2011. november 28., hétfő

Szintén bababarát

süti a kolbászos kifli. Minimális szinten az én találmányom, mert mindenféle külső behatás nélkül jutott az eszembe, hogy a Nóra féle virslis kiflibe lehetne tölteni apró kockára vágott kolbászt is, és utána croissant-szerűen feltekerni. Nagyon népszerű süti, már legalább 5 éve sütöm, egyszer Krisztián kedves haverja meg is jegyezte, hogy "jaj, már megint ezt a kolbászosat sütötted?", de azért tegyük hozzá, benyomott vagy fél kilót, szóval be is foghatta volna azt az okos száját. Dehát akkor nem ő lenne Falusi, szóval megbocsájtom neki :) Talán már minden baráttal és ismerőssel és rokonnal megszerettettem ezt a kolbászost, a leginkább Mártiéknál és Krisztiéknél jártam sikerrel, és főleg a fiúkat lehet ezzel megvenni. Krisztiékkel talán 4 éve etettem először kolbászos sütit, mikor a Balatonnál voltunk együtt nyaralni. Annyit csináltam, hogy mindenhova azt vittük magunkkal kb 2 napig a strandtól elkezdve a piknikezésig, mindenhova. A végén Gábor totál ki volt akadva, hogy annyi  a Norbi-féle diétájának, mert ezt a kolbászost egyszerűen muszáj enni. Aztán 3 nap múlva elfogyott, akkor meg azon akadt ki, hogy hogy lehet az, hogy valaki képes volt megenni az utolsó darabot, és neki nem is szólt, hogy legalább feleztük volna meg :) Mártiéknak is elég régen sütöttem ilyet először, még Barnuska se volt meg, talán 3 éve vagy még több. Márti szülinapját ünnepeltük, meg azt, hogy ideköltöztünk és kb 4 hónap várakozás után meg is érkezett az Asko szuper bútoráruházból a Krisztián által hőn áhított ülőgarnitúra, ami mára már totál tönkrement, szóval nem volt egy tartós darab, és még sokat is vártunk rá (zárójelben meg kell jegyeznem, hogy a hétvégén meg az ikeában Krisztián remek ötlete az volt, hogy vegyünk egy másik kanapét, és mit ad Isten, pont az tetszett neki, amit annak idején én néztem ki az Askós helyett, de akkor neki nem tetszett, mert az túl "kocka". Na hát néhány év múlva megért erre a kanapéra is, nincs mit tenni, a férfiaknak idő kell mindenhez :D). Szóval azon a szülinapon Mártiék pont úgy értek ide hozzánk, hogy akkor sült ki a kolbászos süti, és én mondtam nekik, hogy meg kéne várni, amig kihűl, nehogy megülje a gyomrukat, de nem hallgattak rám. Meg is lett az eredménye, mert miután hazamentek Zsolti 2 órán keresztül nyögött és szidta magát, hogy miért is nem tudta megállni, hogy melegen ne nyomja be a kolbászos kb felét (1 kilónál sose sütök kevesebbet, szóval a fele is szép mennyiség...).
Egy szó mint száz, a kolbászos süti nagyon szuper. Népszerűségét mutatja az is, hogy már anya is átvette tőlem a receptet, pedig ez általában fordítva szokott lenni :)
Íme a tészta receptje Nórától:
  • 45 dkg liszt
  • 1 dl étolaj
  • fél evőkanál cukor
  • egy kávéskanál só
  • 3 dl tej
  • fél kocka élesztő
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, rá a  cukrot és hagyjuk meleg helyen felfutni. Ha habosra felfutott, akkor beletesszük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat, a sót és jól összedolgozzuk. Egy óráig meleg helyen kelesztjük (fél óra alatt is megkel), kinyújtjuk kicsit vékonyabbra, mint ujjnyi. Kis háromszögekre vágjuk, a szélesebb részére tesszük a kolbászdarabot és feltekerjük, mint a croissant-t :) Tetejét megkenjük tojással, lehet rá reszelni sajtot, vagy megszórni szezámmaggal, és előre bemelegített sütőben kb 10 perc alatt megsül.
Ha virslis kiflinek akarjuk, akkor vékony csíkokat vágunk a tésztából, és ezt tekerjük fel a virslire, nagyon szép kifliformát kapunk majd így, ha megsülnek.
Ha az embernek nincsen ideje kelt tésztát gyúrogatni, akkor kész leveles tésztával is szuperül működik a dolog.



Egy titka van még ennek a kolbászos sütinek; csakis házi kolbászból éri meg csinálni, bolti kolbásszal ne is kísérletezzen senki. A legfinomabb a berényi Balázsék féle kolbász, azt hiszem az idén is ők lettek az elsők a csabai kolbászfesztiválon. Meg is kérik a kolbászuk árát (3000 Ft/kg), de mindig nagyon finom.
Editke még nem eszik kolbászt, de cserébe már almát és barackot is eszik kisebb-nagyobb lelkesedéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése