2014. július 2., szerda

Három éves lett

az én kis Editkém. Tényleg annyi, utánaszámoltam jó sokszor, és el is csodálkoztam rajta, de ez van, mi se fiatalodunk :P
Editke kívánságára ma hello kitty tortát sütöttem. Hát, nem, nem szeretem hello kittyt, de ő meg szereti, akkor mit tudok csinálni, jobb, mint micimackó, és lényegesen egyszerűbb felépítésű is, így nem is vitatkoztam rajta, jó lesz nekünk hello kitty. Annak úgyis csak a feje a lényeg, az meg egy kerek valami egy masnival, most az nem olyan bonyolult. De azért nem akartam csak úgy könnyedén elsétálni a kihívás mellett, ezért kitaláltam, hogy csinálok végre én is fondantot :D Mert az olyan menő. Meg mert imádtam a Cake bosst, egészen addig, amig volt TLC-nk, azóta is hiányzik :/ És mert azt is ki KELL próbálnia egyszer az ember lányának, mert kihívás, meg mindenki kipróbálja, meg ilyenek. Persze féltem tőle, nyilván. Kriszti is elmondta a tapasztalatát (lefolyt az első a tortáról, de ez a történet amúgy a szívem csücske, hogy ezért hamarabb lett Adél szülinapi fotózása, imádom Kriszti megoldásait, komolyan, tisztelem is emiatt (is) nagyon), meg Márti is (ragacsos, undi, inkább marcipán...) és egyik se kecsegtetett jó végeredménnyel. Főleg, hogy egyedül szándékoztam ezt megalkotni a konyhában. Ugyan Dóri (a Szekeres :D) mondta, hogy nagyon szívesen eljön és segít, de egyedül akartam ezt véghezvinni. És pillecukorból. A Dóri receptje meg mézes, és zselatinos, és én a zselatinnal nem vagyok jó barátságban. Úgyhogy a pillecukros megoldást választottam. 
A fondant recept innen van, nem mertem rajta változtatni, annyi csak, hogy nekem simán kb 60 dkg porcukor kellett hozzá, de kemény is lett, de nem tört, szóval nekem jó lett, nem tudom, ilyennek kell-e lennie. A tortán még mindig rajta van, szóval gondolom annyira rossz nem lehet :)
A torta egy alap 24 cm-s piskótával kezdődik, 4 tojásos vizes piskótát csináltam, itt a recept. Ezt három részre vágtam, kentem rá eperlekvárt, és rá a tojás nélküli tiramisuból a krémet (25 dkg mascarpone és egy vaniliás pudingpor keveréke). Kinyomtattam egy hello kitty fejet, és kivágtam a tortát formára. 


És nekiálltam a fondant gyártásnak. Még elöljáróban azt kell tudni (amit olvastam is neten, meg Dóri és Kriszti is mondta, ezúton is köszönöm!), hogy a fondant alá nem lehet tejszínes-tejes krémet tenni, mert leoldja, vagy mit csinál vele, ezért a tortát egy jó vastag rétegben bekentem vajkrémmel, ami vaj és porcukor 1:1 arányú keverékét jelenti. Tiszta kalóriabomba, de szerencsére a fondanttal együtt lejön evés közben, és nem muszáj megenni :P Minél simábbra sikerül, annál jobb, én csak az ujjammal kentem rá az egészet, valahogy egyszerűbbnek tűnt, mint azzal a kis krémkenő lapátommal.

A fondanthoz az alábbi hozzávalók kellenek:
  • 30 dkg pillecukor
  • 2 kanál víz
  • 40 (-50-60) dkg porcukor, amennyivel formázható lesz
  • margarin a kenésekhez
  • keményítő vagy porcukor a gyúráshoz
Egy tálat, amiben elfér ennyi pillecukor, jól kimargarinozunk és beleöntjük a pillecukrot. Én fehéret használtam, mert HK fehérfejű :) Rákanalazzuk a 2 evőkanál vizet, és betesszük a mikróba 30 másodpercre. Egy fakanalat addig jól bekenünk margarinnal. 30 s után kivesszük a cukrot és a margarinos fakanállal keverünk egyet rajta. Ismét 30s mikrózás, majd kavarás, addig, amig fel nem olvad az összes pillecukor. Ha ez megvan, akkor hozzáöntjük az előzőleg átszitált (ez tényleg fontos, nem lehet benne nagyobb darab) porcukor 3/4-ét. Összekeverjük, és még annyi átszitált porcukrot adunk hozzá, amennyivel jól gyúrható tésztaállagú fondantot nem kapunk. Egy idő után a fakanálról jó áttérni kézi gyúrásra, ragadni fog, meg borzasztó lesz, de érdemes kitartani egy idő után tök jó ruganyos lesz az egész. És nem tart sokáig, én azt hittem, tovább kell gyúrogatni. Ha színezni akarjuk, azt is lehet, én Dr Oetkeres ételfestéket használtam. Mert a kitty masnija az rózsaszín, persze, hogy ne legyen olyan egyszerű. 

Ilyenek lettek:
 A tál meg ilyen :O
De vízzel szerencsére leázik tök hamar.
A masnit kivágtam a kinyomtatott kittyről, és rásimítottam a rózsaszín fondantra és körbevágtam. Ez tök jó ötletnek tűnt, egészen addig, amig rá nem jöttem, hogy a papír beleragadt a fondantba... Le lehetett róla kaparni, de azért kicsit kiakadtam... :D Persze, lehet újra formázni, olyan, mint a gyurma, ha nem jó, visszagyúrod-nyújtod-formázod, kész.
Aztán jött a nagy művelet, hogy egy olyan nagyot nyújtsak ki, ami befedi a kittyfejet. Nem sikerült teljesen akkorát nyújtanom, de majdnem, és elsőre tök ügyi voltam (annyira jó, hogy ilyen elégedett vagyok magammal), el se szakadt meg semmi, azt az egy lyukat meg simán befoltoztam egy másik darab fondanttal :) Előtte kicsit bevizesítettem kenőecsettel a torát, mert Dóri azt mondta, úgy jobban tapad hozzá.

Bemasniztam (a masni hátulját is bevizeztem):
És a Dr Oetkeres díszítőtollal csináltam neki szájat, szemet meg bajuszt.
És oda is adtuk Editkének, tetszett neki :)
 El is fújta.
 Össze is borultunk (a fejem azért elárulja, hogy nem volt könnyű menet, de sikerüüüült :D)

8 megjegyzés:

  1. Kati, szuper lett a torta, nagyon ügyes vagy (ezt mint cukrász mondom! :-))

    Egyébként a fondantos torták azért (is) vajkrémesek, mert a tejszínes krémek könnyűek, a fondant (és a marcipán és mindenféle spéci cukrász dekoráló massza) pedig nehéz, a tejszín nem tartja meg és hát elég ciki, ha összeesik a torta még mielőtt meg lenne vágva. A vajkrém jobban tart, stabilabb. Amúgy cukrászfogás, hogy a fondant vagy a massza alá felmelegített lekvárt kenünk vajkrém helyett, mert úgy finomabb (viszont a lekvár nem lehet darabos, hanem tényleg lekvár kell legyen, mert különben göröngyös lesz a felület) és jobban is tapad, mint a vk. :-)))

    Sok sikert holnapra a hercegnő tortához! Már nagyon várom azt is :-)))

    VálaszTörlés
  2. Cuki a torta is, Editke is és te is. :D Én nem vagyok cukrász sajna, de enni nagyon szeretek, úgyhogy alig várom a vasárnapot! ;) Puszi nektek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Dóri, remélem a vasárnapi is lesz ilyen szép, meg ilyen finom is :D puszi!

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy! Nagyon várom a hercegnős tortaevészetet! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Niki! Remélem jól is sikerül, már annyira várjuk, h a végén nem lesz se finom, se szép :( :D

      Törlés
  4. Nagyon szuper lett a torta!!! :))

    VálaszTörlés