15-20 dkg áfonyalekvár, tetejére egy felvert tojás
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd hozzámorzsoljuk a margarint. Ha már jó kis tészta állagú (nesze neked meghatározás...), akkor hozzáadjuk a citromhéjat és a tojást. Azzal is gyúrjuk egy kicsit. Megfelezzük a tésztát, a felét kinyújtjuk kb 15x25 cm-re, egy tepsi méretre. Villával megszurkáljuk a tetejét, és 180 fokon 10 perc alatt félig megsütjük. A töltelék hozzávalóit a lekvárok kivételével összekeverjük, és rákenjük az elősütött tésztára. A maradék tésztából kis csíkokat sorunk, és berácsozzuk a tészta tetejét. Tojással megkenjük a rácsokat és 180 fokon további 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, akkor a rácsok közötti részt felváltva a két lekvárral kitöltjük. Felszeleteljük és megesszük, nagyon finom!
Én fél adagot sütöttem, mert a fogyókúra mindenek felett... :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése