Egy kincset találtam blog formájában, méghozzá a Feri, a főzelékest. Nem magamtól találtam ám meg, hanem segítséggel, ezúton is köszönöm szépen Zsuzskának a jó tippet. Feri, blogcíméhez méltóan főzelékeket gyárt, de nem a megszokott módon, hanem rengeteg újítással. Nem mondom, hogy mindegyiket el tudnám képzelni, hogy meg is eszem, vagy egyáltalán megfőzném, de nagyon jó kis ötletek vannak benne, amiket érdemes kipróbálni.
Nem vagyok egy nagy főzelék evő, tehát mondjuk a borsófőzeléknél és a spenótnál nekem kb ki is merül a főzelék ötlettáram, talán még a krumpli és a lencse is eszembe jutna erős nyomás hatására, de más, amit szeretnék és úgy napi jelleggel meg is főznék, olyan nincsen. De ezt a néhányat nagyon szeretem. A főzelékeket alapban én tejföllel szoktam sűríteni vagy fehér mártással, és ebben is más a fent említett blog, mert abban nem találunk mi se rántást, se habarást, se semmi ehhez hasonlót, hiába is keresnénk. Vannak helyette viszont jó kis főzelékbetétek, alternatívák, amiket még a paleolit táplálkozók is simán hasznosítani tudnak, ha akarnak, persze.
A brokkoli nálunk már majdhogynem szent zöldség, Krisztián kilószámra képes bevásárolni belőle, amiből általában brokkolis tészta, brokkolifasírt, vagy brokkoli krémleves készül. Vagy simán csőben sült brokkoli (ehhez nincsen receptem, hogy lehet ez???). De most már bevehetjük a repertoárba a brokkolifőzeléket is, azt hiszem, bár én kicsit másképpen fogom elkészíteni legközelebb, mint ahogyan az eredeti recept szól. Szerencsére Editke is imádja a brokkolit, ő az egyetlen gyerek a bölcsis csoportban, aki megeszi a Kalória brokkolilevesét és főzelékét, ezt mindig elmondják a gondinénik :D Szerencsére az evéssel továbbra sincsenek problémáink, nagyon félek tőle, hogy majd az oviban üt be a krach e téren, de hátha nem. Addig is élvezem, hogy szinte bármit megeszik, amit én főzök, volt ez másképpen is ugye (rémálmaimban ne jöjjön vissza az a sok bébiételes főzelék, amit 6 hós korától egy éves koráig felvásároltunk...).
Szóval a brokkolifőzelék, ami nekem kicsit leves lett, de sebaj, levesnek is megettük :D
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 kg brokkoli
- 1 gerezd fokhagyma (nekem ez véletlenül kimaradt)
- 6 dl víz, benne egy leveskocka, vagy 6 dl alaplé
- 5 dkg kékpenészes sajt (paleosoknak parmezán)
- só, bors, szerecsendió
- a sült brokkolihoz, ami a betét lesz: 1 dl olaj, 1 kávéskanál currypor, fél kávéskanál pirospaprika, só
- pirított mogyoró
A sült brokkolihoz a brokkoli kb harmadát használtam fel, rózsáira szedtem, majd a fűszereket az olajban elkevertem. Egy zacsiba tettem a brokkolirózsákat és ráöntöttem az olajos fűszert, jól összeráztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítottam és 220 fokon megsütöttem. Feri szerint 20-22 percig sül, na nekem már hamarabb égett rajta a sok fűszer, így miután roppanós puhára ült, kivettem, mert elégett volna.
Az olajon megdinszteltem az apróra vágott vöröshagymát. A maradék brokkolit és a brokkoli szárát felaprítva rátettem a puha hagymára, felöntöttem az alaplével (vagy a vízzel és a leveskockával) és megfőzöm. Ha megfőttek, akkor beleteszem a sajtnak a jó részét és összeturmixolom az egészet. Ha kell, akkor sózzuk is meg, mehet bele a bors és a szerecsendió is. Én pirított mogyoró helyett mandulát tettem rá, hát kinek mi van, azzal gazdálkodik, én ezt nem is pirítottam meg...
Ha kész van minden, akkor kiszedjük tányérra a főzeléket (nekem leves lett...), rátesszük a sült brokkolit, amennyit szeretnénk, vagy amennyi jut :) és megszórjuk a tetejét még sajttal és a mandulával/mogyoróval.
Nagyon finom, együnk ilyet sokszor :D (És nézegessük Feri blogját további remek ötletekhez!) Mivel nincsen benne semmi rántás-habarás, tejtermék, ezért lehet paleo is, ha a paleo által engedélyezett sajtot tesszük bele (nem tudom, lehet ők kéksajtot nem esznek, akkor parmezán pl).
Editkének direkt trappistával csináltam, külön egy kis fazékban, mert nem szeret más sajtot. Persze az kellett neki, amit mi is ettünk, és simán megette a kéksajtos főzeléket is :D
Huuu Kati, az utóbbi időben jobbnál jobb recepteket dobtál fel ide. Ma este megcsinálom a smarnit és a sajtnyalókát és valamikor ezt a brokkolis csodát is. Ja, és nekem a karfiolpizza is nagyon tetszik a képeken, úgyhogy azt is ki fogom próbálni. :) Puszi és köszi az ötleteket!
VálaszTörlésIgyekszik az ember :D De sajnos egyiket se én találtam ki, de legalább én találtam rá :D Ezt mindenképpen próbáld ki, annyira finom, hogy nagyon! Sok-sok puszi! (Lányokról várom a képeket ;))
Törlés