2014. május 22., csütörtök

Falafel házilag

Megint csicseriborsó, megint a "tökéletesnek" mondott szállítmányból, ahogyan az előző bejegyzésemben is írtam már erről. Falafelt gyártottam már egyszer életemben, ahogyan azt is leírtam az előzőekben, szörnyűre sikerült. Tényleg, fűrészporos borzalom lett, nem is került fel a blogra, bár az is lehet, hogy akkor még nem is volt meg a blog, már ezer éve történt ez, még Gödöllőn a Zombor utcában laktunk, ami a mi életünkben egy fogalom volt, több okból is :D :P
Most ez a gyártásom tökéletesre sikerült, persze biztos a törökök vagy közép keletiek ezt sokkal finomabbra tudják csinálni, de nekem már ez az überjó kategória lett. Még ha gyorséttermi tapasztalataimmal is hasonlítom össze, akkor is nagyon jó ez a recept, mert még talán a büfésekénél is kicsit szaftosabbra sikerült a falafel, bár lehet ez a kiváló minőségű csicseriborsónak köszönhető :)
Editke saját bevallása szerint nagyon szereti a csicseriborsót, és ezt tök meggyőzően tudja mondani is, pedig életében nem evett még olyat. Ezt neki is elmondtam, de nem érdekelte, egyszerűen közölte, hogy anya, én nagyon szeretem a csicseriborsót és kész. Oké, nem vitatkozok én, az a jó, ha szereti. Mikor még a beáztatott csicseriről nem derült ki, hogy főzelék lesz-e a sorsa vagy falafel, amit én az egyszerűség kedvéért fasírtra változtattam Editke szótárába, na szóval mikor feltettem a kérdést, hogy mi legyen belőle inkább fasírt vagy főzelék, akkor Editke nagy bőszen válaszolt, hogy legyen fasírt egy kis főzelékkel. Komolyan ki vagyok segítve ezzel a gyerekkel :D Mivel Krisztián a főzelékre voksolt, én meg a fasírtra, ezért egyértelmű többséggel a fasírt nyert, és azt ettük. Éljen a családi demokrácia, ugye :)
A recept egy kis receptes füzetből van, amit karácsonyra kaptam és nagyon jó kis előételek, tapasok vannak benne, hasznos kis könyv, majd beteszem ide a linket, ha találok hozzá.
Hozzávalók:
  • kb 30 dkg csicseriborsó, egy éjszakára vagy akár egy napra beáztatva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors, koriander, petrezselyemzöld
  • egy kevés zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • a mártogatóshoz tejföl és bele tetszés szerinti fűszer (én fokhagymát és petrezselymet tettem bele)
A csicseriborsót, ha egy éjszakára beáztattuk, leszűrjük és robotgépben a hagymákkal együtt összedaráljuk-vágjuk. Én a késes aprítómmal csinálom ezt, nagyon egyszerűen és gyorsan megvan. Hozzáadjuk ehhez az egész tojást, a fűszereket, és kis gombócokat formázunk. Az eredeti receptben nem volt tojás, de nekem tojás nélkül szétesnek az ilyen fasírtok (volt már egy rossz tapasztalatom ebből a receptes könyvből fasírt ügyileg), ezért én tettem bele. A gombócokat megforgatjuk morzsában és az eredeti recept szerint fél óráig állni hagyjuk, én nem hagytam, hanem olajban egyből kisütöttem. A mártogatóshoz a tejfölt összekeverjük a fűszerekkel, és lehet is enni. Nagyon finom, érdemes egy próbát tenni vele!
És a mostani kedvenc képem :) Léna babával :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése