2014. március 12., szerda

Tejbegrízes süti

Vagy grízkrémes piskóta, vagy tejbegrízes krémes vagy ki tudja még hány féle neve van ennek a sütinek, de nevezzük akárhogyan is, nagyon finom, az tuti! Régóta meg akartam már sütni, de valahogyan nem sikerült előkerítenem a vágyott receptet, így csak tegnap sütöttem meg. Az alap receptet Barbi konyhájából vettem, nagyon szeretem az ő blogját, mert cukik a lányai és mert nagyon jó sütiket készít :D De persze változtattam a recepten, nem azért, mert annyira nagy sütőguru vagyok, hanem mert kevesebb tojásom volt otthon, mint amennyi kellett volna, így előkaptam Horváth Ilonát is, ne pihenjen ő se; és vizes piskótát csináltam a 6 tojásos piskóta helyett. Ugyan nem tudom, az eredeti milyen ízű, gondolom nagyon finom, de az enyémre se volt panasz. Krisztiánnak szerettem volna kedvezni ezzel a sütivel, mert ő a krémes sütiket szereti, hát eddig nem nyilatkozott, hogy ízlik-e neki, de remélem nem fog megszégyenülni ez a sütim se. Editke letesztelte reggel és azt mondta, finom, csak kár, hogy beletettem az összes tejbegrízt, mert ő így nem tudott tejbepapit reggelizni, szegény gyerek, sanyarú sorsa van egyébként, hogy csak vacsira kapott tejbegrízt... :) A krém amúgy nagyon nehezen akart megkeményedni, ezért hirtelen ötlettől vezérelve tettem bele egy zselatin fixet is, ami az eredetiben szintén nem szerepelt, de nekem túl híg lett a tejbegrízem 4 kanál grízzel. Emiatt a süti összeállítására csak éjfélkor tudtam sort keríteni, ami Krisztián szerint nem normális dolog, dehát örüljön, hogy csendben csináltam, és hogy reggelre lett nekik finom süti :P (És ő amúgy is olyan éjszaka, mint egy medve, legalábbis Editke szerint - amin annyit nevettünk a nyúlbélával hajnali 3kor a takaró alatt, hogy alig tudtunk visszaaludni).
Hozzávalók: 
A vizes piskótához:
  • 4 egész tojás
  • 8 kanál víz
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 4 evőkanál gríz
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg vaj (én margarint tettem bele)
  • 1 csomag vaniliás cukor (ez nálam kimaradt, elfelejtettem...)
  • 1 zselatin fix, de akinek sűrű lesz a tejbegríz, az ki is hagyhatja ezt
  • tetejére kevés kakaópor
A tojások sárgáját kikavarjuk 4 kanál vízzel és a cukorral. A fehérjét 4 kanál vízzel kemény habbá verjük, a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral. A sárgájás cukorhoz hozzáadjuk a liszt felét és a hab felét, óvatosan összekavarjuk, majd a másik felét is ugyanígy. Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük, és 180 fokon tűpróbáig sütjük. A krémhez megfőzzük a tejbegrízt, majd amikor már csak kicsit langyos, akkor beletesszük a vajat és jól kikavarjuk vele. A piskótát ketté vágjuk, egyik felére rákenjük a krém felét, arra tesszük a másik tésztafelet és a krém maradékát. A tetejét megszórjuk kakaóporral.
Mindenki a helyén!
 Betöltés éjfélkor... És még fotóztam is közben, ahhhh...

 Szeletek. A közepét elvittem a kedves munkatársaimnak, hátha nem csökkentenek éppen ch-t, khmmm :D
Editke meg elunta a sütés egy részét.

2 megjegyzés: