2012. február 5., vasárnap

Gyors és finom

a baconbe (óh micsoda puccos szó, felénk inkább a szalonna dívik :)) csavart máj. A szakácskönyvben azt hiszem szalonnás májacska néven fut :)
Sokan nem szeretik a májat, például tesóm férje sem. Egyszer jöttek hozzánk vendégségbe, és mivel tesóm nagyon szereti  a májat, viszont magának nem szokott csinálni, így gondoltam, hogy csinálok neki ilyen májat. Persze a sógorra gondolva volt más is, nem csak máj. Viszont annyira tetszett neki ez a szalonnás megoldás, hogy csak megkóstolta, és be is nyomott belőle vagy 5-t, ami egy olyan embertől nagy teljesítmény, aki állítólag nem szereti a májat. Büszke is voltam magamra, hogy na, milyen jót tudok csinálni, az is megeszi, aki elvileg nem szereti :)
Hozzávalók:
  • csirkemáj
  • vékonyra szeletelt bacon szalonna
  • majoranna
  • és egy tűzálló tál :)
A csirkemájat letisztítjuk és egész egyszerűen beletekerjük a vékony szalonnákba (régen megtűzdeltem őket fogpiszkálóval, de ha elég szorosan vannak egymás mellett akkor semmi értelme erre időt pocsékolni). Ezeket egymás mellé pakoljuk egy tűzálló tálba és mehet is a sütőbe, kb fél-háromnegyed óra alatt meg is sül 200 fokon.

Annyi idő alatt  a máj is átsül, míg a szalonnából kisül a zsír és szép piros lesz. Nem mindig szórom meg a májat majorannával, de aki szereti annak ízleni fog beszórva is. Más fűszer nem is kell rá, mert a szalonna amúgy is ad neki egy kis ízt. Sózni sem kell, meg is keményedne a máj, meg a szalonna amúgy is elég sós. Mi krumplipürével szeretjük, de rizzsel vagy sült krumplival is biztos finom. Ami még kicsit fel tudja dobni a májat, az a sült alma. Egy kevés vajon pirítsuk meg a hámozott felkockázott almákat, nagyon jól kihozza a máj ízét. Amúgy biztosan nem egy diétás kaja ez sem, de mivel a májat amúgy is nagyon szeretem és ez gyorsan meg is van, így kéthetente biztosan sor kerül rá, diéta ide vagy oda :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése