2014. február 12., szerda

Zellerfasírt

Ez teljesen az én találmányom, bár nyilván nem én készítettem ezen a Földön először zellerfasírtot, de ez az én tuti finom, Editke szavaival élve "huncutkás" zellerfasírtom :) Azért huncutkás, mert tettünk bele szezámmagot is, amit valami furcsa módon (nem is értem miért...) nem engedtem neki beleszórni a fasírt alapba (tele lett volna az egész konyha mikroméretű magokkal, ergo megbolondultam volna én is meg Krisztián is), és azt mondtam neki, hogy ezek huncut magok, mert nem szeretnek a helyükön maradni, hanem elgurulni, ezért csak én kezelhetem őket (szegény gyerek, miket mondok neki...). Remélem ezzel nem építettem le semmiféle képességét, de láthatóan elfogadta a dolgot, hogy akkor ő most csak sóz meg borsoz, én meg foglalkozzak kedvemre a huncut magjaimmal :D Azért volt idegtépő rész a fasírtkészítésben, mert Editke tényleg nagyon ügyes meg minden, gombócolni is tud, de most valahogy elég sok fasírtalap végezte a konyhakövön, amit próbáltam fasírtos kézzel azon frissében eltüntetni onnan, de néha bizony nehezen ment a dolog, na de kérem, senki nem születik fasírtkészítő fenoménnak, valamikor a Bélának is gyakorolnia kell!
A receptben nincsen semmi extra bonyolult és bármilyen zöldséggel szabadon variálható. Nekem most volt otthon egy nagy fej zellernek a fele, ami kimaradt a levesből, és azt hasznosítottam ilyen módon, de akármilyen zöldséggel, akár fagyasztottal is működik. Én legtöbbször francia saláta zöldségmixből szoktam csinálni ilyen fasírtot, annyi különbséggel, hogy eddig nem daráltam le soha a zöldségeket, de most a zeller miatt ezt tettem velük.
Hozzávalók:
  • bármilyen zöldség, nekem most egy fél fej zeller, egy répa, egy krumpli, egy vöröshagyma és 2 fokhagyma volt
  • olaj 
  • 1 tojás
  • egy szikkadt zsemle
  • panírozáshoz  morzsa
  • só, bors
  • petrezselyem, őrölt kömény (ez ki is maradhat akár)
  • szezámmag, a huncutok kedvéért, de ki is maradhat
A zöldségeket kevés olajon, vízzel megpároljuk (előtte én olajon megdinszteltem az apróra vágott vöröshagymát, mert szeretem azt az ízt, de ez ki is maradhat). Ha megpuhultak (nem kell túlfőzni) akkor késes aprítóval kicsit homogenizáljuk őket, le lehet nyomkodni villával is, nekem így gyorsabb volt. Fűszerezzük, megkóstoljuk, finom-e, majd hozzáadjuk a vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlét és az egy egész tojást és jól összekeverjük, szigorúan kézzel ;) Aztán kis gombócokat vagy rudakat formázunk belőle, megforgatjuk morzsában és kisütjük olajban. Magában is nagyon finom, én salátával ettem, éljen a ch csökkentés... :D De rizzsel vagy bármilyen krumplival is szívesen megenném.
Kicsit édes a zeller miatt, de szerintem nagyon finom, biztos készítek még ilyet. Annyira nagyon sok zsömle nincsen benne, lehet ch csökkentettel is készíteni, és akkor máris jó fogyókúrás vacsi lehet belőle, de mártogatósnak is kiváló akármilyen tejfölös cuccal (csak akkor én rudakat formáznék belőlük).
A kicsit a villa jobb oldalán Editke formázta és panírozta, azért szerintem elég ügyes :)

3 megjegyzés:

  1. Milyen ügyes kislányod van! Meg humoros is, de ezt már többször láttuk. Ezt a receptetet is ki fogom próbálni, meg az elöző poszt sütijét is. Szépen sorban haladok amúgy, a legutóbbi a brokkoli főzelék volt, jajjjjj, és tényleg nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy Ildikó, köszönöm szépen! Örülök, hogy kipróbálod a recepteket, remélem bejön neked is mindegyik! Az a süti nagyon finom, készüljetek! :D sok puszi!

      Törlés
  2. Nagyon finom örülök,hogy rátaláltam erre a receptre,több oldalon is keresgéltem,de ez volt a legegyszerübb változat és bevált :)
    Második alkalommal reszeltem bele sajtot is még finomabb lett. :)

    VálaszTörlés