2014. április 27., vasárnap

Joghurt házilag

Nagyon finom az otthon készített joghurt, sokkal-sokkal finomabb, mint például a Danone. Oké, rájuk külön haragszok, de az otthoni joghurtnak párja nincsen, na. Főleg nem az anyáénak. Én még csak elméletben gyártok joghurtot itthon, de ha majd veszek rendes házi tejet, akkor nagyüzembe kezdek, ez egészen biztos, mert nagyon finom a végeredmény. Ezt már kb 5x-re írom le, szóval nem bizonygatom tovább, próbáljátok ki, ha van kedvetek, ha nem, akkor meg olvassátok el, hátha később mégis jól jön ez az info.
Ami először is kell a joghurthoz, az a tej. Semmiképpen se dobozos, vagy zacskós, hanem friss. Oké, bonyolult, meg fel kell forralni, meg minden, nem 21. századi, de az én véleményem szerint maximálisan megéri azt inni, mert igazi tej ízű, nem az a macskatej, ami a dobozokban lapul. Ahogyan Editke fogalmaz, azt boci tejelte, nem bácsi dobozolta :D Pont ennyi a különbség a kettő között ;) Ha megvan a házi tej, akkor felforraljuk. Ha már forr, akkor levesszük a tűzről, és hideg vízbe állítva 20 fokosra hűtjük. Közben keverjük sokszor, hogy ne bőrösödjön meg, tehát hogy a tejszínt, a zsíros részt is keverjük bele a tejbe, ettől lesz finom a joghurt. A 20 fokot anya mondta, nem tudom, ő honnan tudja ezt ilyen pontosan (se azt, hogy honnan fogom tudni, hogy az 20 fokos, de majd rájövök), mindegy is. Ha ez megvan, akkor kell nekünk igazi görög joghurt. Nem, nem danone görög, hanem az a szép kék görög mintás, "rendes" görög joghurt, vagy mondjuk natúr cserpes. A lényeg, hogy itt ne az árát nézzük, hanem a minőséget, és azt fizessük is meg.... Szóval ha ez megvan, akkor kb 3 liter tejhez 3 evőkanállal adunk ebből a joghurtból. Először kevés tejjel keverjük össze a joghurtot, aztán megint adunk hozzá még egy keveset, majd megint, amíg végül az egész tejet hozzá nem adjuk. Az a lényeg, hogy jó alaposan el legyen keverve. Ez a beoltás folyamata. Ezután más dolgunk nincs, mint meleg helyre tenni egy éjszakára, és reggelre van nekünk finom joghurt, amit hűtőben tudunk tárolni, ha nem fogyna el egyből. (Remélem jól írtam le, anya!???)
Tényleg nagyon finom, össze se hasonlítható a boltival. Eperrel, dióval, egy kis mézzel és fahéjjal a tetején isteni, de tényleg! 
És a kis tálat imádom, nem is tudom, honnan van anyának! Futás utáni ideális táplálék ;) 
(Zárójelben, mert le fognak csukni, de néztétek már valaha, hogy kb 3 kanál cukor van egy kis pohár gyümölcsjoghurtban? Nem, akkor nézzétek meg, döbbenet. Oké, Editke is azt eszi, bár én nem szoktam neki venni, mert szinte már a túró rudi is egészségesebbnek mondható... Nesze neked, low fat, lehet hogy low a fat, de a cukor meg jó sok benne, éljen a ch csökkentés... Ebben egy gramm cukor sincs, gyümölccsel és mézzel is pont elég édes lesz, tényleg.)
Nyunyu inkább tojást festett ;) 
És elbújt. Komolyan azt hitte, hogy így nem látom :D Ilyen képből persze mindenkinek van egy tonna, de én ezt imádom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése