van egy tuti cézár saláta receptje, mint ahogy például tuti bejgli és töltött káposzta receptje is van mindenkinek általában. Cézár salátát nem túl sokszor csináltam eddig, mert valahogy olyan bonyolultnak tűnt, husit pirítani, zsemlekockát gyártani, salátaöntetet keverni, mindig az egyszerűbb utat választottam, és rendeltem inkább. Viszont az utóbbi időben meg totál kiakadtam azon, hogy milyen drágán adják mindenütt a cézár salátát, mintha valami extra kaja lenne, pedig nem az szerintem. Így kikísérleteztem magamnak egy tuti receptet, amit kemény 1x meg is csináltam már tavaly, azt hiszem Krisztiánnak valami alkalomra, vagy fogadáson nyerte tőlem, vagy valami ilyesmi, a lényeg, hogy az ő kedvére készült, de végül aztán nekem is nagyon ízlett.
Az otthon készített verzión is lehet persze egyszerűsíteni az ember idejének megfelelően, például előre legyártott zsemlekockát venni, meg salátaöntet, de azért összehasonlíthatatlanul finomabb, ha minden saját kezűleg otthon készül.
Hozzávalók:
- filézett csirkemell
- zsemle vagy kifli
- néhány gerezd fokhagyma
- jégsaláta
- olaj a sütéshez
- só, bors
az öntethez:
- 2-3 dl tejszín (én joghurttal csináltam, azzal is finom végszükség esetén :))
- bors
- bazsalikom
- oregánó
- fokhagyma
- majonéz
- magos mustár
- só
- kevés folyékony édesítő (stívia)
A csirkemelleket felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk és jól megpirítjuk rajta a csirkemellkockákat. Van, aki egyben süti meg a csirkemellet és aztán kockázza fel, én jobban szeretem kis kockákban megsütni, mert akkor mindegyik kockának minden oldalát meg lehet pirítani. Ha megpirultak (és jól át is sültek) a kockák, akkor kiszedjük őket egy tálba és reszelünk rá néhány gerezd fokhagymát. Így nagyon finom íze lesz a husinak. Lehet fokhagymanyomón is átnyomni, én jobban szeretem reszelni rendes sajtreszelőn. A zsemléket kockára (kiflit kis karikára) végjük, megdörzsöljük fokhagymával és olajon megpirítjuk azokat is. Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat. Én mérni a fűszereket az öntethez nem nagyon szoktam, csak úgy érzéssel csinálom, és közben sokszor kóstolom. Szeretem, ha van egy kis édes íze az öntetnek, de ezt nem mindenki kedveli, így akár ki is maradhat az édesítőszer az öntetből.
A jégsalátát megmossuk, összetépkedjük, és egy tányérra rakjuk. A salátára tesszük a megsült, pirult husikat, rá a zsemlekockát, és jól meglocsoljuk az öntettel.
Voila:
Ha kihagyjuk az öntetből a majonézt, a salátából pedig a zsemlekockát, akkor szerintem egész diétás kaját kapunk. Én mindenesetre nagyon szeretem, de Krisztián is mindig lelkes, és azt kérdezi, hogy miért is nem eszünk többször ilyen salátát. Azért, mert nem szeretek pepecselni ilyen egyszerűnek gondolt kajákkal, de néha nagyon ráéhezek ám én is :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése