2014. május 5., hétfő

Kukorica puffancs

vagy kukorica röszti, kinek hogyan tetszik :) Az íze biztos, hogy nagyon finom lesz, és nincsen vele sok pepecs, egyedül olajszag jár vele csak, de mivel kukorica is van benne, ezért kicsit pattogatott kuki beütésű szag lesz a lakásban, aki szeret moziba járni, az ezt nem fogja (annyira) bánni. 
Az eredeti receptre egy Kiskegyed konyhájában találtam rá, és nagyon örültem neki. Anyánál vannak ilyen rejtett jó kis receptes újságok, és mivel most sokat voltam otthon (hát viszonylag sokat, szívem szerint még maradtam volna pár hétig...) így volt időm mazsolázni anya kincsesbányájában, és rengeteg sok receptet hoztam haza jpg formátumban a fényképezőgépemen :) Az első ez a kukoricacsoda. Eleve, ami kukorica, az már rossz nem lehet, nagyon elrontani ezt a zöldséget nem tudjuk. És ha röszti lesz belőle, az meg az egyik legjobb lehetőség mindennemű zöldségnek. A múltkor csináltam azt a jó kis cukkinirösztit, most kukoricásat, a krumplisat alapban nagyon szeretem, így eldöntöttem, hogy mindenféle zöldséggel ki fogom majd próbálni, mert eddig mind nagyon finom volt. Például milyen lehet répából? Vagy még jobb; brokkoliból? :D És a lehetőségek tárháza - azt hiszem-, végtelen. 
Sok dolog nem kell ehhez a rösztihez, és egy adagban a kiskegyed szerint 289 kalória van. Hogy egy adag pontosan mennyi darab röszti, vagy hány gramm, arról nem szól a fáma, de mivel ezek általában 4 személyes adagok, így gondolom kb 2-3 darab puffancs tartalmaz ennyi kalóriát. Nekem ennyi hozzávalóból 11 darab röszti sült ki. 
Hozzávalók:
  • 2 doboz kukorica konzerv
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • só, bors
  • ízlés szerint más fűszer is mehet bele, pl snidling, vagy fokhagyma, vagy petrezselyem, én ezeket a mártogatósba tettem, mert Editke most éppen nem szereti az ilyen "látható" dolgokat a kajában (szerinte pl a vanília az kosz a madártejben, és bármi zöld legyen egy nem zöld kajában, az tuti hagyma és akkor neki nem kell.... de a spenótot pl szereti, szóval érthetetlen az egész, de mindegy, én alkalmazkodok)
  • sütéshez olaj
  • mártogatóshoz tejföl és bármilyen fűszer (én petrezselymet és fokhagymát tettem bele)
A kukoricát lecsöpögtetjük, hozzákeverjük a 2 felvert tojáshoz, majd belekeverjük a lisztet is. A masszából egy kanállal kis halmokat szaggatunk a forró olajba, és mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert ha egy-egy kukorica leszakad a rösztiből, és sokáig sül, akkor nagyon csapkod. A tejföllel kikeverjük a fűszereket, és azonnal esszük. Nekem nagyon bejött, a többiek se panaszkodtak :)

És még egy közös kép, mert VÉGRE Krisztián tudott rólunk szuperjó képet készíteni a botanikus kertben :D ;) Hát nem hiába, hogy ott, biztosan az a természetes közegünk, vagy mifene. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése