engem is utolért, pontosabban Krisztiánt :) De nem is baj, mert már régóta ki szerettem volna próbálni, hogy mit tud ez a hagymaféle. Szerintem mondjuk érdemtelenül van ennyire felkapva, és több ismerősöm is ezt gondolja, hát lehet csak nem vagyunk elég trendik, nemigaz Kriszti? ;)
És tudom, hogy nagyon el voltam tűnve az elmúlt időszakban, de valahogy nem kerültem úgy gép elé, hogy fel is tettem volna receptet, amit nagyon szégyellek, de próbálom most pótolni a lemaradásokat, mert a hétvégén rengeteg nagyon sok medvehagymás csodát alkottam :)
Az első recept a medvehagymás-sonkás tészta. Finom, az én kreálmányom, túl nagy bonyolítás ebből adódóan nincsen benne, tehát nem egy gasztroFeri recept, cserébe tök gyorsan készen van, és a gyerekeknek is határozottan be fog jönni (főleg, ha kevés medvehagymát teszünk bele, vagy összekötjük a medvehagymát a kedves macikkal :D).
A medvehagymáról is egy kicsit a recept előtt. A nevét onnan kapta, hogy állítólag a barnamedvék nagy előszeretettel fogyasztják a levelét, sőt,a föld alól is kiássák. Mik vannak. A medvéken kívül a vaddisznók is szeretik, gondolom azért lett inkább medvehagyma, mert az, hogy vaddisznóhagyma, elég hülyén hangzik. A felhasználhatósági területe teljesen megegyezik a fokhagymáéval, én meg is kóstoltam csak amúgy natúron egy levelet, bekaptam egészben, és valóban, olyan mintha tömény fokhagymát nyomtam volna be. Annyi, hogy talán nem olyan intenzív az íze. Virágzás előtt kell a leveleit leszedni, de egy tőről csak egyet érdemes, hogy ne nagyon viselje meg a növényt. Egyébként a gyűjtése a védett területek kivételével hazánkban nem tiltott. Gyógyhatása is van, kedvezően hat a gyomorra, a bélbántalmakra (hasmenésre, szorulásra egyaránt kedvező hatású), szédülést, fejfájást enyhíti, tisztítja a vesét és a vért. Igazi csodaszer :D Viszont a véralvadásgátlók hatását módosíthatja, így legyünk körültekintőek.
Nekünk Krisztián a Biokontroll szép pecsétjével ellátott bio medvehagymát vette meg. Én magam nem hiszek a bioétkezés és biotermesztés "forradalmában", úgy gondolom, hogy a mai világban értelme nincsen. Azon túl meg irreálisan drágának találom, de Krisztián szereti az ilyen dolgokat, és valami véletlen folytán szombaton elkeveredett egy puccos budai biopiacra, míg mi Gryllus Vilmost hallgattuk Editkével. Kérdés, hogy mi értelme a medvehagymára ráírni, hogy bio, mikor az erdőben gyűjtik őket, de nem is akarok semmi ilyen vitába belekeveredni, Krisztiánnal ez köztünk amúgy is egy érzékeny terület, de elfogadom, hogy ő hisz benne, támogatja, valamilyen szinten én is, de nem hiszem, hogy ez lesz nekünk a megváltás. De tény és való, hogy nagyon szeretem a Biokontroll pecsétjét, jól kitalálta, aki megalkotta, ott a pont, szépségben nagyon ott van :D
A recept igen egyszerű, nem kellenek hozzá nagy dolgok sem.
Hozzávalók:
- egy zacskó penne tészta
- 1 kis doboz főzőtejszín
- kb 15-20 medvehagyma levele
- 20 dkg sonka (kis kockákra vágva)
- egy kevés krémsajt
- olaj
- reszelt sajt (lehet parmezán, de a trappista is pont olyan jó)
- só, bors
A tésztát sós vízben kifőzzük. A sonkát darabolva kevés olajon kicsit megpirítjuk, hozzáöntjük a krémsajtot és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és egyet rottyantunk rajta. Ha felforrt, apróra vágjuk a megmosott (mindenképpen mossuk meg! ki tudja, miféle medve pisilte le...) medvehagymát és hozzáadjuk a szószhoz. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, és kicsit hagyjuk állni, hogy a tészta magába szívja a szósz egy részét. Reszelünk rá kevés sajtot, és ehetjük is.
Editke is megnyalta a medvehagymát, annyira nem jött be neki (inkább a citromlére szavaz...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése