2014. május 16., péntek

Bodzaszörp

Minden évben készítek bodzaszörpöt úgy 3 éve, de még egyikből se tudunk inni, ilyen-olyan okok miatt. Egyik évben azért nem, mert nem tettem a szörpbe semmilyen tartósítószert, mert mit nekem tartósító, jó lesz az csak cukorral is. Nem, nem lett jó, minden tiszteletem azoké, akik meg tudják ezt tartósító nélkül csinálni, én nem tudom, ez van. Vagyis nyilván egy 2 dl az elvan tartósítás nélkül, de 2 litert nem puszilok be 3 nap alatt... Aztán a másik évben nem kevergettem meg egyszer sem, sőt, el is felejtettem az egész bodzaszörpöt úgy kompletten, hogy van az is nekünk a spájzban, így kb 1 hónap múlva ért a felismerés, hogy akkor az idén se lesz nekünk házi bodzaszörp. Mondjuk kérdés, hogy mi a fenéért vágyok én annyira házi bodzaszörpre, mikor kb életemben nem ittam 10 éves korom után szörpöt (lehet előtte se, ezt anya nyilván jobban tudja), és a boltban se vásároltam soha ilyet, dehát na, egy gasztroblog tulajdonosának csak kell ilyet is csinálnia, nem? Amúgy a szörp szerintem bármilyen formájában egészségtelen, mert a legjobb tiszta vizet inni, dehát a kóla se egészséges, mégis sokan isszák, meg úgy félévente én is veszek egy fél lityósat, amit csak úgy együltő helyemben benyomok. Akkor miért ne innék néha bodzaszörpöt? Amúgy most arra hasznosítom a szörpöt, hogy a teámba teszem. Nagy teaivó vagyok én, és általában csak úgy üresen szoktam inni, főleg bent az egyetemen, de most amíg van a jó kis szörpimből, addig azzal iszom, és örülök neki :) És próbálok nem a cukortartalmára gondolni, hanem arra, hogy ez most élvezeti termék nekem, nem dohányzok, nem iszok (csak néha :D), akkor szörpöt csak lehet néha, nem? De. Nahát akkormeg. 
Szóval az elkészítése egyébként teljesen egyszerűnek mondható. A legjobb és legizgibb része beszerezni a bodzát, csakis olyan helyről, ahol nem jár a madár se, csak a jeti, az meg Nóránál van, ezért Editkével ki is zarándokoltunk hozzá bodzát gyűjteni. Nyilvánvalóan ne legyen tetves se a bodza, meg lehetőleg a teljesen kivirágzottakat szedjük csak le a fáról, és lehetőleg ne is mossuk meg, mert a virágpornak van a legjobb íze és zamata, szóval kár lemosni. A bodzát úgy kifejezetten úgyse permetezi senki, főleg nem egy erdőben, szóval max a madárkakit lehet róla lemosni, ergo tök felesleges ezzel szenvedni, és akkor a virágport is elveszítjük. Nem kell túlzásba se esni, egy 2 liternyi adaghoz bőven elég 10 nagy virág.
Szóval a nyunyussal kizarándokoltunk Nórához (busszal, amivel amúgy nem jártunk még soha, és Editke tök élvezte, hogy ez másmilyen ajtajú jármű, mint egy szimpla hév, komolyan, neki egy busz is akkora élmény, mintha kalandparkba menne, mondom én, hogy rám ütött és nem kellenek a gyerekneveléshez úri dolgok, elég egy mezei távolsági busz, amin van nyomógomb), megkeresni a jetit, amit nem találtunk meg amúgy, hiába kerestük, de cserébe Editke elvágta fűvel az ujját, amire mi Nórával bőszen állítottuk, hogy csak a csalán csípte meg, ne bőgjön annyira, az nem fáj, mire szerencsétlen gyerek kb 5 perc múlva felemelte a kis ujját, hogy de anyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ez vérzik, és kb az egész kis tenyere véres volt már addigra, nem, nem éreztem magam hülyeanyának, hogy én meg nyugtatom a szerencsétlent, hogy mit bőg már annyit egy csaláncsípéstől.... De végülis túlélte a dolgot Editke is, aztán már bőszen mutogatta a harci sebét az apjának, aki jött értünk, hogy hazaszállítson bennünket; a sérültet és a bodzavirágosat :) 
Szóval ha van már bodzavirágunk, ami nem tetves és nem a főút mellől szedtük, tehát a kipufogógáztól mentes (azt nem lehet lemosni, csak úgy ideírom), akkor a következők kellenek még:
  • 2 liter víz
  • fél kiló cukor
  • 25 g borkősav
  • egy citrom
  • és a 10 bodzavirág
Jajjj, sok helyen olvasom, hogy biocitrom... Szerintem olyan nincsen, de ám legyen, aki irtózik a növényvédőszerektől (amiket csak úgy megjegyzem, olyan szigorúan ellenőriznek, meg tesztelnek, és felezési idejük is van ám, meg élelmezésügyi várakozási idő, hogy annyira nem kéne tőlük félni, de hát tudom én, hogy ez ma a trendi, én meg nem vagyok az)  vegyen 2x annyiért biocitromot, aztán meg szippantson bele a pesti levegőbe, és kb ugyanott van... Aztán meg mossuk meg jól a citrom héját, ez a másik kedvencem... Moshatjuk mi azt a citromot dörzsi szivaccsal is, a problémát nem a felületén lévő dolgok (a kontakt szerek) okozzák, hanem ami felszívódik, azt meg pont nem érdekli semmiféle mosogatás... De hát mossuk meg, legalább a penicillium lejön róla, na attól mondjuk én is félek, jó sok mikotoxint termel. De ezt így mégse írják le sehol. Sebaj, én leírom ;) Ha mindent lemostunk és fertőtlenítettünk 125x, akkor a vizet forraljuk fel, öntsük bele a cukrot, és csináljunk szirupot. Ha ez megvan, keverjük bele a borkősavat, tegyük bele a virágokat és karikázzuk bele a citromot (a héjával együtt, igen). Ezzel a nagyobb munkával meg is vagyunk. Tegyük sötét helyre, fedjük le, és naponta kevergessük (én egyszer kevertem meg mindössze, hát ez van, mindig elfelejtettem). Elvileg 5 napig kellene így érlelni, és 3 nap után leszűrtem, üvegekbe tettem, és már a felét meg is ittam, mert nagyon jól sikerült, végre.
A családom többi tagja nem lelkesedik a szörpöm iránt, sebaj, több marad nekem :P De Editke segített elkészíteni, persze. A citrom megint kérdéses pont, nem tudni, hogy azért eszi, mert finom, vagy mert egy fakír :D




3 megjegyzés:

  1. Cuki Editke a citrommal, szerintem minden gyerek fakír, Lilla is imádja a savanyút, citromlevet is szokott csak úgy inni...
    A citrom héjától én azért parázok, mert tök igaz amúgy amit írsz, hogy a növényvédőszerek ma már biztonságosak, na de mi van a nem EUból behozott és ki tudja mivel kezelt citrommal?? De reméljük a tiétek spanyol volt, vagy görög, vagy valami európai...:D
    A bodzaszörpöt amúgy nem szeretem, csak azt amelyik a bodza bogyóból készül! Azt nem próbálod ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Editke is mindig nyalogatja a citromleves üveget :O A citromom a sarki zöldségestől származik, aki nem tünteti fel az eredetet, de igazából én nem is bánom, perszeeeeeee bíztok a hatóságokban, tényleg ;) Bogyósat én még nem is ittam, de most ráguglizok, és akkor megtudom, milyen az, hátha ki is próbálom. De mikor találkozunk gyerekekkel, az itt a kérdés, Mara... :)

      Törlés
    2. Hol is van a sarki zöldséges? eredet nincs feltüntetve, ejnye-bejnye...majd jól kimegyek megbüntizni! :)
      Kati, jó kérdés, hozzunk össze valamit, már jó lenne. Most jó lett volna az arbofeszt, de nem leszünk itthon :(

      Törlés