2014. augusztus 29., péntek

Gesztenyés zabpelyhes süti

Előre bocsátom, hogy nagyon finom recept következik. Az eredeti recept Sthal Judittól van, de én változtattam rajta, mert éljen a low carb. Bár most már azt is tudom, hogy hiába cserélem én a sima lisztemet zabpehelylisztre, attól még nem jó, ha ilyen zabpelyhes sütit eszek este. De őszintén, én már nem mindig értem ezt a nagyon tudatos szénhidrátcsökkentett táplálkozást, ezért mondjuk azt, hogy ez egy egészségesebb változat, de nem amiatt, hogy low carb, hanem mert több benne a rost, és akkor az jó az emésztésünknek. És ez gondolom örökre így marad, jöhetnek-mehetnek mindenféle szénhidrátcsökkentő módszerek :) 
A sütit a családlátogatásra érkező óvónéniknek szántam. Elvileg szilvás lepényt szerettem volna sütni, de mivel nagyon siettünk haza, hogy ne az óvónénik érjenek oda hamarabb, így nem volt időm a zöldségesnél szilvát venni. Egy darabig eljátszottam a gondolattal, hogy az utcán kellene felszednem pár szem szilvát, mert ahogy már egy régebbi bejegyzésemben is írtam, számomra felfoghatatlan, hogy mennyien ültetnek a házuk elé szilvafát, aztán meg tapodják össze a sok lehullott gyümölcsöt, és akkor már legyen inkább belőle nekünk szilvás süti, de aztán mégse szedtem nyilvánosan  nappal szilvát. De a mélyhűtőben árválkodott még egy gesztenyemassza, ami régóta várakozik már rá, hogy megegyük, és véletlenül az egyik Sthal recepteskönyvemben találtam is hozzá egy tuti receptet. Igaz nem sütöttem még meg soha, nem vagyok egy nagy gesztenye rajongó, de ez nagyon finom lett. 
Hozzávalók:
  • 250 g gesztenyemassza
  • 10 kanál zabpehely (eredetiben 7,5 dkg liszt)
  • 7,5 dkg margarin (csakazértis 8-t tettem bele, nem bírom az ilyen fél dkg-kat)
  • pár csepp narancsaroma (eredetiben egy narancs reszelt héja)
  • ízlés szerint stívia (eredetiben 7,5 dkg cukor)
  • egy egész tojás
A puha margarint kikeverjük a stíviával, vagy cukorral. Ha folyékony stíviát használunk, akkor egy kicsit több zabpehely vagy liszt kell majd bele, mert folyósabb lesz a végeredmény a szilárd cukor hiánya miatt. Hozzáadjuk a gesztenyepürét és az egész tojást, és ezzel alaposan kikeverjük. A végén mehet bele a narancsaroma, vagy a reszelt narancshéj. Ezzel a tészta kész is.
Sthal Judit szerint ez habzsákkal ki tudjuk nyomkodni, és szép kis csillagaink lesznek akkor, nekem ez nem sikerült, ezért csak simán kanállal halmokat tettem egy sütőpapíros tepsire, és 175 fokon 15 perc alatt megsütöttem a sütit. 
Mindenkinek ízlett, bár Editke azt mondta a negyedik darab után, hogy neki ez nem annyira ízlik, de azért adjunk neki még egyet. Biztos csak meg akart róla bizonyosodni, hogy tényleg nem finom, de aztán még reggelire is kért belőle egy darabot, hogy tuti legyen, hogy ez "nemannyirafinom". Kezd az az érzésem lenni, hogy ezt csak azért mondja, mert mindig olyan jó nevetünk rajta, hogy tömi befelé a kaját, és közben meg nem annyira finom neki. Kis nyunyum, ma van utoljára bölcsiben, egy időszak lezárult, jön a következő. 

2 megjegyzés:

  1. Annyira fincsi volt, délben egy szuperhősnek éreztem magam, hogy nem kértem ismét :D

    VálaszTörlés