Már van egy tuti mákos-barackos túrós receptem, ami a barackos duna szelet névre hallgat, és amit Reginától kaptam egyszer. Az nagy kedvencem, annyira jól el vannak benne találva az arányok. Ez a mostani recept Gabojszától van, ezúton is nagyon szépen köszönöm neki a receptet.
És hogy miért is sütöttem én ilyen mákos sütit, mikor nyáron inkább mindenféle rengeteg gyümölccsel teletömött sütiket illene sütni? Azért, mert a szülinapi miniszendvicsekből kimaradt pár darab kifli (egészen pontosan 10... Krisztián elsütötte azt a poént, hogy majd a szülinapi zsúr végeztével mindenkinek adunk egy darab kiflit emlékbe, mert mit csináljunk most 10 kiflivel?) amiből mákos gubát készítettem a család többi tagjának, akik esznek este is fehér lisztből készülő akármit (én nem, erős vagyok, tartom magam... egy darabig :D). És szembesültem vele, hogy a mák arany áron van. Oké, éppen nem arany áron, de hogy nagyon drága, az biztos. És a mákos gubára nem fogyott el az egész zacsival, és féltem tőle, hogy a maradék meg majd tönkremegy a spájzban (nálam vannak ilyen elfekvő dolgok, amik rejtélyes módon meglapulnak egy-egy eldugott zugban, és sose kerülnek elő, csak már mikor tönkrementek...), és ezért gyorsan kerestem egy mákos süti receptet, és ez volt az első, ami velem szembe jött. Nem bántam meg, bár tudom, hogy ez inkább nekem való süti, tehát nem az a nagyon krémes fajta, hanem inkább szárazabb, amit mondjuk teához vagy kávéhoz eszünk meg szívesen. A cukrot én szukralózra cseréltem a receptben, de amúgy nem változtattam rajta semmit.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg búzadara
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor
- 25 dkg túró
- 3 tojásfehérje
- 80 dkg sárgabarack
- a tetejére baracklekvár, én ezt kihagytam
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tejfölt és a cukrot a sóval, és nem ragadós tésztává gyúrjuk. Egy piteformába nyomkodjuk, én nem szenvedtem nyújtással, simán kézzel benyomkodtam a formába, nem kell alá sütőpapír, tényleg nem ragad le.
A krémhez a tejet felforraljuk, beletesszük a mákot, a búzadarát és a cukrot, és azzal főzzük még néhány percig. Ha kicsit hűlt, és már langyos, akkor belekeverjük az áttört túrót, majd ha tényleg nem meleg már, akkor a 3 felvert tojásfehérjét is. Ezt a krémet ráklenjük a tésztára. A barackokat elfelezzük, megmossuk (én nem pucoltam meg, de meg is lehet pucolni), kivesszük a magját és a krémre tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt sül meg.
Gyorsan össze lehet állítani, nem bonyolult süti, és nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése