2014. május 9., péntek

Legényfogó leves

Igaz én már nem akarok legényt fogni, elég az az egy, amit megfogtam magamnak :P És amúgy a főzés előtt még nem is tudtam, hogy én tulajdonképpen ezt a legényfogó levest készülök főzni, csak sejtettem, de később aztán megvilágosodtam, illetve megvilágosítottak :D
Előrebocsájtom, hogy a levesem külleme annyira idegborzolóra sikerült (hála a pürésítésnek, ami nem tartozik a legényfogó leves elkészítésének folyamatai közé, de nekem most ez így sikerült...), hogy nem is fényképeztem le, de csak elhiszitek nekem, hogy a recepttel minden oké, és a végeredmény is finom. Ha meg nem, járjatok utána ;)
Igazából úgy született ez a leves, hogy volt a fagyasztóban otthon pulykamell, amiből sajtos-tejszínes pulykát szerettem volna csinálni (a link megnyitása után nézzétek már meg, milyen picula volt ott Editke, meg kell zabálni, hihetetlen, hogy már milyen nagy...), de akkora adag husi volt a zacskóban, ami nagyon sok lett volna csak ennek a kajának. Így gyorsan ki kellett valamit találnom, hogy a maradékból mit komponáljak, és egy tárkonyos-tejszínes husis zöldséglevesre gondoltam. Az eredeti legényfogóban nem is tejszín van, hanem tejföl, és van benne ecet is, vagy citromlé, de én azt a levesben annyira nem szeretem, csak hogy ha már itt legényfogóról beszélek, hát legyen itt az eredeti hozzávaló is, és aki szereti, az tegyen bele. 
A zöldség hozzávalók teljesen szabadon választottak, én abból gazdálkodtam, ami otthon volt. A husi is lehet csirkemell is akár. 
Hozzávalók
  • kb 20 dkg pulykamell, filézve, kis kockákra vágva
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány rózsa brokkoli
  • egy krumpli
  • 2 szál sárgarépa 
  • egy petrezselyemgyökér
  • só és fűszerek ízlés szerint, én tettem bele egész borsot, köménymagot, petrezselyemzöldet, és persze tárkonyt is, jó sokat
  • 2 evőkanál olaj
A hagymát megdinszteltem olajon, és kevés vizet öntve alá puhára pároltam. Hozzáadtam a felkockázott husit, kicsit pirítottam rajta, majd hozzáadtam a megpucolt zöldségeket, a fűszereket és felöntöttem annyi vízzel, ami pont ellepte. Addig főztem, míg a husi meg nem puhult. Ezután hozzáadtam a tejszínt, rottyantottam ezzel is egyet rajta, és a husikat kivéve belőle pürésítettem a zöldségeket (mert irracionálisan nagyon túlfőztem, és rosszul nézett ki, turmixolás után ugyan egynemű lett, de a répa miatt furi színű...). Visszatettem a husikat, és kész is lett az én legényfogó levesem. Lehet tejföllel is sűríteni, és aki szereti, csepegtessen a végén bele citromlevet vagy ecetet.
Kép vállalhatatlan kategória, ezért Editke kerül ide, aki imádja nyersen a répát, így mindig 1 szállal többet kell pucolni. (És remélem látjátok, hogy az ő fakanalát is mindig oda kell helyezni a fazékra, miközben a leves fő. Ez soha el nem maradhat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése