2014. február 10., hétfő

Gombás-husis egytálétel

Nagyon régen írtam, amire nincsen mentségem, hacsak nem az, hogy lekötöttek mindenféle mikotoxinok, a megismerésük, előadásba sűrítésük, és átadásuk gyakorló növényorvos kollégáknak. Ez jó sok időmet elvette, de attól még főztem és sütöttem ám, csak írni nem volt időm, vagy inkább már a sok power point után kedvem... De hatalmas megvilágosodások értek engem a mikotoxinokkal való mélyebb ismerkedés során, pl a NÉBIH egyáltalán nem ért a kórtanhoz és a gombákhoz, de mondjuk miért is vártam volna mást... Másrészt meg hogy a sajtokban 3-5x annyi aflatoxin lehet, mint a kiinduló tejben, és hogy a tejszínben és a vajban meg kevesebb. Ki gondolta volna? Én nem, és még számos ilyen meglepetés ért engem a múlt héten, azóta is feldolgozás alatt vannak az agyamban ezek az információk. Azt se tudtam, hogy a gabonák közül a zabban van a legtöbb mikotoxin. Ami erős aggodalomra ad okot, mert Editkével már nagyon megszerettettem a zabpelyhet, nem mostanában fog leszokni róla... Na de ki mivel dolgozik, abban lesz művelt feje, most a hústól is félhetnék ennyi erővel, inkább nem gondolok ezekre a mérgekre, jobbat nem tudok.
És a recept. Nagyon egyszerű, és igazából kedvünk szerint variálható bármivel, ami éppen otthon van. A sült csirkéből nálunk mindig megmarad a melle, azt valahogy sülve senki nem annyira szereti, így jó sok ötletem van arra, hogy mit is csináljunk a maradék sült husival. Erre remek példa ez az öszvér kaja, amit ehetünk csak úgy ch csökkentett kenyérrel (fogyókúrázók... én...), vagy csak úgy magában (még elszántabb fogyizók), vagy rizzsel, és a legfinomabb tésztával. Na azt most én nem eszek, de erőteljesen gondolok rá :)
Hozzávalók, ízlés és hűtő függvényében:
  • sült csirkehusi
  • gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • kb 1,5 dl tejszín vagy tej
  • egy evőkanál liszt, vagy keményítő vagy valami, amivel besűrítjük, lehet az főtt krumpli is
Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Összevágjuk a gombát, és ha kész a hagyma, azt is rátesszük, megpároljuk. Ha készen van, rászórjuk a lisztet vagy a sűrítő anyagunkat és összekeverjük, felöntjük a tejjel/tejszínnel. Forraljuk sűrűsödésig (ilyen van? szóval amíg sűrű nem lesz) és végül hozzákeverjük az apróra vágott csirkehusit.
És a segítségem ennél a kajánál éppen Berény-Berlinben tartózkodott, de azért képem van róla ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése