2018. március 12., hétfő

Bullet journal, avagy hogyan szippant be egy rajzolós hobbi

Nem tudom, mi a magyar megfelelője a bullet journal kifejezésnek, vagy van-e neki egyáltalán valami hivatalos és egzakt fordítása, ami teljesen jól lefedi ezt a témát. Mindenesetre én saját készítésű naptárként és jegyzetfüzetként fogom fel, és a valóságban ez egy olyan dolgot takar, amilyenre az ember alakítja, és ez benne az utolérhetetlenül jó. Magamtól amúgy valószínűleg sose vágtam volna bele a bullet journal készítésbe, de hát mire valók a jó barátok, arra többek között, hogy felnyissák az ember szemét, hogy mi minden szép és jó dolog van a világban 😏 és ezt tette velem Zsuzska, mikor közölte, hogy beszippantotta ez a szép magyarosan fogalmazva "bullet journaling". Elkezdtem hát én is körülnézni a pinteresten, hol máshol... és egyből magával ragadott az a sok szép rajzos-írásos kép, amit ott találtam, és el is döntöttem, hogy akkor az idén nekem is saját készítésű naptáram lesz, nem törődök vele, hogy igazán nem rajzolok szépen, a kézírásomról meg már ne is beszéljünk. Nekem ez kell, és kész, akkor csinálok magamnak egyet. A legfontosabb kérdés, amin lehet elmélkedni, hogy milyen típusú füzetecskébe kezdjük el ezt az egész kreatív folyamatot. Alapvetően a bullet journalhoz a ponthálós jegyzetfüzet illik, azzal lehet a legszebb rajzokat készíteni, de cserébe az a legdrágább megoldás. Mivel elsőre abban sem voltam biztos, hogy szeretni fogom-e a saját készítésű naptárat, ezért nem ruháztam be egy ilyen ponthálós füzet csodába, hanem egy otthon talált kis sima vonalas füzetbe kezdtem el az én bullet journalomat. Még a nagy törökországi utamon kaptam ezt a kis jegyzetfüzetet, és még jó, hogy megtartottam, mert most eléggé megfelelőnek bizonyul ehhez a naptár készítéshez. 
De mi is az a bullet journal? A legjobb leírást én ezen a blogon találtam, és annyit szórakoztam ezen a cikken, hogy azóta többször is elolvastam, amikor rossz kedvem volt. 
Szóval a bullet journal egy kiterjesztett naptár, ami egy napló, teendő lista és határidőnaptár közös metszete, amit azzal egészít ki a készítője, amivel csak akar. Lehet bele tenni különböző lelkesítő oldalakat, mint elolvasni kívánt könyvek, megnézni kívánt filmek jegyzéke, aztán olyat is, hogy ebből mi valósult meg, szentelhetünk pár oldalt recepteknek, de ugyanúgy kiadásoknak, bevételeknek, vagy akár nyomon követhetjük benne az alvási ritmusunkat, vagy hogy egy nap mennyit ittunk, milyen a kedvünk, mit ettünk, és ebből aztán még az életminőségünkön is tudunk javítani akár. Én nem kifejezetten arra használom, hogy bármit is nyomon kövessek, csupán én magam rajzolom meg az egyes hónapok fejlécét, motiváló idézeteket írok bele, van hangulat mérőm, terv és cél oldalam, egy-két oldal a könyveknek, a keresztszemes hímzéseimnek, a süti recepteknek, esetleges utazásoknak, ahhoz bepakolós listák és a sort még lehetne folytatni. Igazából az kerül bele, amit akarunk, amilyen inspirációt éppen kapunk, ami tetszik és nekünk hasznos. Én azért is szeretem, mert az előre legyártott naptárakban egy csomó olyan oldal is van, amit én egyáltalán nem is használok ki, semmi értelme nincsen számomra, hogy pl ott hordom a naptáramban az összes ország előhívó számát, vagy a zászlójának a kinézetét. A saját bullet jurnalban semmi sallang nincsen, csakis az, ami nekünk kell és hasznos. Aki szeretné, ott tudja még a naplóját is vezetni. Én ezt nem ott teszem meg, mert egyrészt szörnyű a kézírásom, másrészt tartok tőle, hogy ha elhagyom még valaki elolvassa 😛
Tehát a bullet journal nekem nagyon bejött, még ha a rajzokon és az írásomon van is mit finomítani, örömmel készítem és használom is, végülis ez a lényeg. Ha ez a kis füzetecske betelik, akkor pedig beruházok egy ponthálós füzetre, ezt néztem ki magamnak, ami azért is tetszik, mert a hátuljában van egy kis zseb, ami nagyon praktikus kisebb cetlik és könyvtári olvasójegyek tárolására.
És akkor jöjjenek az én publikus oldalaim a bullet journalomból. Leszólni nem ér, én is tudom, hogy rajzolhatnék szebben, de ami késik az nem múlik, majd biztosan ez is alakul az idővel. Vagy nem 😉
Minden hónapnak van egy bevezető képe. Ez itt a január, február és a március a többi még nincsen készen.


Néhány oldalon külön helyet kapnak a célok is, a februáriak már teljesítve. 
Utazásoknak külön oldalt szenteltem, elsősorban persze a toulousi kirándulásnak.
Februárban és márciusban pedig helyet kapott az angol nevén mood tracker, amit talán hangulat mérőnek lehet fordítani. Ez az alkotórésze a bullet journalnak még nem egészen kiforrott nálam, mert már változtattam a sablon hangulatokon, de ez a márciusi sem igazán jó, szóval az áprilisi hangulatok is másmilyenek lesznek, előbb-utóbb csak kialakul az, ami nekem is megfelel. Ez arra is jó, hogy az ember nyomonkövesse, hogy az egyes hangulatokat mi okozhatja, miből van több, vagy kevesebb, és esetleg tudja tudatosan irányítani, hogy ne bosszankodjon állandóan, mert az megmérgezhet egy egész hónapot akár.

Vannak olyan oldalaim, amiket üresen nem fotóztam be, most meg már elég sok minden személyes dolog bele van írva, így azokat nem bocsátom már itt közre, de van külön oldalam az egyes elolvasott könyveknek, süti recepteknek (perszehogy!), motiváló mondatoknak, szülő értekezleteknek, és a sor majd gondolom a végtelenbe mutat az idő előrehaladtával.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a naplózási módszert, teljesen testre szabható, és csak egy kicsivel van vele több munka, mint egy készen vásárolt naplóval (igen, az egyes napokat külön nekünk kell beleírni, rajzolni, de szerintem teljesen megéri, jobb, mint a fb posztokat nézegetni a neten). Editkének persze nagyon tetszett, így neki is vásároltam egy hasonló méretű kis füzetet, és annyira cuki módon ő is bevezette a céljait, felírja bele, hogy mikor estek ki a fogai, mesét ír magának bele, szóval a példa ragadós.
És ez most az aktuális kedvenc képem a nyulaimról 💕

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése