2013. április 7., vasárnap

Anyukám finom sütijei 2. Lajcsi szelet!

Anya minden sütije nagyon-nagyon finom, mondjuk ez nem újdonság, de ez a Lajcsi szelet! Mondhatnám, ez a Lajos! :D Ez különösen nagyon extra finom, és amennyit láttam belőle, nem is olyan nagyon bonyolult, bár én több lapos tésztát nem tudok sütni, de majd mindenképpen megpróbálom egyszer, mert egyrészt nekem is nagyon ízlett, másrészt meg Editke is tömte befelé. Igaz, hogy én kicsit féltem, hogy újra előjönnek a csalánkiütései a tejes sütitől, de nem jöttek ki (lekopogom gyorsan: kopp-kopp-kopp), valószínűleg tényleg a szemcsepp volt a hibás, egyem meg, annyira sajnáltam, hogy majd nem ehet semmi tejeset, neki az rettenetes büntetés lett volna, imádja a tejet is inni, de a süti, hát az a mindene, az anyjára ütött, legalább ebben, ha másban nem is.
A Lajos amúgy Reginának is az egyik kedvenc sütije (gyorsan leírnom, hogy el ne felejtsem többet, hogy a másik a kókusz golyó), és mikor anya kérdezte, hogy egy kókuszos sütit vagy a Lajost süsse-e meg, akkor azért is választottam a Lajost, mert emlékeztem, hogy Regina erről áradozott, pedig ő nem az a nagy süteményevő, sőt, szóval Lajcsinak biztos finomnak kell lennie. Editke kép alapján a másik sütire voksolt anyánál, de mivel én még egyelőre választékosabban beszélek, mint ő, ezért én döntöttem :) De aztán nem bántuk meg, Editke csak meglátta Lajost, és máris enni akarta, kis cuki.
A recept Attila finom süteményes recepteskönyvéből van, nem tudom pontosan a nevét, finom házi sütemények, vagy valami ilyesmi, nagyon jó receptek vannak benne. Gondolom Attila sose fogja olvasni a blogomat, de azért itt is köszönöm neki a receptet, persze én sose fogok olyan finomakat sütni, mint ő, olyan szépeket meg főleg nem, de nem baj, azért próbálkozok, és neki előnye is van, mert csak szakácsiskolába jár :D
Lajos hozzávalói:
  • 3 tojás
  • 3 ek méz
  • 15 dkg cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 35 dkg margarin
  • 1 cs vaniliás puding
  • 1 csomag puncsos puding
  • 8 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tábla tortabevonó
  • 1ek étolaj
A tojást a mézet és a kristálycukrot15 dkg margarinnal gőz fölött simára keverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott tésztát 3 részre osztjuk, és fél cm-es lapokat nyújtunk belőlük, majd a lapokat kisütjük. A pudingokat külön-külön 4-4 dl tejjel sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni. 20 dkg margarint a porcukorral simára keverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk. A krémmel megtöltjük a lapokat úgy, hogy alulra a puncsréteg, felülre a vaniliaréteg kerüljön. A tortabevonót felolvasztjuk az olajjal és Lajos tetejére kenjük szép simára :) És KÉSZ, ahogyan Editke szokott fogalmazni, lehet is szeletelni és enni.
Editkének is nagyon ízlik, imád sütizni, bárhol, bárkivel, leginkább nagyapával:
Sütni meg mamijával szeret a legjobban :)
Remélem a kis nyuszi még sok Lajost eszik anyáéknál néhány napig, ameddig mi itthon pihenjük ki a Dóri szülinapi partyjának fáradalmait :)


2 megjegyzés:

  1. Jajjj Kati miket művelsz velem, hát képzeld ez nekem is a nagy nagy kedvencem, Karesz keresztanyukája süti Nyíregyházán, de sajnos kb évente 1X jutok hozzá. :( Remélem Te is megpróbálod és én ott leszek,hogy leteszteljem! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor mindenképpen ki kell próbálnom valamikor, mondjuk ha eljöttök hozzánk :)

      Törlés