A következő recept szintén Sthal Judittól van, a neve pedig currys penne lila hagymával és joghurttal. A recept a szakácskönyvéből való, de állítása szerint ő is vette valahonnan a receptet, egészen pontosan egy indiai származású szakácstól.
Maga az öntet nem bonyolult, csak nagyon sok hagymát kell hozzá pucolni plusz szeletelni, ami nekem néha elveszi a kedvemet, és inkább másmilyen tésztát csinálok, pedig nagyon-nagyon megéri annyit pucolni. Én személy szerint curryt semmi máshoz nem használok (amúgy is néha elelmélkedek, hogy az alap só-bors-majoranna-bazsalikomon kívül alig használok más fűszert...), de ehhez a tésztaöntethez nagyon finom. Most hogy Edittel a pocakomban főztem észrevettem, hogy a piculának nagyon tetszett a curry illata, annyira beindult, mikor kivettem a currys zacskót, hogy csak na, kis cuki.
Szóval első ránézésre kicsit furcsa lehet ez a tészta, vagy legalábbis nekem az volt, nem is tudom milyen indíttatásra próbáltam ki a receptet évekkel ezelőtt. Elsőre talán furcsa lehet a párolt hagyma édeskés íze a joghurttal, és még akkor ott van a curry is, de aki kicsit is szereti a sült hagyma ízét, annak érdemes egy próbát tenni, szerintem megéri.
És akkor a recept:
- 1 kg lilahagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg vaj
- só és frissen őrölt bors
- 3-4 kávéskanál currypor
- 6 dl joghurt
- 50 dkg penne
A lilahagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, majd az olajat és a vajat összeolvasztjuk egy serpenyőben és sóval borssal megszórva beletesszük a hagymát, jól összeforgatjuk. Fedő alatt, mérsékelt lángon 20-25 perc alatt omlósan puhára pároljuk és közben egyszer-kétszer meg is kavarjuk. A megpuhult lila hagymát megszórjuk a curryporral, és mérsékelt lángon fél percig kevergetve tovább főzzük. Ilyenkor kezdi kiengedni igazi illatát a curry, nagyon finom :) Elzárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a joghurt felét, összekeverjük és ezzel a mártással készen is vagyunk. A tésztát kifőzzük, lecsöpögtetjük és rákanalazzuk a mártást, rátesszük a maradék joghurtot és meghinthetjük apróra vágott korianderzölddel.
Elismerem, hogy a fényképen nem éppen bizalomgerjesztő a tészta kinézete, de aki egyszer kipróbálja, biztosan elkészíti többször is :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése