2014. április 18., péntek

Zabkása

Ami most nagyon menő, az Activiának is van, pocak is örül, sőt, még Shakira is jobban táncol tőle :) Így aztán ez az über tuti, főleg, ha ebédig kell kibírni az ember lányának. Jajjj, de szemét reklámszétcincáló vagyok, dehát nem szeretem az Activiát, nincs mit tenni. Meg úgy alapban az egész Danone-t se, de hát ez van. 
De a zabkása teljesen jó találmány és finom is, sokat ettem még zabtejjel is, amire rémálmaiban se szeretnék visszaemlékezni. De normális tejjel nagyon is finom tud lenni a zabkása, és az én véleményem szerint totál nem éri meg megvenni a boltban (persze, tudom én is, van mikor ez a legjobb és főleg a leggyorsabb megoldás, ha gyorsan ennünk kell valamit, de mondjuk nagyobb készleteket nem halmoznék fel otthon a hűtőben, mert kb 15 perc elkészíteni és nem igényel nagy szakácsművészeti tudást sem). Nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, csak tej, zabpehely, esetleg méz vagy lekvár. És akkor nem lesz benne se tartósítószer (csak a lekvárban, nyilván), se egy egész evőkanál cukor, mert a dobozosban (egy adagban) pont annyi van, megnéztem. És azt is olvastam a múltkor, hogy az ilyen kész dobozos kajákba azért tesznek több cukrot (=irreálisan nagyon sok cukrot), mert a mindenféle "egészséges"(nek tűnő) eljárás miatt, amikor kiveszik a sok ronda zsírt a kajákból meg ilyesmi, na akkor pont a jó ízt is kiveszik belőle, és ezt cukorral pótolják vissza. Tehát ami "low fat" az általában "high sugar", csak azt nem írják oda jó nagyban a címkére. Na, befejeztem, csak ezt az infot meg kellett osztanom valahol, ezt eddig nem tudtam (és ez főleg a zsírszegény joghurtokra igaz, amik "tele" vannak gyümölccsel, illetve ahelyett cukorral, hogy az ízük is élvezhető legyen, mivel a zsír kivételével a finom íz is megszűnik legtöbbször, és ami nem finom, azt ugye senki nem fogja megvenni, ilyen egyszerű a képlet). 
A tejbezabkása meg még azért is jó, mert a zab sokkal jobb belső tulajdonságokkal rendelkezik, mint a búza(dara), tehát a tejbepapinál mindenképpen jobb választás, toxin meg mindkettőben így is úgy is van ;)
Hozzávalók:
  • fél liter tej
  • 1 bögre zabpehely
  • 1 teáskanál méz, de ez el is maradhat belőle
  • ha akarjuk, tálaláshoz lekvár
A tejből és a zabpehelyből a tejbepapihoz hasonlóan zabkását főzünk. A daránál kicsit kevésbé dagad meg a zabpehely. Ha akarjuk, hozzákeverjük már kicsit langyos állapotban a mézet, de ez el is maradhat. Tálalhatjuk kedvünk szerinti lekvárral, sőt, ha dobozba tesszük, munkahelyre is el tudjuk vinni, és ebédig meg tudjuk enni ;)
Editkének is ízlett, legtöbbször lekvár nélkül, mézzel eszi.
Próbáljátok ki, szeretni fogjátok, biztos vagyok benne! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése