2014. április 17., csütörtök

Répacsipsz

Nagyon szeretem a csipszet, kár is lenne tagadni, aki ismer, az tudja, bármilyenre vevő vagyok, bár a nagyon sósat és fura módon a hagymásat nem szeretem, de amúgy talán mindegyiket. Próbálom a minimálisan muszáj mennyiségre korlátozni a fogyasztását, de hát na, hetente-két hetente egy zacskót meg szoktunk enni, ez van. Tudom, hogy nem egészséges, meg minden borzasztó tulajdonságával tisztában vagyok, dehát krumpliból-kukoricából van, amit imádok, akkor mit lehet tenni? Amúgy meg az életben, ami jó, az vagy hizlal, vagy egészségtelen, vagy mindkettő egyszerre. A jó dolgokat soha nem adták ingyen, legyen szó bármiről az életben.
De mindig vannak alternatívák, ami lehet(ne) választani, csak körül kell nézni. Azt nem mondom, hogy ezek az alternatívák minden esetben helyettesítik is az eredetit, de vannak, egy próbát megérnek. A Lidliben kapható zöldségcsipsz például nagyon finom. Tényleg. Csak nagyon drága is, nem hiába deluxe termék. Nem először próbáltam zöldségcsipszet csinálni, valószínűleg nem is utoljára, sajnos ez se lett még igazán tökéletes. Az első próbálkozásomat majdnem tepsistől dobtam ki, pedig minden létező előírást betartottam, mégse sikerült olyanra, mint kellett volna. De aztán jobban utána olvastam (mikre nincsen időm, komolyan...) és már majdnem tökéletesre fejlesztettem az otthoni zöldségcsipsz gyártását. Legalábbis répából tuti verhetetlen vagyok :D Editke is nagyon szereti, mikor a múlt alkalommal csináltam, amíg a konyhakövön hűlt, addig felváltva lopkodták ki a kis darabokat Krisztiánnal :D Most az elkészítésben is segített, kis nyunyusom.
Répából szerintem azért jó csipszet csinálni, mert alapban is finom zöldség (én a fehérrépát nem szeretem például, se a céklát), nem drága, bárhol lehet kapni, szóval jó alapanyag.
A répákat meg kell hámozni és vékony szeletekre vágni. Először kis karikákkal próbáltam ki, de sokkal jobban járunk, ha hosszába vágjuk vékonyra a répákat. Én ezt zöldségpucolóval csináltam. A répákat egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és befújjuk olajjal a szeleteket,. Előmelegített sütőben 140 fokon kb 1-másfél-2 óráig sütjük. Az első receptemben hiper magas hőfokon, 250-en kellett sütni a zöldséget, és nekem konkrétan szénné égett az egész, ezért gondoltam, hogy alacsonyabb hőfokon tovább sütöm, vagyis inkább szárítom a répákat. Finom is lett. Lehet fűszerezni is, mi így naturális ettük, nagyon finom, hogy egy kicsit édeskés, de mégis csipsz :)
Editke meg új kényelmes helyet talált magának a konyhában... Végül mindkét lábát feltette, élni tudni kell :D

1 megjegyzés:

  1. Nyamm, milyen lehet vajon egy kis sült krumpli fűszersóval? :-)))))) Editke übercuki! (Sajnos mostanában csak telefonról olvastalak, de most végre van időm kommentelni is. :-)))

    VálaszTörlés