2014. április 15., kedd

Szénhidrát csökkentett kenyér összehasonlító teszt

Ez a saját okosságom, saját élményekre és tapasztalatokra támaszkodva, de nagyon szívesen fogadok mindenféle más véleményt, ötletet, tippet, akármit, ami ezzel kapcsolatos :) 
Miért eszek szénhidrát csökkentett kenyeret, mikor nem vagyok túlsúlyos, járok szipi-szupi TRX-re és most már Krisztián szerint is mondhatom azt, hogy futok :P (az első 2 hónapban nem lehetett ezt mondanom, mert szerinte ahhoz el kell telni némi időnek, amit futással töltök, hogy ezt mondhassam, végülis igaza van, na, de az elején nagyon haragudtam rá emiatt az okossága miatt), sőt a body.builder.hu szerint (nem, magam sem értem, hogyan keveredtem oda, csak  google lehet a hibás) teljesen tökéletes a magasságomhoz a kilóim száma (ami azért megnyugtató, mert egy "női" oldal szerint 168 cm-hez 55 kiló lenne az optimális, ami kicsit elborzasztó számomra, mert akkor én csontkollekció lennék, de a bodybuilder feltételez az ember testén némi izmot, amit a női magazin nem annyira, és mint tudjuk az izom nehezebb, mint a háj, ezért lehet, hogy ott más optimumok jönnek ki). Naszóval, miért kell nekem ch csökkentett kenyér? Azért, mert ahogy a kezem megindul a sima fehér kenyér irányába, hiába imádom nagyon, a kilók száma eggyel mindenképpen több lesz. Ha tetszik, ha nem, én az a fajta ember vagyok, aki a ch-tól hízik. Lehet ez nem mindenkivel van így, nem értek hozzá, de ezt tapasztalom, ha krumplit eszek meg tésztát (amit tudnék éjjel nappal megállás nélkül, sajnos, akár együtt is a kettőt :D), akkor hízok és kész. Ha nem eszem, akkor meg nem. Mit sem számít, hogy közben futok vagy edzem magam. Attól szép (hahaha) izmos lesz a testem, de a kilóim számát a ch nélkül tudom fenntartani, ez van. Szomorú is vagyok miatta. Ezért hét közben és vacsorára ch csökkentett kenyeret eszek, ha már muszáj kenyeret ennem (és igen, muszáj, mert alföldi vagyok, aki még a dinnyéhez is kenyeret eszik, és a rántott husihoz is, ezvan). Mert azt valahogy nem értelmezi kenyérnek a testem, vagy nem annyi kenyérnek, vagy nem tudom, nekem ez jön be, ezért ezt csinálom :) Szerencsére Krisztián nagyon partner ebben, már hogy nem néz komplett idiótának, hogy ilyen dolgokat eszek, sőt, még meg is veszi nekem, arany ember, tényleg :) És meggyőződésem, hogy tényleg nagyon sokat számít, hogy az embert ne csesztesse az, akivel él, hogy minek csinálod ezt vagy azt, vagy miért ezt eszed, semmi értelme, hanem támogatja a néha hülyének tűnő dolgaiban is, mert a másik attól boldog. Ez nekem igenis sokat jelent. 
Szóval kipróbáltam több ch csökkentett kenyeret, és most ennek az eredményét itt elétek tárom, hátha valakinek segít. 
Az első ch csökkentett kenyér élményemet Nikinek köszönhetem, aki megismertetett a Lidlis extra ch csökkentett magos kenyérrel. Elsőre nem hittem el, hogy létezik ilyen kenyér, már ami ennyire ch csökkentett, de van, 300 Ft-os áron kapható egy darab, ami 250 g. 100 g-ban 6 g ch van (egy átlag kenyérben kb 50 g/100g ch van), ami számomra hihetetlen, de nyilván így van, ha már írásba is merik adni :) Akit érdekel, itt van egy leírás róla. És így néz ki:
Ami az ízért illeti, először nagyon lelkes voltam, hogy ez milyen finom. Aztán miután 2 napig ettem, utána már nem tűnt annyira tutinak, nekem túl sok benne a mag, de tudom, hogy van aki ezt szereti. Elég sokáig ettem ilyen kenyeret, tényleg kevés benne a ch, de ettől függetlenül jól lehet vele lakni.
A sorból nem maradhatnak ki Norbi kenyerei sem. Ebből többet is próbáltam, nagy kedvencem a hagymás kenyér, ezért ez lesz a felsorolásban az első :) Bővebb info itt van róla. 
Nekem ugye nagy kedvencem, ezért az ízéről csak áradozni tudok, de mondjuk Editkének nem jött be. 100 g-ban 17, 8 g ch van, tehát jóval több, mint a Lidlisben. Az ára is húzósabb, 300 g 500 Ft-t kóstál. Nekem egy hétig elég szokott lenni, tehát nem szégyellem bevallani, megveszem...
A másik kenyere a rozsos vekni, info itt van róla. Ez csak 280 g és 450 Ft egy darab. 100 g-ban 20 g ch van, tehát több kicsit mint a hagymásban. Én ezt is szeretem, de a hagymás a favorit. 
A harmadik Norbis termék a zsemle. Talán ezt szeretem a legkevésbé a Norbis kenyerek közül, de a kistarcsai Norbi boltban a legtöbbször csak ez van, így a nyunyus és Krisztián ezt szokták nekem venni hétvégére. Amiért nem szimpi, az az, hogy fagyosan kapják a boltok, és ott a boltban enged ki s zsömi, így sokszor még van ilyen nyersen tűnő, ki nem olvadt része, ami undi. 1 darab zsömle 6,1 g ch-t tartalmaz (az általános zsömiben Norbi szerint 30 g van). Egy darab zsemle (kapaszkodjatok, szerintem nagyon drága) 100 Ft...
A kenyerek sorában az utolsó helyen szerepel a Kilófaló kenyér, Szoó Judit terméke. Nekem nagyon ízlik, és ami miatt még nekem különösen jó, hogy a coopban is lehet kapni. Bővebb info itt van róla. Egy darab kenyér 300 g és a coopban 450 Ft, itt a webshopban az akciós ára van feltüntetve. 100g-ban 30,24 g ch van, tehát ebben van a legtöbb az idáig bemutatott kenyerekben, de ennek van leginkább kenyér íze is, szóval én ezt is szeretem nagyon :) Erről csak saját képem van, már evési állapotra készen :D
Igen, ennyire szeretem sajnos a majonézt... Lebuktam :D
Ide kívánkozik még a nagy kedvencem az abonett! Igaz ez nem annyira kenyér jellegű, de kenyér pótló sokszor. Editke is imádja, mindenhol kapható, de tényleg ch csökkentett? Én a rozsosat szeretem, részletes infokat itt lehet találni róla. És akkor borzadjunk 100g abonettben 66,6 g ch van :O Én magam sem gondoltam, amig meg nem néztem... És egy szeletben is 3,2 g, tehát ha kettőt megeszünk, az olyan, mint egy Norbi zsemle, és azért őszintén bevallva egy Norbi zsemlével jobban megtelik a pocak, mint 2 szelet abonettel. De én imádom, Editke is, ezért esszük néha, ez van. 
A kalóriatartalomról most ebben a bejegyzésben nem esett szó, mert az újabb kutatások szerint nincsen igazán értelme a kalóriákat összehasonlítani, mert nem egyformán számítanak a testnek azok sem. Tehát ha mondjuk eszünk egy marék epret, és ugyanannyi kalóriát tartalmazó csokit, akkor azt nem ugyanúgy értelmezi a szervezetünk, tehát lehet ugyanannyi kcal megy be a testbe, de nem ugyanaz történik vele végül, tehát másképpen hízunk el, ha csak epret vagy csak csokit eszünk. Ezt ennél értelmesebben nem tudom leírni, tehát nem ugyanúgy számítanak a kalóriák se, arra való tekintettel kell őket nézni, hogy milyen kajából származnak. 
És mivel én a ch-tól hízok, legalábbis ez a meggyőződésem, ezért én inkább erre figyelek és nem annyira a kalóriára. 
Remélem valakinek hasznos volt ez a bejegyzés is, ha nem, hát akkor egy kis reklám a termékeknek, sose árt ;)

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, és most kezdtem a diétát mert felcsuszott tiz kiló. Okosabb lettem, és tényleg nem fogom a kalóriát számolni csak odavetőlegesen /persze nem lesz 6 ezer/nap, csak próbálom az 1500 -at tartani, de a ch nagyon fontos. Nekem a Wellnes kenyérke tetszik, veszek is a spárban. Már azt is kikutattam itt a gépen, hogy nem tartalmaz tejet /laktózérzékeny vagyok/. Köszönöm. Ne hagyd abba !

    VálaszTörlés