Ez a legfinomabb húsvéti vagy akármilyen alkalomra is sütött aprósüti. Nem én csináltam sajnos, hanem anyától loptam a képet és a receptet is, de majd egyszer nyilvánvalóan én is fogok ilyet sütni (hahahaha) és akkor jól fog jönni, hogy itt lesz nekem ez a recept. Pont most mondtam anyának, hogy régebben sokkal jobban szerettem az ilyen pogácsa szerű sütiket, mint most, nem tudom, miért lett ez a változás bennem, de most az édes sütikre vagyok jobban ráállva, hát úgy tűnik csak öregszek, és így változik az ízlésem is. De ez a sós süti, na ez bármikor jöhetne, szerencsére, hogy nem vagyok ennyire ügyes, mint anya, mert akkor nagyüzemben gyártanám ezeket a magos nyulakat, és mehetnék minden nap 2 órát futni, hogy ne legyek bálnatestű :) Így is mehetnék, csak nem tudok annyit még futni, de ami késik, az nem siet, tartja a régi közmondás (jajjj, de nagyon vicces vagyok).
Talán még nem késő holnapra ezt elkészíteni a locsolóknak, vagy saját magunknak, ha vödrös legényeket nem várunk vendégségbe. Nálunk már csak pár darab van belőle, annyira finom.
A recept egy régi Kiskegyed Konyhájából van.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg gomolya
- 1 tojás a tetejére
- 5 dkg tisztított napraforgómag a tetejére
- 5 dkg tisztított tökmag a tetejére
A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzáadjuk a gomolyát és alaposan átgyúrjuk. Letakarjuk és egy órára hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve kb 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk nyuszi és bari formájúra, ha van olyan szaggatónk. Ha nincs, lehet belőle bármi más is, nem fog megsértődni a tészta, ha csak simán kerek lesz. A tetejét megkenjük a felvert tojással és rászórjuk a magot. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. állítólag ebből a mennyiségből 45 darab lesz. Az tuti, hogy isteni finom ;)
Editkének a gomolya nem jött be, így ő inkább csokitojást keresett az udvaron anyával :P
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése